Det er ikke kun mennesker og patterdyr, der er udsat for flåtangreb. Både krybdyr og fugle angribes også. Krybdyr har hverken hår eller fjer, som skjuler parasitterne, og derfor er de nemme at få øje på. Hvad fuglene angår, skjules flåterne af fjerdragten. Flåterne er derfor ikke så nemme at se medmindre, man har fuglen i hånden, eller man er udstyret med et godt kamera.
Det sidste er naturfotograf og biolog Henrik Bringsøe. Henrik har sendt os billedet, som du kan se øverste i artiklen og nedenfor.
På billedet, som er taget i denne uge, er kokkens røde, fjerløse ansigtsparti tydeligt. Lige så tydelige er de talrige flåter, som har forankret sig der.
Her på den venstre side af hovedet, kan man tælle intet mindre en 66 flåter. Givetvis er det kun en lille andel af det samlede antal flåter, der sidder på fasanen. Det er ikke utænkeligt, at det samlede antal kan overstige 200.
Det voldsomme flåtangreb på en enkelt fasan, har fået Henrik Bringsøe til at spekulere over konsekvensen både for fasanerne men også for andre fuglearter, som også kan være udsatte. Til Mit Jagtblad skriver Henrik:
“Fasaner kan være vældigt interessante at studere: Er der en vis dødelighed blandt dem som følge af flåtangreb? Sådanne resultater burde kunne overføres til andre fugle, selv om bundlevende fugle som fasaner må være særligt udsatte. Nu lever fasaner generelt ikke så lang tid i naturen, og som jeg forstår det, er de helbredsmæssige konsekvenser af borreliose generelt langsigtede. Derfor når fasanerne måske ikke at blive rigtigt syge og svækkede.”
Her på redaktionen har vi umiddelbart ikke erfaring med dødelighed blandt fasaner som følge af flåtangreb. Vi bringer derfor spørgsmålet videre til læserne.
Hvis du har arbejdet med fasanopdræt og/eller -udsætning, og har oplevet tilsvarende flåtangreb, så hører vi gerne fra dig. Du kan skrive til os på info@mitjagtblad.dk. Du kan også anvende kommentarsporet i artiklens facebookopslag.