Vildsvin i knibe

Efterhånden som der kommer flere og flere vildsvin i en del af de europæiske storbyer kommer de også mere og mere i karambolage med de lokale. Det kunne man blandt andet opleve i Berlin sidste uge.

Berlins brandvæsen måtte sidste uge ud to gange for at redde vildsvin, der var kommet i problemer i storbyen. Først måtte brandmændene have det tunge udstyr frem for at hjælpe et vildsvin, som kom i karambolage med en bil. Grisen havde opdaget en godbid under en parkeret bil og prøvede at presse sig ind til lækkerierne. Det gik fint at komme ind, men da den først var kommet ind under bilen, kunne den ikke komme ud igen.

Forbipasserende så den pressede gris og slog alarm og brandvæsenet ankom til stedet. Her lykkedes det at få en løftepose ind under bilen og løfte den nok til at den stressede gris kunne komme fri. Den tog benene på nakken og kommer nok ikke igen lige foreløbig – selvom de mange godbidder i storbyen nok snart bliver fristende igen.

Samme dag måtte Politiet hjælpe et nødstedt vildsvin ved Kaisersteg. Dyret svømmede i floden Spree, der løber gennem Berlin. Det var dog lykkedes grisen at svømme hen i et område hvor den ikke kunne komme op på den anden side af floden og derfor svømmede den mere og mere panisk rundt i floden.

Flere sejlere forsøgte at hjælpe vildsvinet og det lykkedes at få en reb bundet i det stressede dyr, men der var ikke noget sted at få dyret i land. Politiet blev tilkaldt og en Politibåd overtog vildsvinet og kunne føre det hen til et sted hvor det var muligt at komme op på bredden. Som i tilfældet under bilen glemte vildsvinet at sige tak og stak umiddelbart af efter episoden.

Problemer med vildsvin i Berlin er ikke et nyt fænomen. Byen har meget store grønne områder, der fungerer som en perfekt base for ekspeditioner efter madrester og affald for sultne grise. I begyndelsen var vildsvinene mest i haver i forstæderne, hvor de skabte en del ballade, men nu har en del grise opdaget, at parker og grønne områder inde i selve byen er endnu bedre til at levere både skjul og føde.

Grisene er dog ikke helt sikre i storbyen. Jagtmyndigheden i Berlins forvaltning udsender ​​jægere og udbetaler skydepenge: 80 euro for en gris, der vejer over 50 kilo.

I jagtsæsonen 2021/22 blev der skudt 2.084 vildsvin i Berlin (med opland) mod 2.442 i den foregående sæson. Ifølge miljøforvaltningen bliver omkring 200 vildsvin dræbt i trafikulykker i Berlin hvert år.

De tyske vildsvin får ikke bare problemer med deres ny forkærlighed for storbyen. Stammen er også faldende på grund af afrikansk svinepest i flere bundeslande.

Læs også