1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I sin endelig form fylder 1910/21-pistolen i år 100 år.

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo, praktisk taget magen til 9mm Steyr, der også kan afskydes fra pistolen.

Patronen har 4 mm længere hylster end kaliber 9x19mm Parabellum, men har i praksis den samme ballistik.

Der blev fra Pieber Bergmann i 1909 indkøbt lige under 5000 pistoler, hvorefter Våbenarsenalet og Tøjhuset i 1922 overtog produktionen, ændrede nogle detaljer og producerede cirka 2500 pistoler, der blev genindført i hæren som model 1910/21. Samtidig ændrede man de samme detaljer og modelbetegnelsen på pistolerne fra Bergmann.

Da pistolen, som en af de få ”nyere” pistoler, er tilladt som samleobjekt på samlertilladelse, findes den i talrige våbensamlinger, og de forskellige detaljer og graveringer er kendt og beskrevet af samlerne.

Pistolen er 25 cm lang med en pibelængde på 10 cm, et standardmagasin på 6 patroner – større magasiner kunne leveres – og er på trods af sit lidt kejtede udsende ikke meget større end mange moderne feltpistoler og er en umoderne, men en udmærket og nøjagtig feltpistol, som ikke længere er i anvendelse.

9,1mm omdrejningspistol model 1891
1910/21 afløste den danske 9,1 mm omdrejningspistol model 1891
Foto: Forfatteren

1910/21 blev i 1946 officielt afløst af Browning Model 35 (Hi Power). FN kunne ikke levere tilstrækkelig mange pistoler til at opfylde kontrakten, hvorfor der allerede i 1949 blev indkøbt SIG P210 pistoler – bedre kendt som Neuhausen – fra Schweiz.

Model 1889-gevær
1910/21-pistolen var samtidig med det allerede på det tidspunkt umoderne Model 1889-gevær. Foto: lauritz.com

 

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Imponerende dansk guldhjort

Månedens trofæ - hjorten der overgår alle andre!
liggende elg i svensk skov

Antallet af svenske elge fortsætter med at falde – myndighederne iværksætter undersøgelse

For tiende år i træk falder antallet af elge i Sverige. Bestanden er nu mindsket med 20 procent siden 2012. Naturvårdsverket mistænker at de nationale mål ikke harmonere med den lokale virkelighed.

Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser igang

En fortælling om Irlands sorte spøgelse. Et vildt jagtrevir, der sætter vilde følelser i gang – hver gang og hele tiden.
Rudel med kronvildt i naturen

Rapport afdækker ulovlig afskydning af kronvildt

En undersøgelse baseret på sidste års jagt viser, at en del kronvildt skydes på tidspunkter hvor det er ulovligt.
Buejæger

Miljøstyrelsen forlænger tilladelse til hjortejagt med bue og pil

Forsøgsordningen med tilladelse til jagt på de tre store hjortearter er blevet forlænget med et år frem til 31. august 2022. Buejægere, der deltager i...
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
Våbenrum med haglvåben

De forskellige typer af haglbøsser til jagt

Vi har hver især en grund til at vælge vor bøssetype, eksempelvis over-og-under, side-by-side ’en eller halv-automaten. Vi ser nærmere på de forskellige typer haglgeværer, og hvad de kan.

1910/21-pistolen – en slags jubilæum

I 1910 indførte den danske hær den første halvautomatiske pistol, Bergmann-Bayard Model 1908 i kaliber 9mm Bergmann, også kendt som 9x23mm og 9mm Largo

Hvad er det bedste gevær?

Hvad er det bedste gevær? Det svarer nogenlunde til at spørge, hvilken hunderace er den bedste?
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner