Forskere frygter at fugletræk skaber nye bølger af fugleinfluenza

I sæsonen 2021/22 er næsten 50 millioner tamfugle aflivet efter udbrud af fugleinfluenza i EU. Forskere frygter, at det bliver værre endnu.

Efter et år med voldsomme udbrud af fugleinfluenza i Danmark, Tyskland og flere andre lande frygter tyske forskere nu, at vinterens store flokke af trækfugle kan blive en perfekt base for nye, alvorlige, udbrud blandt vilde og tamme fugle.

Små 200.000 høns, kalkuner og gæs er indtil videre blevet slået ned i forbindelse med udbrud af fugleinfluenza i Danmark i løbet af 2022. Senest blev 33.400 kalkuner ofre for influenzaen i Lundby på Sjælland denne måned. Små 200 vilde fugle er i løbet af 2022 testet positive for fugleinfluenza.

Værste epidemi nogensinde

Flere lande er endnu hårdere ramt end Danmark. EU’s sundhedsmyndighed ECDC betegner epidemien som den værste nogensinde og noterer sig, at influenzaen i år også har været et problem i løbet af sommeren, hvor den normalt ikke er en større udfordring.

LÆS OGSÅ: Fugleinfluenza går grassat i Danmark

Nu kommer så vinteren og dermed ”sæsonen” for fugleinfluenza blandt de vilde fugle, og forskere frygter at en ny bølge vil ramme særligt de vilde fugle i løbet af de kommende måneder.

Tim Harder, der er leder af det nationale referencekontor for fugleinfluenza ved Friedrich Löffler Instituttet  nær Greifswald i Tyskland, sagde denne uge til tyske medier, at han ser en alvorlig risiko for en voldsom vinterbølge, fordi fugletrækket er godt i gang og nærmer sig sit højdepunkt.

“Mange fugle fra forskellige steder samles nu på små områder, og det er selvfølgelig en ideel mulighed for en virus til at finde nye værter,” siger Harder. Han er både bekymret for at trækfugle spreder virussen, men også at de møder den, når de flyver igennem områder med fugleinfluenza.

48 millioner tamfulge aflivet

Ifølge Harder er fuglearter, der yngler i kolonier, de hårdest ramte af fugleinfluenza. Terner og suler i Nordsøen og skarver ved Østersøen bliver særligt ofte ofre for sygdommen. Længere mod nord bliver især mågearter ofte ramt.

LÆS OGSÅ: Frankrig afliver mere end en million stykker fjerkræ i kampen mod fugleinfluenza

Mange fjerkræfarme i hele Europa har kæmpet med fugleinfluenza i år, og der er meldt om alvorlige udbrud i blandt andet Tyskland, Italien, Frankrig, Spanien, Storbritannien og Portugal.

Ifølge ECDC er omkring 48 millioner dyr aflivet på gårde i Europa i løbet af fugleinfluenzasæsonen 2021/2022.

Læs også