Skydepræmie for vildsvin er en succes – men svinepesten rykker fortsat tættere på Danmark

Sidste uge fandt eftersøgshunde to døde vildsvin med afrikansk svinepest udenfor det såkaldte kerneområde i Tyskland - og kun 250 km fra Danmark

Den frygtede afrikanske svinepest arbejder sig stille og roligt tættere på Danmark. Senest er der konstateret to tilfælde i Tyskland blot 250 kilometer (fugleflugt) fra den danske grænse.

De to smittede vildsvin blev fundet døde i området Ludwigslust-Parchim i Mechlenburg-Vorpommern. Dermed befandt de sig uden for det, de tyske myndigheder kalder ”kerneområdet” for spredningen af afrikansk svinepest og tættere på Danmark end tidligere tilfælde.

Læs også: Landbrug & Fødevarer uddeler gratis desinfektion til jægere

De to vildsvin, en so og en årsgris, blev fundet nær byen Ziegendorff lige syd for motorvej A24. Efter fundet må de tyske myndigheder udvide grænsen for det såkaldte kerneområde for spredningen af afrikansk svinepest. Det betyder, at hegn og flere andre foranstaltninger skal rettes til. Tiltagene er sat i værk for at bremse spredningen af den frygtede sygdom i det nordlige Tyskland.

De to dødfundne svin blev fundet med eftersøgshunde. Hundene fandt også et tredje dødt vildsvin, som også er sendt til test, men indtil videre uden resultat.

Den afrikanske svinepest har bredt sig fra Polen og ind i Tyskland. Indtil sidste år bredte sygdommen sig primært i Brandenburg og Sachsen, men i sidste halvår af 2021 begyndte svinepesten at brede sig nordpå.

Skydepræmie en succes

Spredningen betød, at myndighederne i Mecklenburg-Vorpommern sidste år indførte skydepenge på vildsvin. Jægeren kunne hæve 50 euro (375 kroner) per nedlagt vildsvin.

Den var jægerne med på, og i 2021 blev der udbetalt i alt omkring 8,5 millioner euro (64 millioner kroner). Samlet blev der nedlagt næsten 107.000 vildsvin i Mecklenburg-Vorpommern.

Læs også: Ny serie: Alt om vildsvinejagt i Sverige – 1. del

Indledningsvis var der tvivl om effektiviteten af skydepengene, men ordningen blev en sådan succes, at myndighederne nu har sat beløbet ned. Skydepengene, også kaldet udgiftsgodtgørelse, udbetales kun for vildsvin skudt i det definerede kerneområde, hvor spredningen af svinepest vurderes at være alvorligst.

Spredningen af afrikansk svinepest blandt vildsvin i Tyskland er fortsat voldsommest i Brandenburg øst for Berlin. Antallet af vild- og tamsvin med konstateret vildsvinepest rundede før årsskiftet 3.000.

Læs også