10 gode sommerråd til hundeejere

I sommermånederne bør vi være særligt opmærksomme på vores firbenede venner, der ofte ikke har det let i varmen.

Sommeren er en skøn tid både for mennesker og dyr. Som hundeejer er det blot værd at huske på, at hunden er meget mere plaget af varme end vi mennesker. Her får du 10 gode tips til, hvordan du sikrer, at hunden trives bedst muligt i sommerperioden,

  1. Henlæg hundetræning og lufteture til de tidlige morgentimer eller sidst på dagen, hvor den værste varme har fortaget sig.
  2. Hav altid koldt vand med. Lær eventuelt hunden at drikke fra en sportsflaske.
  3. Efterlad aldrig hunden i en bil. En bil kan i sommervarmen blive 50 grader varm, eller mere.
  4. Træn vandapportering. Det er god træning og ikke mindst god motion.  Pas på giftige alger og husk, at hunden må ikke drikke saltvand.
  5. Hvis hunden får det varmt, så kom koldt vand på dens hoved. Man kan også lægge et vådt håndklæde på kroppen af hunden.
  6. Hvis du løber med en hund, så husk at hunden ikke bør løbe stærkere, end at den løber i trav.
  7. Det samme gælder for at løbe ved siden af cyklen. Fuld konstant galop, kan være en hård belastning for hjertet. Husk, man må ikke lade sin hund løbe ved cyklen, før den er 12 måneder gammel. Før er knoglerne ikke færdigudviklet.
  8. Sommeren er højsæson for skovflåter. Check derfor hunden dagligt for flåter.  Du kan også vælge at behandle hunden med de flåtmidler, som enten forebygger flåtbid, eller hvor flåterne dør, når de sætter sig på hunden.
  9. Pas på med aks fra kornplanter, både fra en kornmark eller fra brakmarker. De små aks sætter sig typisk imellem trædepuderne, og kan resultere i betændelse, og kan også vandre i kroppen.
  10. Endelig, find et skyggefuldt træ, hvor hunden kan sidde med koldt vand og ejeren med en kold drik, ikke nødvendigvis vand, – og nyd livet samme. 

Svedkirtler på poterne og halsen

Vi mennesker har svedkirtler fordelt over hele kroppen, der hjælper os til at nedkøle vores krop i varmen. Hunde har kun svedkirtler på poterne, hvorfor de er langt fra så effektive til at regulere kropsvarmen som mennesker. Derudover, så har hundes svedkirtler ikke helt samme funktion som vores.

Hundenes svedkirtler er nemlig placeret mellem poterne for at forhindre udtørring af poterne. Svedkirtlerne udskiller ligeledes dufte, der afmærker territorier. Hunde bruger altså ikke deres svedkirtler til regulering af kropsvarme, men hvad går de så? Jo, hunde halser, når de har det varmt. Det vil sige, at hunde trækker luft henover tungen for at afkøle kroppen. Det er altså ikke unaturligt, at din hund har hyppig, og næsten voldsom, vejrtrækning i særligt varmt vejr.

I og med at hunde ikke regulerer deres kropsvarme som vi mennesker, har de en øget risiko for dehydrering. Det er altså meget vigtigt, at din hund får nok væske i sommermånederne – og at den altid har mulighed for at søge skygge i varmen. Hvis din hund har behov for at halse meget, så bliver de hurtigt tørstige, og dermed har de behov for fri adgang til rigeligt væske.[/otw_shortcode_info_box]

Læs også