Svenske ulve skal i EU domstolen

Efter år med ballade og vidt forskellige opfattelser af den svenske ulvebestand bringer svensk WWF nu næste års jagt op i EU domstolen i håb om at bremse jagten på de kontroversielle svenske ulve

- Annonce -

Der bliver næppe enighed om den svenske ulvejagt foreløbig. Det står klart efter et efterår, hvor jægere, landmænd og landboorganisationer har raset over en alt for lav tildeling af ulve til jagten i vinteren 2022, samtidig med at den svenske afdeling af WWF (World Wildlife Foundation) nu rykker i stik modsatte retning og indklager tildelingen af jagtlicenser på ulve i Sverige til EU domstolen for at være alt for høj.

Læs også: Julemenu fra årets vildtkok

De svenske Länsstyrelser (amter) har bevilliget licenser på 27 ulve i den kommende sæson. Jagten på dem skal afvikles mellem 2. januar og 15. februar 2022. Det mener WWF er et alt for højt tal. Organisationen opfatter den svenske ulvestamme som alt for lille og truet af blandt andet indavl og illegal jagt. Derfor mener WWF, at der slet ikke burde være nogen ulvejagt i 2022.

”WWF anser beslutningen om jagt på ulv som dybt ulykkelig. Populationen er lille, sårbar og truet af indavl. Derfor skal den håndteres med forsigtighed. Der ligger heller ikke en ordentlig, langsigtet plan for, hvordan Sverige skal få en livskraftig ulvestamme. Derfor burde der ikke afvikles jagt” siger Peter Westman, der er bitrædende generalsekretær for WWF i Sverige.

Læs også: Månedens trofæ: Ulv fra Hviderusland

WWF henviser til sidste års optælling af ulve i Sverige, der viste, at der findes omkring 395 ulve i Sverige. Med forårets hvalpekuld kommer tallet dog noget højere op.

Netop det tal fik tidligere på efteråret Sveriges Jægerforbund til at protestere voldsomt mod det, de opfattede som en alt for lav tildeling af licenser til ulvejagten 2022. Det Svenske jægerforbund støttet af Landbrukernes Rigsforbund mener, at der burde bortskydes 100 ulve næste år for at holde stammen på de 300 dyr, som den svenske Rigsdag har sat for antallet af ulve i Sverige.

”Konsekvensen af den besluttede tildeling af licenser for 2022 er, at vi pludselig skal have 400 ulve i Sverige. Det er den median forskerne arbejder med. Det er helt urimeligt, når politikerne i Rigsdagen har besluttet, at vi skal have mellem 170 og 270 ulve. Politikerne bør tage fat i myndighederne om det her nu!” sagde Gunner Glöersen, der er rovdyrsekspert i Svenska Jägerforbundet, da antallet af licenser blev offentliggjort tidligere på året.

Læs også: Jagtsulten – årets første fællesjagt

Dermed står interessenter i den svenske ulvebestand benhårdt overfor hinanden, og nu bringer WWF sagen et niveau højere op.

”Det her har været ved de svenske domstole så mange gange, og så længe lovgivningen i Sverige ikke ændres, vil Länsstyrelserne få ret til at iværksætte jagt på ulve. Som situationen er nu, er det hverken godt for dyr eller mennesker. Få har tiltro til ulveforvaltningen, og konflikterne er store. Dødvandet må brydes, og vi håber, at EU domstolen vil gøre det – siger Peter Westman fra WWF.

Sidste ord dermed næppe sagt i den betændte debat om de svenske ulve.

Læs også: Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

 

Del artiklen hvor du vil:

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Rypejagt i Canada

I det vildtrige Canada er der ikke mange, der går på rypejagt – det sker mest tilfældigt under anden jagt. Udlændinge er ofte mere interesserede i den traditionelle form for rypejagt end landets egne indbyggere.

Standhals i elgdrevet

Ude bag Kalixelvens imponerende vandmasser, finder man elgterræner af første klasse. I disse skove jager Robert Ramstad.

Dansk jæger skal i retten efter at have skudt køer

Den danske jæger, som sidste år skød tre stykker skotsk højlandskvæg under en vildsvinejagt nord for Kalmar, skal nu for retten i Sverige. Jægeren...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Riffelskydning – Sådan tager du højde for vindens påvirkning

Vind er riffelskyttens største udfordring. Dels fordi vinden er svær at vurdere i praksis, og dels fordi effekten af vinden selv på relativt korte skudhold er for stor til at ignorere. I forhold til vinden er der ingen nemme løsninger – viden og erfaring er altafgørende!

Lyddæmper tilbagekaldes

Har du en lyddæmper af mærket Ase Utra model Radien med produktionsmåned 06/20 og 07/20, bør du få den ombyttet hos forhandleren. 

Våbenhandlere overvejer erstatningssag imod staten

En hel branche er i knæ. Tabene opgøres i mangecifrede millioner og konkurser truer. Alt sammen som følge af kaoset omkring politiets nye våbenregister. Alle forsøg på at råbe de ansvarlige myndigheder op har hidtil været forgæves.

Nye forklaringer fra politiet omkring våbenregister-skandalen

Skandalesagen om politiets nye våbenregister ruller videre med uklare forklaringer og uden udsigt til normale sagsbehandlingstider i indeværende kalenderår. Imens akkumuleres store tab i en presset jagtbranche.

Politiets våbenregistrerings-system er IKKE forsinket

Politiet har hidtil foregivet, at det nye våbenregistreringssystem, burde have fungeret, da man tog det gamle ned. hvilket inddirekte peger på systemleverandøren som synderen. Men er det nu også sandt?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner