Jagtsæsonen går snart på hæld, hvilket er lig med revirpleje. Giv gråænderne de bedste forudsætninger for ynglesucces med en moderne andebolig, også kendt ved navn duck tube. Det er en amerikansk opfindelse, der for blot en håndfuld år siden var ukendt her i Danmark. Nu ses de overalt i søer og vandhuller, og det er ikke uden grund.

 

duck tubes
Foto: www.jagtognaturpleje.dk

Duck tube er lavet af tækkerør og har en levetid på omkring 5 år, alt efter om den kommer ind om vinteren. Placer duck tuben nord-syd, så den barske vestenvind ikke blæser ind i røret og påvirker ænderne. Læg lidt hø eller halm ind i røret, da ænderne ikke kan tage rede materiale ind selv. Andeboligen kan blive brugt op til 3 gange på en sæson, altså 3 kuld ællinger af 3 forskellige ænder. Anbefalingen lyder på at placere mindst 2 stk. så ænderne selv kan vælge, hvilken en der er placeret bedst. De skal placeres med ca. 30 meters afstand fra hinanden. Oplever du, at ænderne ikke ruger i dem, så skal de næste år flyttes, enten længere ud eller i mere skjul. Husk dog, at placere den mindst 5 meter fra kanten af søbredden.

Duck tubes forhandles blandt andet hos www.jagtognaturpleje.dk men du kan også give dig i kast med, at bygge dem selv. Der findes en skov af videoer på YouTube, som fx denne her af David Carsten Pedersen ”Projekt Duck Tubes”.

Bliv klogere på, hvordan og hvorfor duck tubes virker, og hvordan du selv kan være med til at øge ynglesuccesen hos gråænderne på dit jagtterræn i artiklen ”Duck tubes – den moderne andebolig” fra onlinemagasinet marts 2019.