Skød ulv – skal i retten for tredje gang

Ulv angreb jagthunde og blev skudt. Anklagemyndigheden jager jægeren

Den hollandske jæger som for nylig blev frikendt for at skyde en ulv, der angreb hundene under en jagt i Tyskland må indstille sig på, at den bizarre sag alligevel ikke er afsluttet. Den lokale anklagemyndighed i Brandenburg har nemlig besluttet at anke jægerens frifindelse til den regionale højesteret. Det betyder at den mærkelige sag skal for retten for tredje gang.

Det var den 18. januar 2019, at en ulv og flere jagthunde stødte sammen under en drivjagt nær byen Rädigke, der ligger i Potsdam Mittelmark området i Brandenburg. En hollandsk jæger på post var vidne til sammenstødet mellem ulven og hundene. Han prøvede først at drive ulven væk ved at klappe og råbe op. Det havde ikke den ønskede effekt. Derefter affyrede den frustrerede jæger et varselsskud i nærheden af ulven for at jage den væk fra hundene. Heller ikke det reagerer ulven på. Den fortsatte slagsmålet med hundene. Jægeren så derefter ikke andre muligheder end at skyde ulven. Han afgav et skud og ramte ulven skråt bagfra med en dræbende skud. Efter episoden konstaterede lokale dyrlæger, at jagthundene var blevet bidt flere gange af ulven inden jægeren havde afgivet skuddet. Nogle af biddene betegnede dyrlægen som alvorlige.

Jægeren frikendt i flere omgange

Efter jagten fulgte et noget usædvanligt forløb med de tyske myndigheder. Der blev indgivet en klage over den hollandske jæger fra lokale ulvevenner. Anklagemyndigheden tog sagen op, men endte med at tilbyde hollænderen at henlægge sagen mod betaling af en bøde/afgift på 5.000 Euro – næsten 40.000 kroner. Det nægtede hollænderen, der mente at have skudt ulven helt legalt.

Sagen endte derfor i den lokale ret, men retten frifandt jægeren for brud på jagtloven. Det passede ikke anklagemyndigheden, der straks ankede sagen til en højere instans. Anklageren krævede nu, at hollænderen skulle have en bøde på 14.000 Euro – mere end 100.000 kroner.

Retten i Potsdam afhørte nu den hollandske jæger om episoden en gang til, men endte endnu engang med at frifinde jægeren for brud på jagtloven. I sidste ende kunne jægerens forklaring ikke tilbagevises. Især taler den usædvanlige skudvinkel og skaderne på de deltagende jagthunde for at jægeren udlægning af forløbet er troværdig. Retten frifandt derfor jægeren, men han slipper ikke for mere ballade over den tilsyneladende rationelle aflivning af ulven. Sagen er berammet til at blive prøvet i den regionale højesteret senere på året og den hollandske jæger må derfor forberede sig på flere kedelige ture tilbage til Tyskland.

Læs også