Støtten til trikintest på vildsvin i Sverige fortsætter i 2022

Svenskerne tilfører yderligere 10 millioner kroner til ordningen, der giver jægerne mulighed for gratis at få testet nedlagt vildsvin for trikiner.

- Annonce -

De svenske myndigheder har tilført ordningen med støtte til trikintest af nedlagte vildsvin 10 millioner kroner. Ordningen kan dermed fortsætte i 2022.

Støtteordningen, der betyder at jægere får betalt trikintest af vildsvin, blev vedtaget i 2020 og har været en succes. Formålet med støtten er at øge afskydningen og fortæringen af vildsvin i Sverige, hvor den voksende vildsvinestamme er til debat. Ikke mindst blandt de landmænd, som oplever uønsket opmærksomhed fra vildsvin i deres afgrøder.

I anden halvdel af 2021 udførte svenske laboratorier omkring 39.000 trikintest på indsendte prøver. Det kostede den svenske fødevarestyrelse (Livsmedelverket) 4,6 millioner svenske kroner. Hver test støttes med 120 kroner, hvilket er nok til at gøre prøven gratis for jægeren. Sådan kommer det også til at fortsætte også i 2022.

Læs også: Bliv klogere på trikiner og trikinose.

Selvom det er yderst sjældent, at der findes trikiner i svenske vildsvin, kan det blive en grim oplevelse, hvis mennesker kommer til at indtage de ubehagelige parasitter. Trikiner optræder i rovdyr og ådselsædere. Blandt andet ræv, los, bjørn, ulv og vildsvin.

Hos mennesker er trikinose, som sygdommen hedder, ikke noget man skal spøge med. Få larver giver ikke de vilde symptomer, men får man en kraftigere infektion, viser det sig ved diarre, muskelsmerter, feber og hævede øjenlåg. I enkelte tilfælde kan mennesker dø af trikininfektion. Langt de fleste svenske jægere sender derfor altid prøver fra skudte vildsvin til laboratorier, for at få dem testet for trikiner inden kødet kommer på middagsbordet.

En ubehagelig parasit

Trikiner er en parasit, der lever i muskulaturen på det ramte dyr. Der findes otte forskellige arter af trikiner. Af dem er fire fundet i Sverige. Smitten eller overførslen af trikiner sker ved, at et rovdyr spiser kød fra et bytte eller et ådsel, der er inficeret med trikinlarver.

Trikinlarverne, der er en millimeter lange og ligger rullet sammen, udvikler sig i mave-tarmkanalen til orme på op til fire millimeter. Efter parringen føder hunnen over en længere periode flere tusinde larver. De spredes via lymfen og blodet ud i hele kroppen på det inficerede dyr. De larver, der kommer ind i muskulaturen overlever, mens de larver, der ikke formår at komme ind i muskulaturen dør. Inde i muskulaturen indkapsler larverne sig og kan blive der i mange år. Larverne ligger gerne tæt på knogler og er meget svære at fjerne. I yderste konsekvens dør værten før eller senere af infektionen.

Læs også: Statsstøtte mod livsfarlige trikiner

Læs også: Trikiner og trikinose

 

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner