BUSHNELL FUSION 1 MILE

Der findes næsten en kikkert til ethvert formål, og Bushnell Fusion 1 Mile har sit.Når vildtet er fremmed, såsom på jagt i Afrika, kan det være særdeles vanskeligt at bedømme afstanden til det. Derfor er jeg vild med afstandsmålere, og de skal helst være indbyggede i håndkikkerter af god kvalitet. Det er en sund og funktionel kombination!

På min seneste tur til Namibia medbragte jeg en Bushnell Fusion 1 Mile kikkert. Den koster omkring det halve af de europæiske alternativer, hvilket i sig selv gør den værd at se nærmere på.

HVORFOR AFSTANDSMÅLER?

Vi havde denne gang en enkelt situation, hvor en amerikansk jæger havde anskudt en waterbuck, som skulle aflives for enhver pris. På et tidspunkt så vi den meget langt ude fra toppen af en klippe. Det var umuligt at vurdere den eksakte afstand, men det stod klart, at den var en hel del mere end 300 meter ude, og dermed blev en korrekt bedømmelse altafgørende for, om et omhyggeligt afgivet skud med kuglebanekompensator på sigtekikkerten ville træffe eller ej. Med et enkelt knaptryk kunne jeg udmåle afstanden til 491 meter. Havde jeg gættet blot 50 meter galt, ville skuddet have truffet mere end en halv meter for højt eller for lavt. Det er rigeligt til at udgøre forskellen på succes og fiasko. PH’en ramte faktisk waterbuck’en på baggrund af denne afstandsmåling.

Heldigvis hører det til sjældenhederne, at vi har brug for afstandsmåleren i forbindelse med afsindigt lange skudhold. Den viser langt oftere sin værdi i forhold til at bestemme, om vildtet er på go eller no-go afstand for skudafgivelse eller pürsch. Hvor langt skal vi kravle for at komme ind på 200 meter? Kan jeg skyde herfra uden at stille på kikkerten? Jeg bruger afstandsmåleren mange gange om dagen. Den hjælper mig også til at få de fremmede arter ind på rygraden ved løbende at korrigere mit øjemål.

En god kikkert med afstandsmåler er en stor hjælp, når man skal vurdere afstande på mange hundrede meter, som her i Namibia, hvor vi eftersøgte en anskudt waterbuck.

KAN, HVAD DEN SKAL KUNNE

Jeg testede 10×42 modellen, som også er den mest solgte udgave. Den fås også i 8×32 og 12×50. Kikkerten vejer små 900 gram og har egentlig en ganske handy størrelse. Hverken for stor og tung eller for lille.

Rent optisk er kikkerten helt fin til den form for jagt, vi testede den på, dvs. pürschjagt i dagslys. Skarpt billede med naturtro farvegengivelse. Linserne er naturligvis fuldcoatede, og kikkerten er vandtæt og fyldt med en ædelgas, der holder duggen ude. Det yderste lag coating er vandskyende, så dug og regndråber ikke spolerer udsynet, når der er brug for det. Det var ikke let at teste denne egenskab i Namibias tørre ørkenklima, men ved hjælp af en fryser gik det alligevel at bekræfte, at denne egenskab er på plads til Europas regnvåde revirer.

Ergonomien er meget ligefrem. Kikkerten ligger udmærket i hånden, og både fokushjulet og afstandsmålerknappen ligger godt for højrehåndens pegefinger. Altså alt i alt en ganske udmærket håndkikkert.

BUSHNELL FUSION 1 MILE

GODE FUNKTIONER I BUSHNELL FUSION 1 MILE

Hvad angår afstandsmålerfunktionerne, ligger denne kikkert lidt efter Leica, men nogenlunde på linje med Swarovski og over Zeiss’ nuværende håndkikkerter med hensyn til anvendeligheden af de målte data. Bushnell Fusion 1 Mile måler den vinkelkorrigerede afstand til målet og kan på den baggrund beregne over- eller underhold for en række forprogrammerede kuglebaner.

Vi målte afstanden til den anskudte waterbuck til næsten 500 meter. På den afstand betyder en forskel på bare 50 meter en forskel i træfpunkt på ca. 50 cm!

Skyder du med en velkalibreret kuglebanekompensator, behøver du egentlig kun den vinkelkorrigerede afstand, medmindre du vil have mulighed for at finjustere for temperatur, lufttryk og så videre. På de afstande, som denne rangefinder typisk måler på, er dette ikke i praksis nødvendigt, og den udfylder derfor til fulde sin mission som et fuldt anvendeligt alternativ til de dyrere produkter på markedet.

AFSTAND MED MÅDE

På testturen klarede kikkerten uden problemer at måle afstanden til vildt ud til 500-600 meter. På længere hold kræver det fast anlæg at få målinger, og den maksimale måleafstand afhænger også i høj grad af, hvor reflekterende målet er. Det lykkedes mig med anlæg på skydestokken at måle afstande til træer og buske ud til godt 900 meter. De 1.600 meters maksimale måleafstande er til reflekterende overflader. Dem er der ikke så mange af i Namibias bush. Kikkerten har i øvrigt et særligt bueprogram kalibreret for buejagt. Det er der mig bekendt ingen af de andre kikkertafstandsmålere, der har.

Afstandsmålingen sker på få sekunder med et enkelt knaptryk. Displayet er meget klart og tydeligt selv i dagslys.

Kikkerten har både en buefunktion og en riffelfunktion. Smart!

BUSHNELL FUSION 1 MILE

 

KONKLUSION – BUSHNELL FUSION 1 MILE

Jeg testede denne kikkert igennem 13 jagtdage, hvor den blev udsat for alskens udfordringer fra støv til torne og hårdhændede trackere. Jeg oplevede ikke problemer af nogen art. Kikkerten er intuitivt let at betjene, den er enig med min noget dyrere europæiske afstandsmåler om afstanden til målet, og den fungerer aldeles udmærket som pürschkikkert i Afrika.
BUSHNELL FUSION 1 MILEJeg vil ikke påstå, at den optiske kvalitet og ergonomien er 100% på højde med en dyr, europæisk kikkertafstandsmåler, for det kan man med garanti måle sig til, at den ikke er. Men begge dele er rigeligt godt nok til jagten, kikkerten blev testet på, og så må det jo være op til den enkelte at afgøre med sig selv, hvor meget ekstra man vil betale for specifikationer, som i de fleste tilfælde kun gør en væsentlig forskel på papiret. Jeg vil ikke betænke mig et sekund på at anbefale denne til alle riffeljægere med helt almindelige behov for afstandsmåling.

BUSHNELL FUSION 1 MILE

Model                                                       10x42mm
Synsfelt @1.000m                                    101 meter
Nærfokus                                                  3.2 meter
Udtrædelsespupil                                     4.2mm
Øjeafstand                                                18mm
Vandtæt                                                    Ja
Stativadapter                                             Ja
Rækkevidde                                             10-1.600 meter
Vægt                                                         879 gram
Batteritype                                                3-Volt CR 123
Rangefinder programmer                          Bue/Riffel
Maks. afstand til reflekterende mål          1.600 meter
Maks. afstand til træer                              900
Maks. afstand til vildt:                             450 meter
Præcision                                                  +/- 1 meter

Distributør                                                Normark Danmark
Vejledende pris                                        11.399 kr.

Link: http://normark.dk/?id=28672&p835id=4764&w=835

Læs også

Våben, optik og ammunition til bukkejagt

Test af Leica Fortis 6 2-12X50i