Danske jægere, der jager vildsvin i Sverige skal forholde sig til nye regler fra efteråret. Reglerne gælder videresalg af vildsvinekød og kød, der gives væk. De nye regler kræver at jægere, der vil sælge eller bortgive kød skal tilmeldes et særligt register. For at være i registret skal jægeren deltage i obligatorisk træning i at håndtere vildtkøb og hvordan kødet skal undersøges inden det må afsættes.
Hvis forslaget falder endeligt på plads, vil du fra efteråret 2024 kunne tilmelde dig som kødsælger i länet (amtet) hvor du jager.
Ifølge de svenske myndigheder skal de nye regler give jægere større muligheder for at sælge eller forære vildsvinekød væk. Reglerne betyder, at jægere må sælge eller forære en vis mængde vildsvin, der ikke er flået, direkte til butikker, restauranter eller andre detailvirksomheder, som sælger eller serverer fødevarer direkte til forbrugerne.
Reglerne giver også jægere mulighed for at sælge eller give vildsvinekød direkte til forbrugerne. For at kunne det skal du (fra efteråret 24) som jæger have deltaget i et kursus i undersøgelse, deltaget i et kursus i sikker håndtering af vildsvinekød samt være tilmeldt det svenske vildsvinejægerregistret (når tilmeldingen åbner i efteråret 2024). Kurserne indeholder blandt andet viden om mikrobiologiske farer, hygiejnisk slagtning, prøveudtagning og kødsporbarhed. Du gennemfører uddannelsen hos en uddannelsesudbyder godkendt af den svenske Fødevarestyrelse.
Når du har tilmeldt dig, får du et bevis på, at du er på vildsvinejægernes register. Du får også en kode, der er unik for dig som jæger. Du skal bruge koden til at sikre kødets sporbarhed, når du sælger eller donerer vildsvinekød.
Efter uddannelsen og tilmeldingen kan du årligt sælge kød fra ti vildsvin og ti flåede vildsvin direkte til forbrugerne.
Amtsstyrelsen vil føre kontrol med salg af vildsvin og vildsvinekød for at sikre, at jægerne overholder reglerne. Der udføres både planlagte kontroller og kontroller baseret på rapporter, tips og klager over, at salget ikke bliver gennemført korrekt.
Det nye system kommer efter diskussion om at for lidt vildsvinekød kom ud til den bredere befolkning i Sverige. Diskussionen har ført til den såkaldte vildsvinepakke, der har til opgave at sikre, at der bliver brugt mere vildsvinekød i Sverige.
Du kan læse mere om det nye system her: