Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt, da Miljøstyrelsen testede, om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023

Som de fleste jægere ved, skal bly udfases i riffelammunition i Danmark i 2023. Dermed skal vi alle anvende nye typer ammunition med såkaldt grønne projektiler. Men hvad betyder det for ammunitionens effektivitet, og skal vi lave om på vores skydning for at tilpasse os de nye typer projektiler?

Det spørgsmål mener Miljøstyrelsen blandt andet besvares i en stor, sammenlignende, test af ”grøn” og traditionel ammunition foretaget af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet og bestilt af Styrelsen.

Den sammenlignende afprøvning blev gennemført i Jægersborg Dyrehave nord for København og på Kalvebod Fælled på Amager. Der blev nedlagt i alt 531 dyr som led i testen – hovedsageligt dådyr og et mindre antal krondyr og sika.

Læs også: Få svar på de vigtigste spørgsmål om blyfri riffelammunition

Fem medarbejderne i de to dyrehaver nedlagde dyrene på pürsch og testede fem projektiltyper fordelt på tre kalibre i en serie med og en serie uden bly. En af de ting, der blev målt under afskydningen, var flugtafstanden – altså hvor langt dyret nåede at løbe før det forendte efter at være ramt.

I forsøget gav kaliber 6,5 x 57 kortere flugtafstand end den tilsvarende blyholdige ammunition. Det modsatte viste sig at gælde for kaliber 308 WIN, hvor blyfri ammunition gav længere flugtafstand end blyholdig.

For begge kalibre i blyfri såvel som blyholdig version lå flugtafstanden dog inden for de standarder, der er kendt fra andre undersøgelser fra Danmark og andre lande. Der sås heller ikke væsentlige forskelle i stabilitet og sikkerhed under testskydningerne, når man sammenligner blyfri og blyholdig ammunition. Derfor konkluderer DCE, at samtlige projektiltyper i forsøget lever op til de gængse krav om effektivitet, og at nye blyfri ammunitionstyper altså ikke kommer til at kræve anderledes skydning eller forbehold fra jægerne.

Læs også: Blyfri kugler til drivjagt

Haglpatroner med blyhagl blev allerede forbudt i Danmark i 1996 som det første sted i verden. Efter planen skal forbuddet mod bly i riffelammunition træde i kraft i 2023 efter en kort overgangsperiode.

Den fulde rapport fra DCE kan læses her.

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner