Sådan forbedrer du din skydeteknik og mindsker anskydninger

Én af de helt store udfordringer som jagttegnskursister, nyjægere såvel erfarne jægere oplever, er evnen til at gentage monteringen af haglgeværet helt ensartet - hver gang. En udfordring som stifterne af B4Hunt har fundet en relevant og sjov løsning på.

Artiklen er sponseret af

Bedre skydefærdigheder giver færre anskydninger på jagt

Ønsket om at forebygge og mindske anskydninger på jagt er idégrundlaget for den danske virksomhed B4HUNT. Det er to gode jagtkammerater, som begge er uddannet flugtskytteinstruktører, og som til daglig arbejder som ingeniører.

I 2017 gik de sammen om at udvikle et produkt, der kunne imødekomme denne problemstilling. Med forståelsen for at det kan være både tidskrævende og en dyr fornøjelse at opnå gode skydefærdigheder, lancerede Jacob Thuesen og Dennis Holmud deres smarte, gas-ladede øvelsespatron. Den er siden suppleret med en indendørs flugtskydningsbane. Tilsammen udgør de et komplet setup, der gør skydetræningen i stuen tilgængelig, sjov og mere realistisk end den almindelige tørtræning. B4HUNT er tiltænkt som et supplement til skydebanetræning – ikke en erstatning.

Hvorfor er det en fordel for nye- og erfarne jægere at tørtræne?

Med tørtræning menes der, at du træner med dit haglgevær, uden at der er patroner i. Du har fokus på at udføre en bevægelse korrekt. Det kunne være at montere sit haglgevær. Tørtræning kræver forståelse for teknikken bag, så ikke du øver noget forkert. Derfor kan det være en fordel at stå foran et spejl til en start, så fejlene kan spottes. Det kan også anbefales at filme sig selv, så du kan gå i detaljen med bevægelsen.

Vi har talt med Michael Salling, der er jagttegnsintruktør, og som anvender B4HUNT systemet i undervisningen. Michael forklarer:

I mit virke som jagttegnsinstruktør oplever jeg ofte, at kursister såvel erfarne jægere, kaster haglgeværet til skulderen og smider kinden til kolben. I en hurtig bevægelse, der ofte er svær at gentage. Jeg underviser ud fra at geværet skal monteres til kinden, ikke skulderen. Samtidig skal det gøres hurtigt, men langsomt – ’’spurt som en skildpadde’’. Forestil dig en kop varm kaffe. Den fører du i en langsom bevægelse til munden. Du kaster den jo ikke op til ansigtet og risikerer brændende kaffe udover det hele. Dén metafor gør vi meget brug af.

Formålet med tørtræning er opbygge muskelhukommelse gennem tusindvis af gentagelser af den korrekte bevægelse. Jo flere gange kroppen har udført en bestemt bevægelse, desto hurtigere sender hjernen signal til de pågældende muskler om at udføre bevægelsen. Det er altså fordelagtigt for både nye- og erfarne jægere. Der er altså ikke nogen nem vej til at blive dygtig. Det kræver god teknik og træning.

Hellere flere korte træninger end en lang træning. Det kunne være 3 min. 3 gange om dagen i 3 måneder,

– fortæller Michael Salling. Heldigvis kan denne træning sagtens gøres sjov og realistisk – med B4HUNT.

Hvordan foregår tørtræning med B4HUNT?

Øvelsespatronen til haglgeværet er produceret og håndbygget i Danmark. Hylstret er lavet af rustfrit stål og er præcisionsbearbejdet, så den har en tolerance på +/- 0,01 mm. Patronen skyder med 6 mm plast kugler af samme type, som man kender fra softguns og bruger gas som drivmiddel. Ved anvendelse af de anbefalede BB-kugler kan du roligt træne indendørs uden at ødelægge møbler og vinduer.

Erhverver du startpakken medfølger 2 stk. øvelsespatroner til glatløbet jagtgevær, gas til patronerne og præcisionskugler. Der kan tilkøbes en mekanisk skydekasse med auto reset. Med sættet kan du lave sjov træning hjemme i stuen og derigennnem opnå en mere ensartet montering af geværet og dermed bedre præcision. Typisk vil man kunne se resultater allerede efter få timers træning.

Skal du også have mulighed for at tørtræne med foranhold mod løbende, stigende og faldende vildt, så kan systemet udvides med den smarte indendørs flugtskydningsbane.

Michael Salling uddyber:

Det er en fordel at tørtræne sin montering af geværet til et bevægeligt mål. Det er mere udfordrende når målet bevæger sig, idet der er flere tekniske elementer at tage højde for. Vi ser duen, stille og roligt peger vi løbet mod duen, spurter som en skildpadde når vi monterer geværet til kinden, peger direkte på duen, trækker foran, trykker på aftrækkeren og fortsætter bevægelse i at følge igennem. Vi gennemfører her et accelererende foranhold, hvilket er det mest jagtrelevante. Det er helt sikkert også mere udfordrende end at skyde til stillestående mål.

Omkring 20 % af kursisterne hos Michael har modsat øjedominans, hvilket er afgørende for, hvilken skulder du skyder bedst fra. Er du højre øje-domineret anbefales det, at du skyder fra højre, og er du venstre øje-domineret bør du skyde fra venstre.

’’Mange har en forventning om, hvilke side de skal montere geværet til. Men når begge øjne er åbne og de skyder ved siden af, så giver det pludselig mening for dem,’’ fortæller Michael Salling og tilføjer, at ved tørtræning med B4HUNT får man ro og lov til at mærke forskellen, samt at et tydeligt resultat ofte kan ses med det samme.

Mere om B4HUNT

  • B4HUNT øvelsespatroner er håndbygget i Danmark.
  • Patronerne gennemgår en streg kvalitetskontrol.
  • De gas-ladede patroner fås i kaliber 12, 16 og 20.
  • Ammunitionen er 6mm plastkugler.
  • Udgangshastigheden er 60-65 meter i sekundet.
  • Patronerne skyder med en præcision på +/- 1 cm på 5 meters afstand.
  • Kuglen har en anslagsenergi på 0.46 joule.

Se mere på www.B4hunt.dk.

 

­­

Gå ikke glip af

Sako 100 år

Verdensførende riffelproducent fylder 100 år

Sako har rundet de 100 år, og skriver et nyt kapitel i virksomhedens historie.

Seneste artikler

Bjerringbro jagtbutik

Ny jagtbutik åbner i Bjerringbro

Så er der godt nyt til alle i Bjerringbro og omegn. Bjerringbro Bøssemagerforretning & Våbenhandel åbner dørene for første gang.
krybskytteri

Mistænkt krybskytte slået ihjel i Kruger Nationalpark

South African National Parks meddeler, at en mistænkt krybskytte er afgået ved døden efter en kollision med en flok elefanter.
kongeørn

Kongeørn letter med hel ræv i sine klør

Efter at have arbejdet med vildtkameraer i 10 år, fik den norske naturfotograf Jan Lars Nesje sig noget af en overraskelse forleden dag.
Sako 100 år

Verdensførende riffelproducent fylder 100 år

Sako har rundet de 100 år, og skriver et nyt kapitel i virksomhedens historie.
- Annonce -
- Annonce -

Seneste magasiner

- Annonce -

Våben

- Annonce -
- Annonce -

Debat

Rewilding med vilde dyr

Der har været skrevet meget om heste og køer i Rewilding-projekter. Men vores virkelig ”vilde” vildt, hjortevildtet, har ikke fået megen spalteplads, når talen er faldet på planerne for de nye Naturnationalparker.

DCE roder rundt

DCE har netop udgivet deres videnskabelige rapport, som er en væsentlig del af grundlaget for Vildtforvaltningsrådets indstillinger om jagttider i 2022.
- Annonce -
- Annonce -

På jagt

- Annonce -
- Annonce -