Stjæler vilde geder til jagt på ferieø

Den baleariske vildged er et af verdens mest sjældne trofæer og afskydningen har indtil nu været begrænset – men mere jagt og højere afskydning vækker bekymring hos myndighederne.

De færreste danske jægere forbinder Mallorca med jagt, men den smukke, spanske ø er faktisk hjem for en meget sjælden vildged, der rundt omkring i verden er meget populær blandt specialiserede trofæjægere. Det er den såkaldte Balearisk vildged, der slår sine folder i bakkerne på den kendte ferieø.

Vildgeden har et imponerende sæt horn og er meget eftertragtet blandt inkarnerede trofæjægere verden over. Det har betydet, at velhavende jægere – ikke mindst fra USA – har nedlagt flere og flere af gederne og at der nu ikke bare er bekymring for bestanden, men også, at der er blevet problemer med tyverier af bjerggederne fra de gårde på Mallorca hvor de holder til.

For danske jægere kan det lyde noget specielt at stjæle naboens ged. De færreste har prøvet andet end at samle en fasan på i skellet til naboen, men med de priser en Balearisk vildged koster er det mere forståeligt at nogle lokale tilsyneladende fristes til at skaffe flere geder til reviret. Et trofæ koster nemlig 6.000 euro (46.000 kroner) og derudover må trofæjægeren regne med rejse, ophold og jagtføring.

Flere jagtudbydere

For 10 år siden var der seks såkaldte fincaer (spansk for en mindre gård med jordtilliggende) med tilladelse til at organisere og udleje jagt på de baleariske vildgeder. I dag er der 13 gårde og det betyder flere nedlagte dyr. Sidste år blev der nedlagt 60 bukke. I år forventes det at der nedlægges op til 100 dyr. Det vækker uro omkring hvorvidt bestanden kan bære en sådan afskydning.

Derfor er der nu rejst krav fra Mallorcas selvstyre myndigheder om at jagten på Balearisk vildged reguleres således at den lille bestand kan forblive i balance og der bliver ro om jagten og bestanden igen. Myndighederne understreger i den lokale avis at turisme er godt og bringer penge til øen, men at der må skabes ro omkring bestanden af vildgeder på Mallorca. Vildgederne jages mest fra fincaer, der har specialiseret sig i at tage jagtgæster ud i det bakkede landskab efter trofæer – især i den syd-vestlige del af øen.   

Balearisk vildged findes kun på Mallorca. Der er historiske optegnelser, der tyder på, at gederne blev bragt til Mallorca så tidligt som 2.000 f.Kr. af fønikerne (nuværende Libanon). Gederne anses for at have stor betydning for den biologiske mangfoldighed på øen.

Læs også