Jægerforbund bekymret over fejlskud og nedlagte heste i Sverige – Danske jægere blandt synderne

De seneste år har set en markant stigning i antallet af episoder i Sverige, hvor jægere har skudt heste, kvæg, hunde og andre dyr i den tro at det er vildsvin. Danske jægere stikker ud blandt synderne og nu er det svenske jægerforbund bekymret over jægernes omdømme.

Det er heldigvis ikke hverdagskost, at jægere skyder husdyr og andre uønskede mål, men antallet af uheldige episoder i Sverige er steget markant de seneste år og nu er det svenske jægerforbund bekymret over jægernes omdømme.

Jagtforvaltningskonsulent Daniel Ligné fra Svenska Jägereforbundet frygter, at sådanne hændelser risikerer at påvirke offentlighedens tillid til jægerne.

»Jægere udgør cirka tre procent af den svenske befolkning (nogenlunde det samme som i Danmark) og er helt afhængige af, at de øvrige 97 procent kan lide eller accepterer det, jægerne gør,« siger han men understreger, at der afgives omkring to millioner jagtskud hvert år i Sverige, og at der kun er ganske få hændelser.

”Reelt er det naturligvis stadigt farligere at tage bilen til skoven end at gå i den, mens der er jagt.” supplerer Daniel Ligné.

En håndfuld hændelser

Alligevel er der et antal episoder hvert år som får megen opmærksomhed. Sidste måned skød en jæger under en vildsvinejagt for eksempel to shetlandsponyer, der gik i en indhegning. I tidligere tilfælde har danske jægere blandt andet skudt skotsk højlandskvæg, og jagthunde under vildsvinejagt om natten.

De uheldige fejltagelser sker ofte i forbindelse med brugen af termiske sigtemidler, som blev lovlige til vildsvinejagt i Sverige i 2019.

”Faktisk var vi i det svenske jægerforbund skeptiske allerede i 2019, da termiske sigtemidler blev tilladt. Blandt andet fordi der var dårlige erfaringer internationalt. Vi ville dengang gerne undersøge varmesøgende sigter nærmere. Set i bakspejlet ville det nok ikke have været en dårlig idé” siger det svenske jægerforbunds konsulent.

Problemet med at jægere skyder de forkerte dyr er ikke et isoleret svensk problem. I Norge er der også en agiteret debat om hvorvidt man bør jage om natten. I Danmark er der meget få tilfælde hvor jægere træffer det forkerte mål, men Danmark har heller ikke åbnet for vildsvinejagt om natten.

Ser behov for uddannelse

Selvom det svenske jægerforbund er bekymret over de højtprofilerede episoder, mener forbundet, at det er muligt at nedbringe antallet af uheld.

”Generelt har folk i disse tilfælde ikke været ude i terrænet i løbet af dagen og ved ikke, hvor der er husdyr på markerne. Alene det ville i de fleste tilfælde forhindre at der bliver skudt forkert om natten.” mener jagtkonsulenten. Han mener også, at man kunne diskutere obligatorisk træning i, hvordan termiske sigtemidler fungerer.

”Det, jeg har noteret mig er, at mange jægere faktisk ikke ved, hvordan de skal indstille de termiske sigter. De bruger den indstilling, de har fra butikken. Bare et kursus i dette ville nok gøre underværker. De termiske sigtemidler kan nemlig finjusteres så man ser bedre.”

Jægerforbundet understreger, at det er bedst hvis der fortsat arbejdes med frihed under ansvar og at det allerbedste måske ville være, hvis det er bønderne og jordejerne, der kræver en eller anden form for uddannelse af jægerne på samme måde som der ofte kræves at jægere, der skal på elgjagt i Sverige har skudt det såkaldte bronzemærke inden jagten.

Grundlæggende opfordrer det svenske jægerforbund til at jægerne tænker sig om og aldrig affyrer et skud om natten, hvis jægeren ikke er 100 procent sikker på hvad han kigger på.

Abonner gratis på MITJAGTBLAD her:

Læs også