Home Jagtreportage Jagt i udlandet Slagsmål mellem los og jærv filmet – den ene fik bøllebank

Slagsmål mellem los og jærv filmet – den ene fik bøllebank

0
Slagsmål mellem los og jærv filmet – den ene fik bøllebank

Det er ikke hvert år man få video af en los og en jærv, der ryger i totterne på hinanden på vildtkameraet. Det lykkedes dog for en gruppe norske forskere, der havde opsat et kamera i Saltdal i det nordlige Norge for at filme los i området.

Forskerne fra NINA (Norsk institut for vildtforskning) satte kameraet ud i forbindelse med et fælles nordisk projekt for at overvåge dyrelivet og især de kontroversielle rovdyr i det nordligste Skandinavien.

Læs også: Flere og flere ulve i Europa

Projektet med kameraer hedder SCANDCAM. Det afvikles i samarbejde med det svenske SLU (Sverige Landbruksuniversitet), og nordmændene havde mildt sagt succes med at få noget action på kameraet.

Først hyggede en los-familie rundt foran det opsatte kamera, men så kom der en jærv til og stemningen skiftede. Jærverne kan finde på at følge efter losserne for at spise resterne, når lossen har nedlagt rensdyr eller andet bytte.

Normalt finder lossen sig i det, så længe jærven venter til lossen er færdig, men nogle gange kommer den for tæt på, og så er der risiko for at få flade. Selvom jærven er en både hidsig og effektiv jæger og slagsbror, har den nemlig ikke de store chancer mod en vred los eller en los, der har unger og føler sig truet.

Lossen kan måle 130 centimeter og veje op til 45 kilo mens jærven måler op til 85 centimeter og kan veje op til 25 kilo. Det måtte den norske jærv sande på den hårde måde.

Læs også: Årets optælling af jærv i Sverige er opgjort

Der findes omkring 500 losser i Norge og cirka 1.500 i Sverige. Især i Sverige er der voldsom diskussion om, at bestanden bør reduceres, da de effektive jægere går hårdt til både rener, råvildt og af og til også landmændenes dyr.

I hele Skandinavien findes der lidt mere end 1.000 jærve. Antallet har været nogenlunde stabilt de seneste år,. Jærven er fredet, men de svenske myndigheder overvejer at åbne for en begrænset afskydning det kommende år.

Se videoen i toppen af artiklen.