Der er for få jægere og Jægersynspunkter i debatten og lobbyismen i EU. Det mener den europæiske jægerforening FACE (European Federation for Hunting and Conservation). Dermed får jægerne for lidt indflydelse på den natur som vi er blandt de absolut mest engagerede brugere og beskyttere af. Alt for ofte vedtages ny EU-lovgivning, der berører jagten uden at jægerne har været det mindste involveret i processen. Dette på trods af jægernes centrale rolle i forvaltningen af vildt og natur i Europa.
For at indlede en tid hvor jægerne bliver mere synlige på gangene i EU’s store glaspalads i Bruxelles og i EU’s vildt og naturlovgivning, lavede FACE derfor det første halvår en underskriftskampagne. Den blev som en del af European Green Week 2023 (først i Juni) blev over 360.000 underskrifter fra europæiske jægere og støtter sendt til EU’s miljøkommissær Virginijus Sinkevičius fra European Federation for Hunting and Conservation (FACE).
Efter modtagelsen af de mange jægerunderskrifter sagde Miljøkommissæren
“Jeg er glad for at have muligheden for officielt at modtage underskrifterne på FACE Conservation Petition. Mange af kravene i jægernes skrivelse viser vores fælles bekymring og vilje til at løse udfordringen med at standse og vende det dramatiske tab af biodiversitet i dette årti. Vi regner med FACE’s støtte til vores nuværende politikker og lovforslag, især om naturgenopretning.”
FACE havde samlet underskrifterne med kampagnen ” SignforHunting “. Målet med kampagnen er at gøre det klart for lovgiverne i Bruxelles, at jægere skal anerkendes i Europa og tages med på råd, når der lovgives omkring naturforvaltningen. Opfordringen er også et tilbud fra jægerne om at støtte de europæiske institutioner. Blandt de seneste tiltag, hvor jægerne bør være med på råd, er en EU-lov, der skal genoprette naturen til fordel for økosystemer og levesteder. Især vådområder og landbrugsarealer har brug for mere opmærksomhed.
FACE repræsenterer i alt 7 millioner jægere fra de nationale jagtforeninger i 37 europæiske lande. “Vi er glade for at se en så massiv mobilisering af europæiske jægere,” sagde FACE-præsident Torbjörn Larsson.
Store underskriftskampagner ud over europæiske grænser vil blive vigtigere og vigtigere i fremtiden. Lovgivningen fra Bruxelles kan nemlig ikke stoppes gennem jagtpolitikken i de enkelte medlemslande. For eksempel trådte et europæisk forbud mod blyhagl i vådområder i kraft for nylig på trods af betænkeligheder i flere EU lande og visse jægerkredse. Rammerne for forvaltning af ulve i de europæiske lande bliver også – i vid udstrækning besluttet i parlamentet i Bruxelles.