Sådan forbedrer du din skydeteknik og mindsker anskydninger

Én af de helt store udfordringer som jagttegnskursister, nyjægere såvel erfarne jægere oplever, er evnen til at gentage monteringen af haglgeværet helt ensartet - hver gang. En udfordring som stifterne af B4Hunt har fundet en relevant og sjov løsning på.

Artiklen er sponseret af

Bedre skydefærdigheder giver færre anskydninger på jagt

Ønsket om at forebygge og mindske anskydninger på jagt er idégrundlaget for den danske virksomhed B4HUNT. Det er to gode jagtkammerater, som begge er uddannet flugtskytteinstruktører, og som til daglig arbejder som ingeniører.

I 2017 gik de sammen om at udvikle et produkt, der kunne imødekomme denne problemstilling. Med forståelsen for at det kan være både tidskrævende og en dyr fornøjelse at opnå gode skydefærdigheder, lancerede Jacob Thuesen og Dennis Holmud deres smarte, gas-ladede øvelsespatron. Den er siden suppleret med en indendørs flugtskydningsbane. Tilsammen udgør de et komplet setup, der gør skydetræningen i stuen tilgængelig, sjov og mere realistisk end den almindelige tørtræning. B4HUNT er tiltænkt som et supplement til skydebanetræning – ikke en erstatning.

Hvorfor er det en fordel for nye- og erfarne jægere at tørtræne?

Med tørtræning menes der, at du træner med dit haglgevær, uden at der er patroner i. Du har fokus på at udføre en bevægelse korrekt. Det kunne være at montere sit haglgevær. Tørtræning kræver forståelse for teknikken bag, så ikke du øver noget forkert. Derfor kan det være en fordel at stå foran et spejl til en start, så fejlene kan spottes. Det kan også anbefales at filme sig selv, så du kan gå i detaljen med bevægelsen.

Vi har talt med Michael Salling, der er jagttegnsintruktør, og som anvender B4HUNT systemet i undervisningen. Michael forklarer:

I mit virke som jagttegnsinstruktør oplever jeg ofte, at kursister såvel erfarne jægere, kaster haglgeværet til skulderen og smider kinden til kolben. I en hurtig bevægelse, der ofte er svær at gentage. Jeg underviser ud fra at geværet skal monteres til kinden, ikke skulderen. Samtidig skal det gøres hurtigt, men langsomt – ’’spurt som en skildpadde’’. Forestil dig en kop varm kaffe. Den fører du i en langsom bevægelse til munden. Du kaster den jo ikke op til ansigtet og risikerer brændende kaffe udover det hele. Dén metafor gør vi meget brug af.

Formålet med tørtræning er opbygge muskelhukommelse gennem tusindvis af gentagelser af den korrekte bevægelse. Jo flere gange kroppen har udført en bestemt bevægelse, desto hurtigere sender hjernen signal til de pågældende muskler om at udføre bevægelsen. Det er altså fordelagtigt for både nye- og erfarne jægere. Der er altså ikke nogen nem vej til at blive dygtig. Det kræver god teknik og træning.

Hellere flere korte træninger end en lang træning. Det kunne være 3 min. 3 gange om dagen i 3 måneder,

– fortæller Michael Salling. Heldigvis kan denne træning sagtens gøres sjov og realistisk – med B4HUNT.

Hvordan foregår tørtræning med B4HUNT?

Øvelsespatronen til haglgeværet er produceret og håndbygget i Danmark. Hylstret er lavet af rustfrit stål og er præcisionsbearbejdet, så den har en tolerance på +/- 0,01 mm. Patronen skyder med 6 mm plast kugler af samme type, som man kender fra softguns og bruger gas som drivmiddel. Ved anvendelse af de anbefalede BB-kugler kan du roligt træne indendørs uden at ødelægge møbler og vinduer.

Erhverver du startpakken medfølger 2 stk. øvelsespatroner til glatløbet jagtgevær, gas til patronerne og præcisionskugler. Der kan tilkøbes en mekanisk skydekasse med auto reset. Med sættet kan du lave sjov træning hjemme i stuen og derigennnem opnå en mere ensartet montering af geværet og dermed bedre præcision. Typisk vil man kunne se resultater allerede efter få timers træning.

Skal du også have mulighed for at tørtræne med foranhold mod løbende, stigende og faldende vildt, så kan systemet udvides med den smarte indendørs flugtskydningsbane.

Michael Salling uddyber:

Det er en fordel at tørtræne sin montering af geværet til et bevægeligt mål. Det er mere udfordrende når målet bevæger sig, idet der er flere tekniske elementer at tage højde for. Vi ser duen, stille og roligt peger vi løbet mod duen, spurter som en skildpadde når vi monterer geværet til kinden, peger direkte på duen, trækker foran, trykker på aftrækkeren og fortsætter bevægelse i at følge igennem. Vi gennemfører her et accelererende foranhold, hvilket er det mest jagtrelevante. Det er helt sikkert også mere udfordrende end at skyde til stillestående mål.

Omkring 20 % af kursisterne hos Michael har modsat øjedominans, hvilket er afgørende for, hvilken skulder du skyder bedst fra. Er du højre øje-domineret anbefales det, at du skyder fra højre, og er du venstre øje-domineret bør du skyde fra venstre.

’’Mange har en forventning om, hvilke side de skal montere geværet til. Men når begge øjne er åbne og de skyder ved siden af, så giver det pludselig mening for dem,’’ fortæller Michael Salling og tilføjer, at ved tørtræning med B4HUNT får man ro og lov til at mærke forskellen, samt at et tydeligt resultat ofte kan ses med det samme.

Mere om B4HUNT

  • B4HUNT øvelsespatroner er håndbygget i Danmark.
  • Patronerne gennemgår en streg kvalitetskontrol.
  • De gas-ladede patroner fås i kaliber 12, 16 og 20.
  • Ammunitionen er 6mm plastkugler.
  • Udgangshastigheden er 60-65 meter i sekundet.
  • Patronerne skyder med en præcision på +/- 1 cm på 5 meters afstand.
  • Kuglen har en anslagsenergi på 0.46 joule.

Se mere på www.B4hunt.dk.

 

­­

Del gerne artiklen hvor du har lyst:

Gå ikke glip af

rypejagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.
Spaniels er jægerens foretrukne jaghund

Raceportræt spaniels

Standhals i elgdrevet

- Annonce -

STØT VORES SPONSORER

- Annonce -
- Annonce -

Seneste magasiner

- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.
- Annonce -
- Annonce -

Debat

Jagten i Danmark har brug for DIN støtte

Det er tid til at gøre op med unødvendigt bureaukrati, fejlslagne systemer, spildte skattekroner, uendelige ventetider og et kaos, der truer med at vælte en hel branche. Støt borgerforslaget og jagten i Danmark.

Forbud mod trofæer vinder frem i Europa

Som forventet har den britiske regering annonceret forbud mod import af trofæer fra en lang række vildarter. Regeringen mener, at forbuddet vil være med...
- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Tjurjagt med spidshund – Den nordiske slankekur

Jægeren Magnus Törkvist har fundet på en helt unik måde at tabe sig på, og han anbefaler, at man køber sig en Finsk Spidshund,...

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce -
- Annonce -