Stopfløjt – øvelse 2: frivillig sit med fristende element

Camilla Dindorp er en af Danmarks dygtigste og mest anerkendte jagthundeinstruktører, og driver til daglig Klikkerklog. Mit Jagtblad har fået mulighed for at få indsigt i hendes træningsmetoder, hvor positiv indlæring skaber grobunden for et stærkt samarbejde mellem ejer og hund.

Tekst: Mette Karin Petersen
Foto og video: Mette Karin Petersen

I marts måned træner vi stopfløjtet. En uundværlig kommando for jagthunden. Denne serie er delt op i 5 øvelser, hvor vi nu er nået til øvelse 2: frivillig sit med fristende element. Denne serie af øvelser munder ud i, at hunden vil sætte sig på din stop-kommando. Det er nyttigt i situationer, hvor hunden fx ser en hare, som den vil sætte efter. I denne situation skal du kunne fløjte stop, hvorefter hunden vil sætte sig for haren. Det er målet.

Frivillig sit med et fristende element

Øvelse 2 går ud på, at vi frister hunden. Ofte har vi brug for at stoppe hunden i et øjeblik, hvor den har set noget fristende fx en fugl der letter, en hare der løber eller bare en anden hund, som den vil hilse på. Dette er en situation, hvor hunden ikke har fokus på dig, men har fuld fokus på belønningen. Vi bruger godbidder til en start og senere vil det erstattes med fuglen eller haren.

Start med at friste hunden ved, at trække godbidden i en åben hånd foran hunden. Den vil helt automatisk følge efter dig, da den gerne vil have belønningen. Når hunden sætter sig, klikker og belønner du med godbid. Her lærer vi hunden at det kan betale sig at sætte sig ned, hvis den vil have sin belønning. Herefter er det vigtigt at give kommandoen fri. Årsagen er, at når først en kommando er givet som fx at den skal sætte sig ned, så skal den ideelt set blive siddende indtil du beder den om noget andet. Giv en godbid ved fri – gør vi ikke det, vil vi risikere at hunden bliver siddende, da den ved at det udløser belønning.

Al træning kræver øvelse

Du skal væbne dig med tålmodighed og give hunden tid til selv at tænke sig om i forhold til, at sætte sig for belønningen. Derefter kræver det bare gentagelse, gentagelse og gentagelse. Når hunden mestrer dette, kan I se frem til øvelse 3, der udkommer på torsdag kl. 7.00. God fornøjelse.

Stopfløjt – forudgående øvelser:

Øvelse 1: frivillig sit

Måske du også er interesseret i Apportering A-Z?

Øvelse 1: aflevering til hånd
Øvelse 2: at holde et fast greb om apport
Øvelse 3: aflevering til hånd
Øvelse 4: frivillig opsamling
Øvelse 5: tilbageløb med afstand

- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner