Undersøgelse viste forbavsende høje blyværdier i norske bjørne

Forskere fra den norske Högskolen i Innlandet målte blykoncentrationen i mere end 150 lokale bjørne og fandt overraskende høje koncentrationer

Undersøgelsen, som er en del af et fællesskandinavisk bjørneprojekt, blev foretaget af stipendiat Boris Fuchs fra Högskolen i Innlandet i Norge, der for nylig publicerede sine resultater i bladet Environmental Pollution.

Læs også: Norsk forbud mod udsætning af fasaner vækker bekymring

”Det som er specielt er, at vi ikke fandt en eneste bjørn med påfaldende lave værdier. De laveste værdier vi fandt, var næsten 40 mikrogram per liter. De bjørne med højest niveau målte vi til 220 mikrogram per liter. Gennemsnittet af bly i blodet hos de undersøgte bjørne var 97 mikrogram per liter. For os mennesker starter de negative konsekvenser af bly i kroppen ved 12 mikrogram per liter blod” fortæller Boris Fuchs. Også bjørneungerne havde meget bly i blodet.

”Når ungerne er et år gamle tager vi første prøve. Allerede på det tidspunkt har de samme mængde bly i blodet, som deres mor har. Her er det en klar sammenhæng, forklarer Fuchs. Han mener, at årsagerne til de alarmerende høje blyværdier skal findes over lang tid.

Forskerne mener blandt andet, at de høje blyværdier kan stamme fra blyholdig ammunition, der efterlades i elgindvolde, men også fra anden forurening. Foto: Högskolen i Innlandet, Norge

”Blyet har samlet sig i bjørnene over en længere periode. Det er udslip fra tidligere tider, blandt andet fra blyholdig benzin, der fordeles i luften og kommer ud i miljøet via regn. Efter mange hundrede år med brug af bly er det meget af det i landskabet. Blandt andet i blåbær eller andre ting som bjørnene spiser”, forklarer Boris Fuchs. Han frikender dog ikke de norske jægere helt.

”En anden årsag til de høje blykoncentrationer er blyholdig ammunition. Når man bruger blyholdig ammunition, spreder blyet sig fra sårkanalerne til de indre organener i det skudte dyr. For eksempel i elg. Når elgen er skudt, efterlades disse indre organer af dyrene ofte i skoven. Mange andre dyr spiser det og får så bly i sig” mener forskeren.

Det skandinaviske bjørneprojekt har fulgt bjørnestammen i Sverige og Norge siden midt i firserne. Högskolen i Innlandet, NINA, Universitetet i Sydøst-Norge og Sveriges Landbrugsuniversitet er blandt deltagerne i forskningsprojektet. I den konkrete undersøgelse blev i alt 153 blodprøver fra bjørne undersøgt for blyindhold.

Læs også: Sådan jager du bjørn i vildmarken

Læs også