Svenske ulvevenner melder dræbte ulve til Politiet – stoler ikke på myndighederne

To ulve truede med angreb på jagthunde i Skåne og blev aflivet. Myndighederne siger OK. Ulvevenner politianmelder alligevel.

I to tilfælde under samme jagt truede skånske ulve jægthunde med angreb og i begge tilfælde bortskød jægere ulvene. ”Helt efter loven siger myndighederne” ”Vi stoler ikke på myndighederne og politianmelder alligevel” siger rovdyrsforening.

Balladen om den voksende ulvestamme fortsætter over det meste af Europa. Nu er det ikke nok at myndighederne frikender jægere. Ulvevenner politianmelder alligevel aflivede ulve.

For små 14 dage siden var jægere i Skåne på jagt efter elg. Det blev en dramatisk dag. I to omgange stødte jægerne på ulve i såten og begge gange lagde ulvene an til at angribe og dræbe jægernes hunde. I begge tilfælde valgte jægerne at aflive ulven inden den fik fat i den truede jagthund. Som alle ved er der stramme regler for hvornår truende ulve kan aflives i Sverige, men loven giver mulighed for at bortskyde ulve, der direkte truer tamdyr. Skytten afgiver i så fald skuddet efter den såkaldte paragraf 28, som giver mulighed for at redde tamdyr, der står overfor et ulveangreb. De to skud mod truende ulve, som blev afgivet med en times mellemrum, men under samme jagt fandt sted den 14. oktober på Linderødsåsen. De svenske jægere anmeldte aflivningerne til myndighederne umiddelbart efter de ubehagelige oplevelser. Det var første gang paragraf 28 anvendes i Skåne, hvor også mange danske jægere går på jagt. Eksperter fra Skåne Län (amt) kom umiddelbart til stedet og undersøgte episoderne. Efter deres vurdering gik alt korrekt til. ”Vi har været på stedet og vores vurdering er, at jægerne har handlet helt i overensstemmelse med paragraf 28.” sagde Tom Espgård, der er rovdyrssagsbehandler ved Länet, efter undersøgelserne.

Men det stoler Svenska rovdjursföreningen ikke på. Foreningen vil nu politianmelde de to aflivede ulve trods myndighedernes vurdering af at alt er gået korrekt til.

”Hvad der egentlig er sket, er efter vores opfattelse ikke tilstrækkeligt afklaret til, at amtsstyrelsen kan undlade at anmelde hændelsen til politiet, hvilket ikke er sket. Derfor vælger den svenske rovdyrforening at melde sagen til politiet, så der foretages en fyldestgørende undersøgelse,« skriver Svenska rovdjursföreningen på sin hjemmeside.

Skåne Län kommer dog næppe til at bøje sig for ulvevennerne og mener at alt er gået efter bogen.

”I begge tilfælde har ulvene opsøgt jagthunde og blevet skudt af jægere for at beskytte hunden. Länsstyrelsen har haft personale på stedet, som har undersøgt de skudte ulve, skudstederne og hundenes GPS-positioner under jagten, siger Cajsa Söder, vildtansvarlig i Länsstyrelsen Skåne, i en pressemeddelelse. ” Man synes måske, det er påfaldende, at to ulve blev skudt for at beskytte jagthunde på samme dag, men vi behandler det som to separate tilfælde, siger Cajsa Söder.

De to ulve, der blev aflivet var begge hanner.

Du kan læse Rovdyrforeningens begrundelse for politianmeldelsen her: https://rovdjur.se/svenska-rovdjursforeningen-polisanmaler-handelsen-med-tva-skjutna-vargar-pa-linderodsasen/

Læs også