Svenske jagthunde lever livet farligt

Et møde med en af fem forskellige arter af større rovdyr i Sverige, kan ende fatalt for jagthunden. En nyligt udgivet rapport viser, at særligt et rovdyr står for langt hovedparten af de konflikter, som har en dødelig udgang for hunden.

- Annonce -

Den årlige opgørelse af rovdyrangreb i Sverige dokumenterer, at svenske jagthunde lever livet farligt. SLUs (Sveriges Lantbruksuniversitet) årlige opgørelse viser, at i  2021 blev i alt 56 jagthunde blev angrebet af rovdyr. Heraf overlevede 14 hunde ikke mødet, mens 42 hunde slap væk med skader, men med livet i behold.

Læs også: Jagthund angrebet af ulv vest for Ålborg

Det rovdyr, som oftest kommer i konflikt med jagthunde, er ulven. I alt 30 gange var en jagthund i infight med en ulv 2021. Heraf blev mødet med ulven fatalt for 11 jagthunde mens 19 hunde slap med skader. I den anden ende af skalaen findes jærv og bjørn, som kun kan tilskrives to skadede hunde hver.

Den næststørste synder er los, som stod for 16 angreb på jagthunde. Lossen har dog en tendens til at stikke af uden at føre angrebet helt igennem. Derfor er kun en enkelt hund død som følge af mødet med en los. Angreb på jagthunde kan også komme fra luften. Ørne stod for i alt fire angreb. Heraf overlevede to hunde ikke.

Det værst ramte områder er Jæmtland langs grænsen til Norge og Gävleborg Län (amt), der ligger nord for Stockholm, men også i Dalerne skal man passe på hunden. Her blev ni hunde angrebet af rovdyr.

Læs også: Svenskerne vil halvere antallet af ulve

Den svenske rigsdag har netop besluttet, at den stærkt voksende ulvestamme i Sverige skal begrænses med et forvaltningsmål, der ligger cirka 50% lavere end den nuværende bestand.

Du kan læse rapporten om angreb fra rovdyr her:

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/vsc/vsc-dokument/vsc-publikationer/rapporter/viltskadestatistikrapporter/viltskadestatistik-2021.pdf

 

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner