Rådyr tog bronze ved VM i madlavning

Vildt er alt for ofte undervurderet, men ved årets Bocuse d'Or kom en hovedret bygget op om rådyrkød på sejrskamlen for første gang

Det behøver ikke være rådyrgryde hver gang, der skal laves mad med vildt fra en god jagtdag i skoven. Det så man til den netop overståede Bocuse d’Or – også kendt som VM for kokke. Broncemedaljen blev nemlig vundet af en kok, der lavede rådyr til de kræsne dommere.

Kokke fra 65 lande konkurrerede om medaljerne ved den prestigefyldte Bocuse d’Or, men den svenske kok Gustav Leonhardt og hans kokketeam vandt bronzemedaljen med en hoveret bygget over rådyr.

Menuen bestod af to retter. En forret fra havet og en hovedret fra skoven. Leonhardts forret fiskeret bestod af hummerglaseret havaborre med tangolie, confiteret knoldselleri, combi og citronverbena, havesalat, knoldselleri og hummer jalapeno bayonne med ingefær og citrusblade. Fiskeretten var forret og derefter gik man til hovedretten med kød.

Rådyr var i centrum

Kødretten havde et bredt tema med rådyr som base: Krydderistet og marmoreret dyreryg og peberglaseret rådyrmørbrad. Derefter kom Rådyrtærte med mørnet bov, foie gras, savoykål med grøn chartreuse. Røgede vinteræble med solbær, grøn peber og foie gras-sauce. Consommé (suppe) af rådyr smagt til med oolong-te, svamperavioli og vintergrønt fra skoven.

Den stolte medaljevinder var god tilfreds med at hans valg var en succes.

– Jeg henter inspiration fra efterårets jagter og vinterens høst. Min tallerken er en fejring af naturens unikke skatte. Jeg har kombineret smagene fra naturen med æblet, som symboliserer venskab, viden og innovation,« sagde den glade vinder, i en pressemeddelelse, efter at den flotte broncemedalje var i hus.

Også Danmark gjorde sig bemærket ved konkurrencen, da den 26-årige kok Sebastian Holberg Svendsgaard fra Vemmelev fik sølvmedalje ved konkurrencen, men han brugte ikke vildt i sine retter.  

Bocuse d’Or er det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst. Bocuse d’Or er blevet afholdt i Lyon hvert andet år siden 1987, og den strækker sig over 2 dage. Konkurrencen er opkaldt efter den franske køkkenchef Paul Bocuse og går også under navnet Concours mondial de la cuisine. Den betegnes ofte som gastronomiens olympiske lege.

Læs også