Skotsk regeringsudspil lægger op til reduktion i bestanden af kronvildt

Samarbejdet mellem det skotske National party og de grønne bag nyt oplæg, der vil gå hårdt til det skotske kronvildt for at fremme klimadagsordenen

Flere jagtorganisationer i Storbritannien er bekymrede efter, at den skotske regering denne måned lancerede sit nye ”program” for jagt og naturbevarelse. Regeringen, der ledes af Nicola Sturgeon fra det skotske nationalistparti, lavede tidligere på året en samarbejdsaftale med det skotske grønne parti og vil nu, blandt andet, ændre markant i forvaltningen af det berømte skotske kronvildt.

Tonen i den skotske regering’s udspil er ikke ligefrem kompromissøgende overfor jægere, og flere af de tanker, der luftes i oplægget, får hårene til at rejse sig på ryggen af jægerne.

Indledende beskriver det nye oplæg en kommende lov om rævejagt. Den skotske regering har ikke beskrevet ambitionerne i detaljer, men tanken er tilsyneladende, at forbyde brug af hunde under jagt på ræve og andre pattedyr. At jage ræve til hest med hunde blev forbudt i Skotland i 2002, men det har stadig været lovligt at bruge hunde til at drive ræve ud af deres rævegrave. Det er det, regeringen vil stramme op.

Læs også: Engelske antijagt-aktivister lækker 80.000 britiske adresser med våben.

Rævejagten har ikke mindst været diskuteret i de områder, hvor den eksklusive skotske rypejagt afvikles, og hvor der nok er gået hårdt til rævebestanden. Ifølge nogle medlemmer af det skotske parlament alt for hårdt.

Det nye program betyder også ændringer i den berømte skotske hjortejagt, som også tiltrækker mange danske jægere. Ifølge oplægget skal forvaltningen af hjorteviltet ”moderniseres”. Det betyder, at der skal gås hårdere til hjortebestanden, som ikke behøver være så robust og udbredt. Umiddelbart et synspunkt, der kan virke noget besynderligt fra De Grønne, indtil man hører årsagen. Regeringen og De Grønne mener nemlig, at træplantning, biodiversitet og klimafremmende tiltag skal fylde mere i den skotske natur, og derfor skal hjorteforvaltning ikke fylde så meget. Blandt de tiltag regeringen overvejer for at få hjortebestanden ned, er at tillade termiske sigtekikkerter til hjortejagt. Oplægget lægger også op til en mere kontrolleret uddeling af licenser til hjort i det forskellige områder.

Oplægget fra den skotske regering kommer ikke bag på britiske jagt- og naturorganisationer, der blandt andet har udtalt:

Indholdet af dette oplæg er ikke overraskende. Det er helt i tråd med den nuværende SNP (Scottish National Party) linje, der uden tvivl er blevet strammet yderligere af samarbejdet med De Grønne. Der er dog mange usikkerheder i oplægget, så forhåbentlig kan jægerne og deres organisationer få indflydelse på den nye lovgivnings endelige udformning.

Læs også: Fantastisk hjortejagt i det skotske højland

Læs også