Undersøgelse viste forbavsende høje blyværdier i norske bjørne

Forskere fra den norske Högskolen i Innlandet målte blykoncentrationen i mere end 150 lokale bjørne og fandt overraskende høje koncentrationer

Undersøgelsen, som er en del af et fællesskandinavisk bjørneprojekt, blev foretaget af stipendiat Boris Fuchs fra Högskolen i Innlandet i Norge, der for nylig publicerede sine resultater i bladet Environmental Pollution.

Læs også: Norsk forbud mod udsætning af fasaner vækker bekymring

”Det som er specielt er, at vi ikke fandt en eneste bjørn med påfaldende lave værdier. De laveste værdier vi fandt, var næsten 40 mikrogram per liter. De bjørne med højest niveau målte vi til 220 mikrogram per liter. Gennemsnittet af bly i blodet hos de undersøgte bjørne var 97 mikrogram per liter. For os mennesker starter de negative konsekvenser af bly i kroppen ved 12 mikrogram per liter blod” fortæller Boris Fuchs. Også bjørneungerne havde meget bly i blodet.

”Når ungerne er et år gamle tager vi første prøve. Allerede på det tidspunkt har de samme mængde bly i blodet, som deres mor har. Her er det en klar sammenhæng, forklarer Fuchs. Han mener, at årsagerne til de alarmerende høje blyværdier skal findes over lang tid.

Forskerne mener blandt andet, at de høje blyværdier kan stamme fra blyholdig ammunition, der efterlades i elgindvolde, men også fra anden forurening. Foto: Högskolen i Innlandet, Norge

”Blyet har samlet sig i bjørnene over en længere periode. Det er udslip fra tidligere tider, blandt andet fra blyholdig benzin, der fordeles i luften og kommer ud i miljøet via regn. Efter mange hundrede år med brug af bly er det meget af det i landskabet. Blandt andet i blåbær eller andre ting som bjørnene spiser”, forklarer Boris Fuchs. Han frikender dog ikke de norske jægere helt.

”En anden årsag til de høje blykoncentrationer er blyholdig ammunition. Når man bruger blyholdig ammunition, spreder blyet sig fra sårkanalerne til de indre organener i det skudte dyr. For eksempel i elg. Når elgen er skudt, efterlades disse indre organer af dyrene ofte i skoven. Mange andre dyr spiser det og får så bly i sig” mener forskeren.

Det skandinaviske bjørneprojekt har fulgt bjørnestammen i Sverige og Norge siden midt i firserne. Högskolen i Innlandet, NINA, Universitetet i Sydøst-Norge og Sveriges Landbrugsuniversitet er blandt deltagerne i forskningsprojektet. I den konkrete undersøgelse blev i alt 153 blodprøver fra bjørne undersøgt for blyindhold.

Læs også: Sådan jager du bjørn i vildmarken

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner