Nyt svensk vildsvineregister tiltrækker sælgere af kød

Også danske jægere kan tilmelde sig den nye ordning i Sverige hvor jægere kan sælge vildsvinekød til private, forretninger og restauranter er nu i gang. Ordningen kræver et en-dags kursus, hvorefter den enkelte jæger kan afsætte op til 25 vildsvin om året.

I november i år blev det muligt for jægere at sælge vildsvinekød direkte til forbrugerne i Sverige – også for danske jægere med vildsvinejagt i nabolandet. Allerede efter den første måned har mere end 800 jægere tilmeldt sig det nødvendige kursus.

”Der har været stor interesse, og i sidste uge havde mere end 750 jægere tilmeldt sig«, fortæller Ulf Larsson, der er projektleder for vildsvinepakken hos länsstyrelserne (de svenske amter).

Salg af kød til private og restauranter

De mange jægere, som vil sælge direkte til forbrugere og restauranter, skal gennemgå et kort kursus, men her kan der opstå en mindre prop i begyndelsen. Indtil videre er der nemlig kun godkendt én underviser til kurserne.

Der er dog flere instruktører på vej igennem systemet, så Länsstyrelserne, der står for kurserne, forventer, at der allerede til foråret vil være 10-15 uddannede instruktører.

Vildtkødet skal ud til almindelige mennesker

Målet med det nye system er, at skabe flere veje for vildtkødet fra jægernes kølerum og ud til almindelige forbrugere. Indtil nu har det været forbudt for jægere at sælge til offentligheden eller til restauranter. Det medført forrige år en debat i Sverige om, at det sunde vildkød kun var for jægere og deres familier, men ikke for alle andre. Samtidig ønsker svenskerne at understøtte, at vildsvinebestanden holdes under kontrol, da de perioder, hvor der har været mange vildsvin i Sverige, har udløst frustrationer hos blandt andet landbruget og haveejerne.

Ny uddannelse i slagtning og hygiejne

Den nye uddannelse – et dagskursus – indeholder blandt andet vejledning i hygiejne under slagtning, hvordan man tager trikinprøver og enkelte steder i Sverige skal man kunne analysere kødet for Cæsium. Kurset skal som nævnt afvikles af specialuddannede lokale jægere.

Butikker og restauranter, der gerne vil aftage vildsvinekød fra lokale jægere og gøre det tilgængeligt for deres kunder og gæster, skal informere de svenske fødevaremyndigheder, inden de begynder at anvende det indkøbte kød. De skal også sikre at jægerne har dokumenteret kødet korrekt.

25 vildsvin per jæger

Det skyldes blandt andet at der er et loft på, hvor mange vildsvin en jæger må afsætte. Loftet er på 25 vildsvin om året, men det forestiller man sig ikke bliver et større problem for de svenske jagtlag at overholde.  

Danskere kan også tilmelde sig det nye system og sælge vildsvinekød til butikker, privat og restauranter i Sverige. Det gør du her:

https://www.lansstyrelsen.se/e-portal/sok-e-tjanster/anmal-dig-till-vildsvinsjagarregistret.html

Læs også