Dansk jæger idømt dagbøder for uagtsomhed

En dansk jæger må betale 12.000 kroner i bøder for en absurd episode i sommeren 2021 hvor han skød tre kæmpe tyre som han troede var vildsvin.

Den danske vildsvinejæger, der i 2021 skød tre stykker skotsk højlandskvæg i Mønsterås kommune nær den svenske by Kalmar i den tro at det var vildsvin, har nu fået sin dom.

Danskeren var gæstejæger hos lokale svenskere i skovene udenfor byen Fliseryd og var på jagt om natten i sensommeren 2021, da episoden indtraf. Han medbragte et termisk natsigte og placerede sig om aftenen i et jagttårn. Efter en tid så han flere dyr i det termiske sigte som bevægede sig ind foran ham. Danskeren troede, at der var tale om fem vildsvin og afgav først tre skud mod to af ”vildsvinene” som blev liggende på stedet. Derefter afgav han et fjerde skud mod endnu et dyr, som forsvandt i natten.

Da det blev lyst, gik den danske jæger frem til de nedlagte dyr og fandt to døde tyre af racen skotsk højlandskvæg – dyr, der vejere mere end et halvt ton. Omkring 70 meter væk stødte han på yderligere en tyr, der var levende men alvorligt skadet. Tyren måtte senere aflives.

Det viste sig senere at tyrene var sluppet ud af en nærliggende indhegning og var søgt hen hvor de kunne ses med danskerens termiske natsigte. Alligevel udløste episoden umiddelbart en konflikt med ejeren af de tre tyre, der – ikke underligt – krævede en betydelig erstatning fra danskeren.

Også de svenske myndigheder var uimponerede af jægerens evne til at vurdere hvad han havde for sig inden han afgav de fire skud og danskeren blev sigtet for at overtræde den svenske jagtlov og opføre sig ”groft uagtsomt”. Danskeren nægtede sig skyldig og henviste blandt andet til at tyrene var stukket af fra deres fold. Det var retten i Kalmar dog ikke enig i og jægeren blev denne måned dømt for uagtsomhed og idømt 12.000 kroner i dagbøder.

Nedskydningen af de tre skotske tyre en bare en af en række pinagtige episoder hvor danske jægere med termiske sigter har skudt det forkerte vildt i Sverige. Andre danskere på vildsvinejagt har nedlagt elge og svenske jægeres jagthunde.

Udfordringerne omkring termiske sigter på vildsvinejagt i Sverige er uden tvivl feset ind hos langt de fleste danske jægere, men det er nok ikke nødvendigt at sige, at episoderne ikke er befordrende for danske jægeres omdømme i Sverige og opfordrer danske vildsvinejægere i Sverige til at være superomhyggelige inden de skyder om natten.

De svenske myndigheder gjorde det lovligt at skyde med termiske sigtemidler på vildsvinejagt i 2019. Siden har blandt andet det svenske jægerforbund udtrykt bekymring over konsekvenserne af termiske sigter til vildsvinejagt om natten.   

Læs også