Elge skal sammen med andre store planteædende dyr fremover være med til at holde naturen åben og skabe flere levesteder for dyr og planter i Naturnationalpark Gribskov. Det meddeler Naturstyrelsen i en pressemeddelelse onsdag aften.
Beslutningen er taget af den nyudnævnte bestyrelse med en afstemning. Naturnationalparken i Gribskov bliver den eneste naturnationalpark, hvor der er planlagt udsætning af elge, som for mange vil være et nyt bekendtskab i den danske natur.
– Det er helt afgørende med lokal opbakning til naturnationalparken. Derfor er jeg også glad for, at regeringen lod det være op til den lokale bestyrelse selv at beslutte, hvorvidt der skal være elge i Naturnationalpark Gribskov eller ej. Et flertal har nu sagt ja til elge, og jeg glæder mig til at opleve de store dyr indtage landskabet, siger Kaare Larsen, bestyrelsesformand for Naturnationalpark Gribskov.
Naturnationalpark Gribskov udgør 1.300 hektar og vil ligge i den centrale del af Gribskov. Her vil elge sammen med krondyr, dådyr, sikahjorte, rådyr og stude græsse i en stor sammenhængende hegning, der vil skabe et varieret skovlandskab med små og store lysåbne, våde og tørre områder.
Naturstyrelsen starter med at udsætte et forholdsvist lille antal elge med henblik på at følge deres adfærd og græsningsmønster.
– Elgen er Nordens giraf. Den kan nå, hvor ingen andre kan – derfor hjælper den naturen, og så bliver den jo også en attraktion i sig selv, hvis man er så heldig at få et glimt af den, for det er et rigtig stort naturområde i Gribskov, der fremover bliver dens hjem, siger Søren Bo Oldenburg, skovrider i Naturstyrelsen.
Etableringen af Naturnationalpark Gribskov forventes at starte i september 2024, og naturnationalparken forventes at åbne i begyndelsen af 2025.
Elgene bliver tidligst sat ud i området i begyndelsen af 2026.