Tyske ulve truer unik bestand af muflon

Lokale jægere vil have ulvefri zoner i det centrale Tyskland for at beskytte mufloner mod ulve

Jagtforeningerne i både Harzen og Sachsen-Anhalt kræver nu, at de tyske myndigheder skal ulvesikre store områder i det centrale Tyskland. Kravet kommer, fordi den voksende ulvestamme i Tyskland truer en unik bestand i af mufloner i Midttyskland.

Den tyske ulvebestand er vokset markant de seneste 20 år, og det vurderes, at der i dag er omkring 1400 ulve i vores sydlige naboland. Ulvene går relativt hårdt til både vilde og tamme dyr. Alene i 2021 angreb og dræbte ulve næsten 4.000 tamdyr i Tyskland. Langt størstedelen – omkring 3.500 dyr – er får. Det udløser omkring 10 millioner Euro i årlige erstatninger til landmænd og fåreejere.

Men ulvenes spisevaner er ikke bare dårlige nyheder for tamdyr. Der er ingen tal for, hvor meget vildt de tyske ulve nedlægger, men appetitten på får er dårlige nyheder for den tyske bestand af mufloner. Da ulvene for nylig ankom til Harzen besluttede de lokale jægere at frede hunmufloner for ikke at presse bestanden yderligere. Samtidig nedlægges muflonvæddere kun, når det er nødvendigt for at opretholde balancen mellem kønnene. Spørgsmålet er, om det er nok til at sikre bestanden, der er helt speciel. I en pressemeddelelse forklarer jagtforeningen i Sachsen-Anhalt, at de lokale mufloner sandsynligvis er de sidste genetisk rene mufloner i Europa.

Muflonerne kommer oprindeligt fra Sardinien og Korsika, men blev importeret for mere end 100 år siden til Tyskland, hvor de har været gode til at etablere sig. Siden er bestandene på både Sardinien og Korsika blevet blandt op med tamfår og er dermed ikke genetisk originale længere. Ifølge de tyske jægere efterlader det den tyske bestand som den sidste genetisk rene bestand af mufloner i Europa.

Indledende ønsker de tyske jægere at hele Nationalparken i Harzen fredes for ulve. Parken er omkring 25.000 hektar og dækker 10 procent af Harzens areal. Langt det meste er dækket af skov.

 

Læs også