Stopfløjt – øvelse 2: frivillig sit med fristende element

Camilla Dindorp er en af Danmarks dygtigste og mest anerkendte jagthundeinstruktører, og driver til daglig Klikkerklog. Mit Jagtblad har fået mulighed for at få indsigt i hendes træningsmetoder, hvor positiv indlæring skaber grobunden for et stærkt samarbejde mellem ejer og hund.

Tekst: Mette Karin Petersen
Foto og video: Mette Karin Petersen

I marts måned træner vi stopfløjtet. En uundværlig kommando for jagthunden. Denne serie er delt op i 5 øvelser, hvor vi nu er nået til øvelse 2: frivillig sit med fristende element. Denne serie af øvelser munder ud i, at hunden vil sætte sig på din stop-kommando. Det er nyttigt i situationer, hvor hunden fx ser en hare, som den vil sætte efter. I denne situation skal du kunne fløjte stop, hvorefter hunden vil sætte sig for haren. Det er målet.

Frivillig sit med et fristende element

Øvelse 2 går ud på, at vi frister hunden. Ofte har vi brug for at stoppe hunden i et øjeblik, hvor den har set noget fristende fx en fugl der letter, en hare der løber eller bare en anden hund, som den vil hilse på. Dette er en situation, hvor hunden ikke har fokus på dig, men har fuld fokus på belønningen. Vi bruger godbidder til en start og senere vil det erstattes med fuglen eller haren.

Start med at friste hunden ved, at trække godbidden i en åben hånd foran hunden. Den vil helt automatisk følge efter dig, da den gerne vil have belønningen. Når hunden sætter sig, klikker og belønner du med godbid. Her lærer vi hunden at det kan betale sig at sætte sig ned, hvis den vil have sin belønning. Herefter er det vigtigt at give kommandoen fri. Årsagen er, at når først en kommando er givet som fx at den skal sætte sig ned, så skal den ideelt set blive siddende indtil du beder den om noget andet. Giv en godbid ved fri – gør vi ikke det, vil vi risikere at hunden bliver siddende, da den ved at det udløser belønning.

Al træning kræver øvelse

Du skal væbne dig med tålmodighed og give hunden tid til selv at tænke sig om i forhold til, at sætte sig for belønningen. Derefter kræver det bare gentagelse, gentagelse og gentagelse. Når hunden mestrer dette, kan I se frem til øvelse 3, der udkommer på torsdag kl. 7.00. God fornøjelse.

Stopfløjt – forudgående øvelser:

Øvelse 1: frivillig sit

Måske du også er interesseret i Apportering A-Z?

Øvelse 1: aflevering til hånd
Øvelse 2: at holde et fast greb om apport
Øvelse 3: aflevering til hånd
Øvelse 4: frivillig opsamling
Øvelse 5: tilbageløb med afstand

- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Menneskestemmer skræmmer vildtet mest

Ny undersøgelsen fra det svenske landbrugsuniversitet (Sveriges Lantbruksuniversitetet - SLU) viser at det, der skræmmer vildtet mest, er menneskestemmer.

Skoven giver til sidst

En anderledes jagt – når eventyret er lige om hjørnet, og man er klar til at forsøge alt.

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Tyskland runder 400.000 jægere og sætter rekord

Flere og flere går på jagt i Tyskland, men tallene viser en klar forskel på jægerkorpset i nord og i syd

Lokkemidler til vildsvin

Hvordan skaber man den bedste ”griserestaurant” i sit jagtområde? Det kan du blive klogere på her.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Haglbøssens taktiske rolle

Er din haglbøsse potentielt farligere, end du forestiller dig? Er det rimeligt, at den skal opbevares under lås og slå? Læs her om haglbøssens brug som taktisk våben!

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner