Svenske ulve skal i EU domstolen

Efter år med ballade og vidt forskellige opfattelser af den svenske ulvebestand bringer svensk WWF nu næste års jagt op i EU domstolen i håb om at bremse jagten på de kontroversielle svenske ulve

Der bliver næppe enighed om den svenske ulvejagt foreløbig. Det står klart efter et efterår, hvor jægere, landmænd og landboorganisationer har raset over en alt for lav tildeling af ulve til jagten i vinteren 2022, samtidig med at den svenske afdeling af WWF (World Wildlife Foundation) nu rykker i stik modsatte retning og indklager tildelingen af jagtlicenser på ulve i Sverige til EU domstolen for at være alt for høj.

Læs også: Julemenu fra årets vildtkok

De svenske Länsstyrelser (amter) har bevilliget licenser på 27 ulve i den kommende sæson. Jagten på dem skal afvikles mellem 2. januar og 15. februar 2022. Det mener WWF er et alt for højt tal. Organisationen opfatter den svenske ulvestamme som alt for lille og truet af blandt andet indavl og illegal jagt. Derfor mener WWF, at der slet ikke burde være nogen ulvejagt i 2022.

”WWF anser beslutningen om jagt på ulv som dybt ulykkelig. Populationen er lille, sårbar og truet af indavl. Derfor skal den håndteres med forsigtighed. Der ligger heller ikke en ordentlig, langsigtet plan for, hvordan Sverige skal få en livskraftig ulvestamme. Derfor burde der ikke afvikles jagt” siger Peter Westman, der er bitrædende generalsekretær for WWF i Sverige.

Læs også: Månedens trofæ: Ulv fra Hviderusland

WWF henviser til sidste års optælling af ulve i Sverige, der viste, at der findes omkring 395 ulve i Sverige. Med forårets hvalpekuld kommer tallet dog noget højere op.

Netop det tal fik tidligere på efteråret Sveriges Jægerforbund til at protestere voldsomt mod det, de opfattede som en alt for lav tildeling af licenser til ulvejagten 2022. Det Svenske jægerforbund støttet af Landbrukernes Rigsforbund mener, at der burde bortskydes 100 ulve næste år for at holde stammen på de 300 dyr, som den svenske Rigsdag har sat for antallet af ulve i Sverige.

”Konsekvensen af den besluttede tildeling af licenser for 2022 er, at vi pludselig skal have 400 ulve i Sverige. Det er den median forskerne arbejder med. Det er helt urimeligt, når politikerne i Rigsdagen har besluttet, at vi skal have mellem 170 og 270 ulve. Politikerne bør tage fat i myndighederne om det her nu!” sagde Gunner Glöersen, der er rovdyrsekspert i Svenska Jägerforbundet, da antallet af licenser blev offentliggjort tidligere på året.

Læs også: Jagtsulten – årets første fællesjagt

Dermed står interessenter i den svenske ulvebestand benhårdt overfor hinanden, og nu bringer WWF sagen et niveau højere op.

”Det her har været ved de svenske domstole så mange gange, og så længe lovgivningen i Sverige ikke ændres, vil Länsstyrelserne få ret til at iværksætte jagt på ulve. Som situationen er nu, er det hverken godt for dyr eller mennesker. Få har tiltro til ulveforvaltningen, og konflikterne er store. Dødvandet må brydes, og vi håber, at EU domstolen vil gøre det – siger Peter Westman fra WWF.

Sidste ord dermed næppe sagt i den betændte debat om de svenske ulve.

Læs også: Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

 

Læs også