Vil skyde ulve med paintballgeværer

Hollandske ulve er nu så vant til mennesker at de går tæt op til besøgende familier i en af landets større naturparker. Det bekymrer myndighederne, der vil skyde ulvene – med paintballgeværer.

Mens EU kommissionen fortsætter arbejdet med et forslag, der skal gøre det lettere at regulere ulve i EU landene, fortsætter enkelte ulve med at gøre sig uheldigt bemærkede.

I Holland er en gruppe ulve nu blevet så vant til mennesker at de ganske frygtløst færdes sammen med familier på skovtur i en af landets større nationalparker. Det gør de tobenede gæster noget mere nervøse end de firbenede.

Derfor vil de hollandske myndigheder nu tillade, at ulvene jages med paintballgeværer så de bliver mere bange for mennesker.

“Vi har at gøre med ulve, der er blevet for tamme,” sagde en talsmand for Gelderland-provinsen i det østlige Holland til tv-stationen Omroep Gelderland. “Vi er nødt til at gøre dem bange for folk igen.”

Provinsregeringen i Arnhem tog beslutningen i sidste uge, efter at en video, der cirkulerede på sociale medier, viste en ulv, der selvsikkert spadserede forbi en synligt ængstelig ung familie i den 5.400 hektar store Hoge Veluwe nationalpark.

Provinsregeringens talsmand forklarede i lokalTV at, at paintballs var blevet valgt for at give parkvagter mulighed for at målrette præcist hvilke ulve, der skal rammes. Målet er udelukkende at skræmme dem og sørge for, at de holder sig mindst 30 meter fra mennesker, forklarede han.

Ifølge en rapport fra Juni sidste år menes der at være mindst 20 voksne ulve i Holland. En flok og to par i Veluwe-provinsen, et par på grænsen mellem Drenthe- og Friesland-provinserne og 11 enlige dyr, der strejfer rundt i landet.

Ulvene fik mindst 16 unger i foråret og sommeren 2023. Af dem fødtes 13 i Veluwe-regionen og tre i selve nationalparken.

Den hollandske dyreværnsforeningen Faunabescherming har anklaget Naturparkens ledelse for selv at tiltrække ulvene ved at fodre dem. Foreningen mener at fodringen sker for at forhindre at de angriber tamdyr udenfor parken.

“Vi har grund til at tro, at parkens ejer er ansvarlig for at tæmme ulvene,” sagde Faunabeschermings præsident til den lokale presse “Hvis Hoge Veluwe har en ulvebestand, der opfører sig væsentligt anderledes end andre i Holland og i de omkringliggende lande, er situationen mistænkelig.”

Parken har dog afvist anklagerne. Dens direktør, Seger Emmanuel van Voorst er stærkt utilfreds med planen om at anvende paintball geværer. “Det er en falsk løsning, så de kan undgå at aflive de ulve, der har udviklet sig til at være farlige for mennesker.” Indtil EU kommissionens nye forslag, der skal gøre det lettere at regulere lokale bestande af ulve, træder i kraft skal der meget stærke argumenter til før der kan gives dispensation til at aflive såkaldte ”problemulve.”

Læs også