Skotsk regeringsudspil lægger op til reduktion i bestanden af kronvildt

Samarbejdet mellem det skotske National party og de grønne bag nyt oplæg, der vil gå hårdt til det skotske kronvildt for at fremme klimadagsordenen

Flere jagtorganisationer i Storbritannien er bekymrede efter, at den skotske regering denne måned lancerede sit nye ”program” for jagt og naturbevarelse. Regeringen, der ledes af Nicola Sturgeon fra det skotske nationalistparti, lavede tidligere på året en samarbejdsaftale med det skotske grønne parti og vil nu, blandt andet, ændre markant i forvaltningen af det berømte skotske kronvildt.

Tonen i den skotske regering’s udspil er ikke ligefrem kompromissøgende overfor jægere, og flere af de tanker, der luftes i oplægget, får hårene til at rejse sig på ryggen af jægerne.

Indledende beskriver det nye oplæg en kommende lov om rævejagt. Den skotske regering har ikke beskrevet ambitionerne i detaljer, men tanken er tilsyneladende, at forbyde brug af hunde under jagt på ræve og andre pattedyr. At jage ræve til hest med hunde blev forbudt i Skotland i 2002, men det har stadig været lovligt at bruge hunde til at drive ræve ud af deres rævegrave. Det er det, regeringen vil stramme op.

Læs også: Engelske antijagt-aktivister lækker 80.000 britiske adresser med våben.

Rævejagten har ikke mindst været diskuteret i de områder, hvor den eksklusive skotske rypejagt afvikles, og hvor der nok er gået hårdt til rævebestanden. Ifølge nogle medlemmer af det skotske parlament alt for hårdt.

Det nye program betyder også ændringer i den berømte skotske hjortejagt, som også tiltrækker mange danske jægere. Ifølge oplægget skal forvaltningen af hjorteviltet ”moderniseres”. Det betyder, at der skal gås hårdere til hjortebestanden, som ikke behøver være så robust og udbredt. Umiddelbart et synspunkt, der kan virke noget besynderligt fra De Grønne, indtil man hører årsagen. Regeringen og De Grønne mener nemlig, at træplantning, biodiversitet og klimafremmende tiltag skal fylde mere i den skotske natur, og derfor skal hjorteforvaltning ikke fylde så meget. Blandt de tiltag regeringen overvejer for at få hjortebestanden ned, er at tillade termiske sigtekikkerter til hjortejagt. Oplægget lægger også op til en mere kontrolleret uddeling af licenser til hjort i det forskellige områder.

Oplægget fra den skotske regering kommer ikke bag på britiske jagt- og naturorganisationer, der blandt andet har udtalt:

Indholdet af dette oplæg er ikke overraskende. Det er helt i tråd med den nuværende SNP (Scottish National Party) linje, der uden tvivl er blevet strammet yderligere af samarbejdet med De Grønne. Der er dog mange usikkerheder i oplægget, så forhåbentlig kan jægerne og deres organisationer få indflydelse på den nye lovgivnings endelige udformning.

Læs også: Fantastisk hjortejagt i det skotske højland

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner