Stopfløjt – øvelse 3: frivillig sit for kastet godbid

Camilla Dindorp er en af Danmarks dygtigste og mest anerkendte jagthundeinstruktører. Hun driver til daglig Klikkerklog.dk. Mit Jagtblad har fået mulighed for at få indsigt i hendes træningsmetoder, hvor positiv indlæring skaber grobunden for et stærkt samarbejde mellem ejer og hund.

Foto og video: Mette Karin Petersen

I marts måned træner vi stopfløjtet. En uundværlig kommando for jagthunden. Denne serie er delt op i 5 øvelser, hvor vi nu er nået til øvelse 3: frivillig sit for kastet godbid. Denne serie af øvelser munder ud i, at hunden vil sætte sig på din stop-kommando. Det er nyttigt i situationer, hvor hunden fx ser en hare, som den vil sætte efter. I denne situation skal du kunne fløjte stop, hvorefter hunden vil sætte sig for haren. Det er målet.

Frivillig sit for kastet godbid

Efter øvelse 1 og øvelse 2 ved hunden nu, at det udløser belønning at sætte sig ned. I øvelse 3 gør vi fristelsen endnu større ved at kaste en godbid. Det er en god ide at sætte snor på hunden, så vi er helt sikre på, at hunden ikke får fat i godbidden – uden at have fået lov. I tilfælde af at hunden løber efter godbidden kan vi bremse den i snoren.

Kast godbidden frem foran hunden. Fortæl ikke hunden, at den skal sætte sig. Men vær tålmodig og lad den tænke selv. Blot hold fat i snoren, så vi er sikre på, at den ikke oplever succes ved bare at tage for sig. Idet hunden sætter sig, får den et ok eller værsgo til at måtte spise den. Når du er sikker på, at hunden ikke tager godbidden på eget initiativ, så kan du tage snoren af.

Det gælder om at kaste godbidden i alle retninger så vi ikke risikerer, at hunden kun kan sætte sig i en bestemt retning. Her i starten, uden snor, bør du kaste godbidden i en retning, hvor du selv kan få fat i den først – i tilfælde af at hunden kaster sig efter den. Som i alle andre øvelser er det vigtigt at lære hunden selv at tænke, hvilket kræver tålmodighed.

Måske du også er interesseret i Apportering fra A-Z?

- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Menneskestemmer skræmmer vildtet mest

Ny undersøgelsen fra det svenske landbrugsuniversitet (Sveriges Lantbruksuniversitetet - SLU) viser at det, der skræmmer vildtet mest, er menneskestemmer.

Skoven giver til sidst

En anderledes jagt – når eventyret er lige om hjørnet, og man er klar til at forsøge alt.

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Tyskland runder 400.000 jægere og sætter rekord

Flere og flere går på jagt i Tyskland, men tallene viser en klar forskel på jægerkorpset i nord og i syd

Lokkemidler til vildsvin

Hvordan skaber man den bedste ”griserestaurant” i sit jagtområde? Det kan du blive klogere på her.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Det svenske jægerforbund vil have natsigter til vildsvinejagt op til genovervejelse

Efter en række spektakulære hændelser under jagt med natkikkerter bør lovliggørelsen af natudstyr revurderes, mener jagtkonsulent.

Haglbøssens taktiske rolle

Er din haglbøsse potentielt farligere, end du forestiller dig? Er det rimeligt, at den skal opbevares under lås og slå? Læs her om haglbøssens brug som taktisk våben!

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner