Skydepræmie for vildsvin er en succes – men svinepesten rykker fortsat tættere på Danmark

Sidste uge fandt eftersøgshunde to døde vildsvin med afrikansk svinepest udenfor det såkaldte kerneområde i Tyskland - og kun 250 km fra Danmark

- Annonce -

Den frygtede afrikanske svinepest arbejder sig stille og roligt tættere på Danmark. Senest er der konstateret to tilfælde i Tyskland blot 250 kilometer (fugleflugt) fra den danske grænse.

De to smittede vildsvin blev fundet døde i området Ludwigslust-Parchim i Mechlenburg-Vorpommern. Dermed befandt de sig uden for det, de tyske myndigheder kalder ”kerneområdet” for spredningen af afrikansk svinepest og tættere på Danmark end tidligere tilfælde.

Læs også: Landbrug & Fødevarer uddeler gratis desinfektion til jægere

De to vildsvin, en so og en årsgris, blev fundet nær byen Ziegendorff lige syd for motorvej A24. Efter fundet må de tyske myndigheder udvide grænsen for det såkaldte kerneområde for spredningen af afrikansk svinepest. Det betyder, at hegn og flere andre foranstaltninger skal rettes til. Tiltagene er sat i værk for at bremse spredningen af den frygtede sygdom i det nordlige Tyskland.

De to dødfundne svin blev fundet med eftersøgshunde. Hundene fandt også et tredje dødt vildsvin, som også er sendt til test, men indtil videre uden resultat.

Den afrikanske svinepest har bredt sig fra Polen og ind i Tyskland. Indtil sidste år bredte sygdommen sig primært i Brandenburg og Sachsen, men i sidste halvår af 2021 begyndte svinepesten at brede sig nordpå.

Skydepræmie en succes

Spredningen betød, at myndighederne i Mecklenburg-Vorpommern sidste år indførte skydepenge på vildsvin. Jægeren kunne hæve 50 euro (375 kroner) per nedlagt vildsvin.

Den var jægerne med på, og i 2021 blev der udbetalt i alt omkring 8,5 millioner euro (64 millioner kroner). Samlet blev der nedlagt næsten 107.000 vildsvin i Mecklenburg-Vorpommern.

Læs også: Ny serie: Alt om vildsvinejagt i Sverige – 1. del

Indledningsvis var der tvivl om effektiviteten af skydepengene, men ordningen blev en sådan succes, at myndighederne nu har sat beløbet ned. Skydepengene, også kaldet udgiftsgodtgørelse, udbetales kun for vildsvin skudt i det definerede kerneområde, hvor spredningen af svinepest vurderes at være alvorligst.

Spredningen af afrikansk svinepest blandt vildsvin i Tyskland er fortsat voldsommest i Brandenburg øst for Berlin. Antallet af vild- og tamsvin med konstateret vildsvinepest rundede før årsskiftet 3.000.

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner