Sverige nu fri for svinepest

Efter et års intens indsats ser det ud som om, at de mange danske jægere, der jager vildsvin i Sverige, kan ånde lettet op. De svenske myndigheder har erklæret udbruddet for afsluttet, og man åbner nu hele det berørte område for jagt

Efter et år med en effektivt gennemført indsats mod det udbrud af afrikansk svinepest, som ramte Sverige sidste år, har EU nu godkendt Sveriges ansøgning om at bliver erklæret fri for afrikansk svinepest (ASF). Umiddelbart efter EU-beslutningen har den svenske Landbrugsstyrelse ophævet de sidste restriktioner. Det lange hegn, der har indhegnet området siden sidste år, skal nu fjernes, og al jagt er fri i området.

Udbrud af svinepest september sidste år

Dermed ser det ud til, at vildsvinejægere i Sverige slap med skrækken efter udbruddet, som blev konstateret den 6. september sidste år, hvor et dødt vildsvin blev fundet udenfor byen Fagersta i Midtsverige. Mens vildsvinejægerne frygtede et kollaps i den svenske vildsvinebestand, reagerede myndighederne hurtigt. U middelbart efter udbruddet etablerede den svenske landbrugsstyrelse en inficeret zone på cirka 1.000 kvadratkilometer med omfattende restriktioner inden for zonen.

Herefter startede den svenske landbrugsstyrelse sammen med det norske veterinærinstitut, SVA, et intensivt arbejde med smittesporing og -bekæmpelse. Det foregik ikke mindst i samarbejde med blandt andet Jægerforbundet og lokale jægere.

Mission lykkedes svinepest er bekæmpet nu

Indsatsen er nu i mål og det vækker jubel hos de mange, som har været engagerede i at få udbruddet begrænset og bekæmpet.

”Det føles fantastisk! Vi er nået til det sidste og længe ventede endepunkt for svinepestudbruddet i Fagersta.” fortæller Lena Hellqvist Björnerot ved den svenske landbrugsstyrelse i en pressemeddelelse om EU-udmeldingen.

Stor indsats af de svenske jægere

– Jeg vil gerne understrege, at uden de svenske jægeres engagement var det her ikke gået så godt. Stor tak til dem” siger Lena Hellqvist i pressemeddelsen.

Lokale jægere gennemsøgte utallige gange området med hunde for at finde og destruere døde og inficerede vildsvin.

I kerneområdet inden for hegnet er alle vildsvin blevet aflivet for at stoppe smittespredningen, og vildsvinebestanden uden for hegnet er blevet tyndet ud for at reducere antallet af udsatte dyr, som kunne sprede smitten videre ud i Sverige.

Fakta om det svenske udbrud af afrikansk svinepest

Det er udført 14.928 timers eftersøgningsindsats – fordelt på cirka 625 jægere.

Der blev fundet 70 inficerede vildsvin. Alle blev fundet inden for en radius på fem kilometer fra udbruddets kerneområde.

I alt 116 vildsvin blev aflivet som smitteforebyggende foranstaltning i kerneområdet og i yderområdet.

Den svenske landbrugsmyndigheds samlede omkostninger til at håndtere udbruddet var 113 millioner svenske kroner. Pengene er anvendt fra den 6. september sidste år og den 31. august i år.

Der var 484 ansøgninger om dispensationer fra restriktionerne (jagt, skovbrug, naturbenyttelse). 253 af disse blev bevilget. 124 blev afvist, fordi de vedrørte ting, der allerede var tilladt. 117 blev afvist, og seks blev trukket tilbage af sagsøgerne.

Der var 102 ansøgninger om erstatning som indtil videre har udløst erstatninger på i alt 4.571.716 svenske kroner. De samlede erstatningskrav beløber sig til 34.583.320 kroner.

Læs også