– Det var grænseoverskridende! lyder det fra 16-årige Kirsten Bohr. Men det var også en stor oplevelse for 56 elever på Gribskov Efterskole, som for første gang flåede fasaner, som de tilberedte over bål.
Tekst & foto: Erling Madsen.
– Som jægere er det vigtigt, at vi lærer andre at bruge dét vi høster, siger Carsten Larsen.
Og det betød, at 30 fasaner, han havde skudt ved Præstø endte med at blive tilberedt over bål i Nordsjælland.
Her blev 56 elever på outdoor-linjen på Gribskov Efterskole nemlig overrasket af deres lærere: Dagen var sat af til at være i det fri, og optakten til dagen var TV-programmet Nak & Æd om fasaner tilberedt over bål, og bagefter flåede læreren Kim Nielsen en fasan og viste, hvordan den parteres.
Og så blev de selv sat i gang i hold, der hver fik to fasaner:
– Det var grænseoverskridende! lyder det fra 16-årige Kirsten Bohr.
Og det var tydeligt, at for nogle af eleverne var det ikke det bedste, de kunne blive udsat for, så de holdt sig lidt på afstand. Men det interessante var, at de kom tættere og tættere på bordene, og de endte alle med at deltage.
15-årige Julie Møller var én af de andre fasandebutanter: – Jeg forventede ikke at skulle partere en fasan! Men det var en meget spændende oplevelse.
Oplevelse over flere timer
De skulle skære bryst, lår og hjerte til brug i en fasanragout med kartoffel- og rodfrugtmos over bål – så det blev en oplevelse, der strakte sig over flere timer.
Selv om Kirsten Bohr syntes det var grænseoverskridende, var det en god oplevelse; også selv om en ekstra ting ind spillede ind for hende:
– Jeg smagte det ikke, for jeg er vegetar. Men hørte fra de andre, at det smagte godt. Og det var meget spændende at prøve.
Følger årstiderne, og fasanjagten var gået ind
At de 30 fasaner kom på menuen i november var ikke en tilfældighed:
– Vi følger årstiderne i undervisningen og synes det gav god mening, fordi fasanjagten er gået ind. Jeg synes det var en sjov dag, og mange får overskredet deres grænser sådan en dag, siger Kim Nielsen.
Outdoor-aktiviteter er virkelig kommet i vælten, og det ses også på Gribskov Efterskole i Unnerup fem kilometer syd for Rågeleje: 56 af de 120 elever følger outdoor-linjen.
Og det var ikke første gang, de selv skulle håndtere maden i naturen. De har tidligere fanget fisk og krebs, som også skulle laves over bål.
De har bl.a. også sejlet kajak og kano, stået på ski, været på klatrevæg og overnattet i naturen i en uge i Sverige.
Julie Møller fortæller, at hun søgte efter en efterskole med outdoor: – Jeg synes det er sjovt og der er mange sjove oplevelser, fortæller hun.
Kirsten Bohr gik også specielt efter outdoor: – Jeg ville gerne udfordre mig selv og prøve noget helt andet. Jeg kommer fra Nørrebro, hvor der er megen asfalt, siger hun om skiftet ud i naturen.
Men det var nu alligevel en overraskelse for dem, at de pludselig stod med en hel fasan, der skulle laves om til mad …
Omvendt lærte mange af dem også, at mad ikke nødvendigvis er noget der købes i supermarkedets køledisk – og måske gav fasandagen også nogle af eleverne lyste til at tage jagttegn?