Den svenske jagtklub byder danske jægere velkommen

Jagt i Sverige er fantastisk, men ikke altid let at komme til for danske jægere. Det vil ”Jaktklubben” gøre noget ved

Sverige er et af Europas fineste jagtlande. Det ved de fleste danske jægere. Det store land byder på mange spændende vildtarter og har en veldrevet og effektiv jagtkultur og organisation.

Den svenske jagtklub søger danske medlemmer til jagter over hele Sverige.

Mange danske jægere har allerede faste samarbejdspartnere eller steder i Sverige, hvor de er kommet på jagt i mange år. Men mange – ikke mindst nye jægere – har ikke de nødvendige kontakter til at komme i gang med at jage i Sverige.

Det skyldes ikke mindst, at afstanden mellem en jagtudbyder i Småland eller Nordsverige og en jæger i Ålborg eller København er betydelig – ikke bare geografisk. Hvor skal den svenske jagtudlejer annoncere for at komme i kontakt med danske jægere, og hvor skal en dansk jæger lede for at få overblik over muligheder for jagt i Sverige?

Hvordan sikrer udlejeren at henvendelsen kommer fra en seriøs jæger og hvordan sikrer den danske jæger, at han har forstået præcist hvad det er for en jagt, den svenske udbyder tilbyder?

På jagt i Sverige med rutinerede svenske jægere. Jaktklubben er en mulighed for at få foden indenfor de mange jagtmuligheder i vores fantastiske naboland. Foto: Jaktklubben.com

En måde at komme tættere på den svenske jagt er den svenske forening ”Jaktklubben”, der formidler jagt mellem udbydere og jægere. Klubben, der har eksisteret i 5 år og har mere end 600 medlemmer, søger i øjeblikket nye medlemmer og optager gerne flere danskere.

”Vi har allerede mere end 20 danske medlemmer og har gode erfaringer med danske jægere på jagt i Sverige” fortæller Stefan Holmgren, der er en af stifterne af Jaktklubben.

Alt sker på nettet

Jaktklubben drives af en række frivillige svenske jægere og jagtinteresserede. Konceptet er simpelt. Skab en platform hvor jægere og jagtudbydere kan mødes i et seriøst og sikkert miljø.

Stefan Holmgren hjemme på Kätabo, hvor han afvikler jagter i løbet af efteråret. Han understreger dog at der er muligheder for jagt i hele det store land for medlemmerne i Jaktklubben. Foto: Jaktklubben.com

”Siden vi begyndte at arbejde med klubben i 2018, er der kommet mange gode folk til og i dag har vi en god mix af dygtige folk indenfor det meste af det, der skal til for at klubben virker godt. En god blanding af jagtudbydere fra både nord og Sydsverige, specialister i de fleste typer jagt i Sverige, hundefolk, IT kyndige og administration” fortæller Stefan Holmgren. Han bor selv i det nordvestlige Småland og driver jagtgården Kätabo, hvor han udbyder jagt på blandt andet elg, rådyr, vildsvin og ænder.

På jaktklubbens hjemmeside kan danske jægere se hvilket svenske jagter, der er udbudte de kommende måneder. Jagterne er åbne for alle med jagtegn.

Jaktklubben drives på websiden Jaktklubben.com og facebooksiden af samme navn. På siden kan man læse om klubben og dens regler. Medlemskabet koster 485 kroner om året og for det får man adgang til masser af tilbud om svenske jagter – over hele Sverige. I øjeblikket er der faktisk næsten for mange tilbud ude og derfor er klubben ekstra interesseret i nye medlemmer, men klubben er også bevist sin rolle med at støtte nye og unge jægere, der gerne vil i gang i Sverige.

Støtter nye jægere

”Vi ser en ny gruppe unge jægere fra de større byer i disse år. Mange af dem er ikke vokset op med jagt og har ikke det netværk som er nødvendigt for at komme med på jagt. Det er en gruppe vi gerne vil hjælpe i gang” fortæller Stefan. Han og mange andre rutinerede, svenske jægere er klar til at introducere danske nyjægere til svensk jagt og jagttradition.

Fuglejagter er ikke helt så vanlige som i Danmark men kan findes. Især i det sydlige Sverige. Til gengæld er der en stor tradition for drivjagter på de svenske revirer. Foto: Jaktklubben.com

Men jaktklubben er også vigtig for jagtudlejerne. Modsætningerne mellem jægere og antijagt-aktivister i Sverige er blevet skærpet de seneste år og der har været en række meget ubehagelige episoder, hvor aktivister har chikaneret jagt og jægere. Derfor er der færre jagtudbydere, som i dag er villige til at lægge oplysninger om jagter ud på nettet, hvor alle kan se dem.

”For at se de udbudte jagter på vores hjemmeside skal medlemmerne have et password. Dermed sikrer vi, at det kun er relevante folk, der har adgang til oplysningerne. Det er kedeligt, men sådan er det desværre i dag” fortæller Stefan Holmgren.

De aggressive, jagtmodstandere, som ofte kommer fra de store byer, og har begrænset kendskab til jagt og natur, er ikke kun et problem i Sverige, men skaber ballade flere steder i Europa. Blandt andet England og Frankrig.

Jaktklubben ønsker også legitimation og kopi af jagttegn fra nye medlemmer for at sikre at nye medlemmer er jægere og ikke melder sig ind af andre årsager.

”Det er naturligvis vigtigt for os, at vi har en medlemsskare som vi kan stå inde for. Både når det gælder den rette indstilling til jagt generelt, men faktisk også når det gælder jagtetik og sikkerhed” forklarer Stefan Holmgren.

Udstyret er i orden, når Jaktklubben rykker ud. På sigt håber klubben at blive et vigtigt bindeled mellem de mange nye jægere – ikke mindst i byerne – og jagtudbyderne rundt omkring i Sverige. Foto: Jaktklubben.com

Overordnet er der ikke de store forskelle på jagt i Danmark og i Sverige. Men der er enkelte ting, der fungerer forskelligt. Generelt er der færre fuglejagter i Sverige (udenfor Skåne), til gengæld er der en stolt tradition for drivjagter og andre former for fællesjagter. De store arealer betyder også, at svenskerne bruger radio mere under jagterne end det er vanligt i Danmark. Endeligt er svenskerne kendt for at prioritere sikkerhed meget højt under jagt og skydning.

Tilbud over hele Sverige

Lige nu er der blandt andet tilbud om elgjagt flere steder i Sverige, rypejagt i nordsvarige, jagt på dåvildt og andejagt på Jaktklubbens webside. Senere på sæsonen kommer der tilbud om drivjagter på blandt andet vildsvin og klovvildt.

Elgjagt drives over hele Sverige. For det meste sker det i lokale jagtlag (konsortier) hvor det kan være svært at få foden indenfor, hvis man ikke ejer jord i området. Jaktklubben tilbyder elgjagt flere steder i Sverige. Foto: Jaktklubben.com

Elgjagt drives over hele Sverige. For det meste sker det i lokale jagtlag (konsortier) hvor det kan være svært at få foden indenfor, hvis man ikke ejer jord i området. Jaktklubben tilbyder elgjagt flere steder i Sverige

Der er forskellige modeller hos de forskellige jagtudbydere. Ofte er der en grundpris og en såkaldt fällafgiftfor nedlagt vildt, men der er også jagter hvor grundprisen dækker hele jagten og alt det vildt, der nedlægges. Nogle steder får man kød mens man andre steder skal man købe det efter jagten.

Ligesom i Danmark er fuglejagter ikke billige. En dag med andejagt kommer nemt op omkring 10.000 kroner (svenske), mens drivjagterne på klovvildt generelt er noget billigere. Drivjagt på vildsvin ligger ofte omkring 2.500 kroner for en dag.

I nogle tilfælde er der rabatter for Jaktklubbens medlemmer, der også kan få hjælp af rutinerede, svenske jægere under de første jagter.

Rypejagt i Nordsverige. En fantastisk opleve, som kan være svær at komme til. Foto: Jaktklubben.com.

”Generelt oplever vi, at det er blevet lidt sværere for nye jægere i byerne at komme på jagt. Dels er udbyderne, som tidligere nævnt blevet forsigtigere med at udbyde jagt og dels er økonomien – ikke mindst i unge familier – lidt anstrengt for tiden. Derfor håber vi at Jaktklubben kan være med til at skabe nye kontakter og få nye jægere mere på jagt” slutter Stefan Holmgren og understreger, at ingen tjener penge på klubben.

Stefan holmgren håber at Jaktklubben i de kommende år bliver et vigtig led i kontakten mellem – ikke mindst nye – jægere og de mange svenske revirer.

Han og de andre i jaktklubben håber, at den vokser de kommende år og bliver en vigtigt kontaktled mellem svensk jagt og jægere fra Sverige og andre lande.

Læs også