Portræt af knivmager Mikkel Hvedegaard

 ’’Detaljer, finish og samlinger mellem materialer betyder utrolig meget for mig. Det er dét, der sætter en streg under kvalitet i – min optik.’’

Han er en af Danmarks yngste knivmagere. Vi har talt med den 23-årige Mikkel Hvedegaard fra Hammel, der lever af sit håndværk med virksomheden Hvedegaard Knives. Vi har fået en snak om, hvor passionen kommer fra, hvordan han skiller sig ud fra andre knivmagere og ikke mindst hvad fremtiden forhåbentlig bringer.

Født med værktøj i hænderne

Mikkel er opvokset på landet. I et hus, der altid har været under ombygning, hvilket har medvirket til, at han har hænderne skruet rigtigt på. Dette har også haft stor indflydelse på Mikkel’s generelle interesse for håndværk – alt fra at sy til at arbejde med smykker og knive.

Hvordan opstod idéen til at lave knive?

Det startede for nogle år tilbage i gymnasietiden. Jeg sad indimellem og kedede mig i timerne. For at få tiden til at gå, begyndte jeg at se YouTube videoer fra knivmagere rundt i hele verdenen og særligt med stor inspiration fra USA. Det var både videoer af, hvordan man lavede en kniv og tankerne bag design og kombination af materialer. Da jeg rundede de 18 år, havde jeg ret godt styr på knivverdenen, og hvad der rørte sig i branchen. Sideløbende gik jeg i mit eget lille værksted og hyggede mig. Altid med målet om at gøre det bedre end sidste kniv.

Det fascinerende ved knive er at, man har nogle “basics”, som skal være på plads for at få en god kniv. Stålet skal hærdes, hvilken vinkel fasen helst skal have for styrke/skæreegenskaber, ratio for balancen mellem bladet og skæftet osv. Derudover oplever jeg, at der her i Danmark er rig mulighed for at lege med design og materialer. Med mine øjne ligner meget af det, der bliver lavet inden for landets grænser det samme. Det er faktisk svært at se forskel på hvilken knivmager, der har lavet kniven. Derfor prøver jeg altid at ramme noget, der er lidt anderledes. Og ja, jeg er tungt inspireret af de amerikanske knivmagere, men det og også med dem, at hele min interesse for knive startede.

Fra samler til soldat – og alt herimellem

Kundeporteføljen spænder bredt både i interesse og lokation. Mikkel får bestillinger fra både den passionerede knivsamler, der bruger dem som udsmykning, til soldaten der går meget op i design og funktionalitet. En stor del af efterspørgslen kommer også fra jægere og frilufts-entusiaster verdenen over. ’’Jeg har knive i mange forskellige lande efterhånden, alt lige fra herhjemme i Danmark til norden, den sydlige del af Europa, USA, Canada og endda Australien.’’ Fortæller Mikkel. Trods det at det er en niche, er der en stor efterspørgsel i hele verdenen.

Hvordan skiller du dig ud fra andre knivmagere?

Jeg adskiller mig på tre punkter – design, super fokus på detaljerne og nok også ved min alder. Designet er utrolig vigtigt for mig. Jeg har ikke noget viden fra en uddannelse jeg kan bruge, men tegner jeg linjer, der bare ikke føles rigtigt, så bliver kniven aldrig til noget. Jeg har mange skitser, der aldrig er gjort færdige, blot fordi de ikke føltes rigtige. Det er svært at forklare, men en kniv skal i min verden have nogle linjer, der definerer kniven. Dertil også en masse andre mindre deltaljer. Detaljer, finish og samlinger mellem materialer er noget af det, der betyder utrolig meget for mig. Det er ligesom dét, der sætter en streg under kvalitet i min optik.

Hvad håber du at fremtiden bringer for Hvedegaard Knives?

Jeg vil være blandt de bedste knivmagere i verdenen. Rigtig mange tror, at være selvstændig handler om at tjene flest mulige penge. Samtidig oplever jeg, at vi lever i en tidsalder, hvor den højeste succes tilskrives dem, der er med i Løvens Hule på DR. Indimellem modtager jeg beskeder fra folk, der opfordrer mig til at tilmelde mig programmet, så jeg kan sælge ud af min virksomhed. Men det er alle sammen personer, der har misforstået mit virksomhedsgrundlag. Jeg vil bare lave den bedste mulige kniv til min kunde. Jeg laver knive til dem, der elsker det håndlavede produkt. Dem som kan se den proces, der ligger bag det at lave en kniv. Mit logo er på hver kniv. Det er et stempel på, at jeg står hundrede procent indenfor det, du står med i hånden.

håndlavet kniv

Vil du lære mere om, hvordan du selv kommer i gang med at lave knive? Eller drømmer du om en håndlavet kniv? Så kan Mikkel Hvedegaard kontaktes på info@hvedegaardknives.com og Instagram.

Læs også

Sådan holder du jagtkniven skarp

Farcen om knivloven

- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner