Tyskland giver millioner i støtte til droner i kampen mod dræbte rålam under grønthøsten

Næsten 3,5 million Euro i støtte til jægere og konsortier, der vil anvende droner til at finde rålam i græsset inden grønthøsteren tager dem.

Det tyske landbrugsministerium (BMEL – Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft) prioriterer nu droneovervågning i kampen for at undgå, at rålam dræbes i markerne under høsten. Det sker ved at støtte indkøb af næsten 1.000 droner til brug i høsttiden. Det såkaldte droneprogram betyder, at tyske statslige jagtkonsulenter, jagtkonsortier og jagtklubber kan søge om midler til indkøb af droner, og det har mange gjort.

Fra 19. marts i år til 1. september kunne klubberne søge om tilskud til droneindkøb finansieret af programmet. Det udløste mere end 700 ansøgninger til BMEL fra klubber, der gerne ville have droner til at finde rålammene. 709 klubber og konsortier fik tildelt midler til en eller to droner. Dronerne er udstyrede med et termisk kamera, der kan se lammene i det høje græs hvorefter de kan fjernes inden bonden kører grønthøsteren gennem marken.

De mange ansøgninger betyder, at ministeriet kommer til at udbetale hele de beløb, der er afsat i droneprogrammet. Dermed løber udgifterne op i 3,4 millioner Euro (omkring 25 millioner kroner).

Læs også: Tyskland runder 2.500 vildsvin med svinepest

196 droner var i brug allerede i år og Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft anslår, at omkring 6.000 lam blev reddede fra døden i grønthøsteren i 2021 på grund af dronerne.

Bundesministeriet ved på nuværende tidspunkt ikke om programmet bliver aktiveret igen i 2022, men har allerede fået henvendelser fra interesserede, så behovet ser ud til at være der.

”Budgetsamrådene næste år vil vise, om der vil være passende midler i de kommende år. Der har i hvert fald allerede været tilsvarende henvendelser,” siger Susanne Mittag fra Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft.

Ordningen med at støtte indsatsen for at undgå dræbte rålam under høsten blev iværksat efter at EU i 2019 besluttede den såkaldte droneforordning, der trådte i kraft i år. Dermed var de lovmæssige rammer omkring projektet på plads.

Læs også: Varmefølsomme kameraer ind i kampen for at redde rålam

Læs også