Jægerne har reguleret dobbelt så mange skarver

Der bliver reguleret flere skarver i Danmark end tidligere. Det fremgår af de nye opgørelser, som Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) har sendt ud.

I sæsonnen 2022/23 var antallet af regulerede skarver 5.451, mens de danske jægerne i sæsonen 2023/24 nedlagte næste dobbelt så mange, nemlig 9.059. Selvom der er tale om næsten en fordobling er det ikke noget som gør den helt store forskel, da skarvbestanden er så stor, og det har derfor næppe nogen nævneværdig betydning for fiskebestanden, som er under et massivt pres fra skarven.

9.000 skarver færre i de danske farvande og søer, er ikke noget der batter og løser det akutte problem. ” vi kan stort set ikke se at der er færre skarver, da de yngler massivt og der kommer nye skarver til udefra” siger Biolog i Danmarks Fiskeriforening Henrik Lund.

”Det, man bør gøre, er at definere en bestandsstørrelse for skarv i Danmark, der er bæredygtig for både skarven og for fiskene, for som det er nu, er skarven et kæmpe problem for fiskebestandene både ved kysterne og i de danske vandløb og søer” mener Henrik Lund.

Skarven ikke kun et dansk problem

DTU-forskeren Niels Jepsen, der i årtier har forsket i skarvens indvirkning på fiskebestandene i Danmark, mener ligeledes at der skal helt andre boller på suppen, hvis fiskebestanden skal kunne komme på fode igen, og der dermed bliver håb for lystfiskeri igen.

”Hvis vi nogensinde vil have fisk igen ved kysterne, i søerne og i åerne, skal man regulere bestanden af skarv ned til langt under den nuværende bestand. Det skal gøres i hele EU og ikke kun i Danmark” sagde Niels Jepsen.

– Med det massive indhug som skarverne gør i fiskebestanden, vi har i dag, er det svært at forestille sig, at vi igen kommer til at få  fiskeri ved kysterne, selv  ikke et ordentligt sportsfiskeri.  Selvom vandmiljøet forbedres, vil det ikke slå igennem på fiskebestandene,  fordi alt , alt for mange fisk bliver præderet  af skarver, inden de bliver voksne, sagde han.

Jægerne roses for indsatsen

Omkring 2500 jægere har deltaget i regulering af skarver landet over, og selvom det ikke er tilstrækkeligt til at redde fiskebestanden, er der god grund til at rose dem for indsatsen siger Henrik Lund.

– Det er prisværdigt, og det er bestemt ikke spild af tid, for regulering ér løsningen. Men den skal skaleres kraftigt op, hvis ikke fiskebestandene ikke skal forsvinde helt.

Læs også