Amerikanerne begrunder det usædvanlige tiltag med USA’s udenrigspolitiske interesser og nationale sikkerhed. Det amerikanske handelsministeriums beslutning har skabt uro i hele detailledet, der ikke bare må indstille sig på ikke at kunne sælge amerikanske våben, men også må se langt efter ammunition og optik produceret i USA ind i næste år.
Eksportforbuddet rammer hovedsageligt våben fremstillet i USA og eksperter finder tiltaget historisk. Johanna Revers er advokat i Washington, der har specialiseret sig i skydevåben og eksportkontrol har aldrig set USA iværksætte en så vidtgående foranstaltning omkring våben før.
Selvom ansøgninger om køb og import af amerikanske våben stadig kan indsendes i perioden vil de forblive ubehandlede i de næste tre måneder.
Det amerikanske handelsministerium begrunder suspenderingen af civile eksportlicenser med risikoen for at skydevåben bliver omdirigeret til enheder eller aktiviteter, der fremmer regional ustabilitet, krænker menneskerettighederne eller giver næring til kriminelle aktiviteter.
Omkring 40 lande er ikke dækket af forbuddet. Heriblandt Israel og Ukraine, der har en separat eksportaftale for skydevåben. Også en række europæiske lande – inklusive Danmark – bliver ikke berørt af forbuddet.
Blandt de store amerikanske skydevåbenfirmaer der berøres, er Smith & Wesson, Winchester og Sig Sauer Inc. Sig Sauer er i dag den største amerikanske eksportør af våben.
I 2020 producerede amerikanerne 2.760,392 rifler 476.000 haglvåben og 1.324.743 andre håndvåben. Af dem eksporterede USA 382.758 pistoler 99.454 rifler og 17874 haglvåben til ikke offentlige eller statslige købere rundt omkring i verden.