Tyskland giver millioner i støtte til droner i kampen mod dræbte rålam under grønthøsten

Næsten 3,5 million Euro i støtte til jægere og konsortier, der vil anvende droner til at finde rålam i græsset inden grønthøsteren tager dem.

Det tyske landbrugsministerium (BMEL – Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft) prioriterer nu droneovervågning i kampen for at undgå, at rålam dræbes i markerne under høsten. Det sker ved at støtte indkøb af næsten 1.000 droner til brug i høsttiden. Det såkaldte droneprogram betyder, at tyske statslige jagtkonsulenter, jagtkonsortier og jagtklubber kan søge om midler til indkøb af droner, og det har mange gjort.

Fra 19. marts i år til 1. september kunne klubberne søge om tilskud til droneindkøb finansieret af programmet. Det udløste mere end 700 ansøgninger til BMEL fra klubber, der gerne ville have droner til at finde rålammene. 709 klubber og konsortier fik tildelt midler til en eller to droner. Dronerne er udstyrede med et termisk kamera, der kan se lammene i det høje græs hvorefter de kan fjernes inden bonden kører grønthøsteren gennem marken.

De mange ansøgninger betyder, at ministeriet kommer til at udbetale hele de beløb, der er afsat i droneprogrammet. Dermed løber udgifterne op i 3,4 millioner Euro (omkring 25 millioner kroner).

Læs også: Tyskland runder 2.500 vildsvin med svinepest

196 droner var i brug allerede i år og Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft anslår, at omkring 6.000 lam blev reddede fra døden i grønthøsteren i 2021 på grund af dronerne.

Bundesministeriet ved på nuværende tidspunkt ikke om programmet bliver aktiveret igen i 2022, men har allerede fået henvendelser fra interesserede, så behovet ser ud til at være der.

”Budgetsamrådene næste år vil vise, om der vil være passende midler i de kommende år. Der har i hvert fald allerede været tilsvarende henvendelser,” siger Susanne Mittag fra Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft.

Ordningen med at støtte indsatsen for at undgå dræbte rålam under høsten blev iværksat efter at EU i 2019 besluttede den såkaldte droneforordning, der trådte i kraft i år. Dermed var de lovmæssige rammer omkring projektet på plads.

Læs også: Varmefølsomme kameraer ind i kampen for at redde rålam

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Søg tilskud til forskning i vildt inden jul

Forskere der vil arbejde med jagt og vildtforvaltning kan søge midler ved Miljøstyrelsen – men kun indtil jul

Nyt ulvepar har etableret sig ved Skjern

Observationer og spor tyder på at enlig hunulv ved Skjern har fundet en mage. Dermed tyder det på hvalpe og en ny ulveflok i området næste år.

Fortsat uvished omkring buejagt i Sverige

Myndighederne tøver med at tage en beslutning og vil nu vente på stor undersøgelse før det kan afgøres om buejagt bliver lovligt i Sverige

Skud til løbende vildt

Et kursus i drivjagt – og, om hvordan man lærer at holde hovedet koldt.

Norske grundejere og jægere nægter at deltage i massenedskydning af rener

Myndighederne har sat planer om voldsom reducering af rensdyrstammen den kommende vinter på hold. Lokale jægere vil ikke deltage i nedskydningen 
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Lokal forankring, personlig service og masser af våben hos Jaktia Maribo

Trods helt nyt våbenrum og mere end 500 jagtvåben på lager er det vigtigste for en af landets ældste jagtforretninger – Jaktia Maribo - bedre kendt som Sport & Hobby – at forblive en hyggelig og lokalt forankret jagtforretning.

En anderledes haglbøsse

Den berømte våbenfabrikant Greener begyndte fra omkr 1920-15 at levere Greener Police Riot Shotguns til Imperiets afsides hjørner.

Haglbøssens Kaliber og Ammunition

Som jægere behøver vi til den praktiske jagt kun at bekymre os om våbnets kaliber, patronerne hylsterlængde og haglstørrelsen og -vægten, finesserne kan vi om ønskeligt læse os til eller drøfte med bøssemageren.
Lyddæmper

Svensk regering vil ændre i lyddæmperes status – skal ikke længere ses som et selvstændigt våben

De nye regler forventes at træde i kraft i juli 2022 og kan medføre, at det bliver lettere for danske jægere at medbringe lyddæmpere til jagt i Sverige.

Luftwaffes drillinger – Et slag i luften

Denne vel nok mest usædvanlige flybevæbning nogen sinde blev, efter ordre fra det tyske Luftwaffe's chef, Hermann Göring, standard på mange tyske fly under...
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner