Jagt skaber aktivitet for milliarder i samfundet

Ny rapport viser at jagt og skydning direkte og indirekte bidrager med milliarder til den britiske økonomi. Jægerne håber på, at rapporten vil spille en rolle under det kommende parlamentsvalg

Mens politikere og aktivister står i kø for at kritisere jagt i Storbritannien og også ofte kæmper om æren for at begrænse eller helt forbyde særlige våben eller jagtformer, viser en ny rapport, at jagt og skydning fortsat er en vigtig del af den britiske økonomi.

Det er et konsortium af landdistriktsorganisationer, herunder BASC, som er en af flere britiske jagtorganisationer, der denne måned offentliggjorde Value of Shooting-rapporten 2024. Rapporten beskriver i detaljer de fordele, som skydesektoren bringer til den britiske økonomi inklusiv bevarelsen af ​​lokalsamfund og landskabet.

Rapporten slår fast, at jagt og skydning er en nøglekomponent i landdistrikternes økonomi, og at den går hånd i hånd med naturbevarelse og vildtforvaltning. Dertil kommer, at jagten og miljøet omkring den bringer både mentale og fysiske sundhedsmæssige fordele til deltagerne, samt at den er kilde til en sund og bæredygtig fødekilde.

Den nye Value of Shooting-rapport kommer netop og næppe tilfældigt, som englænderne nærmer sig et parlamentsvalg. Det britiske system er kendt for, at lokale politikere valgt i enkeltmandskredse giver deres lokalområde og interesser en stærk platform i debatten.

Undersøgelsen, der er foretaget af et markedsundersøgelse- og dataanalysefirma, arbejder med både direkte fordele og indirekte effekter af jagt og skydning i de britiske lokalsamfund.

Rapporten viser, at jagt og aktivitet omkring den årligt genereres 9,3 mia. engelske pund, svarende til mere end 80 mia. danske kroner i total økonomisk aktivitet til den britiske økonomi. Tallet dækker både aktivitet, der er direkte jagtrelateret og aktivitet, der er sekundær som for eksempel transport, hoteldrift og restaurationsomsætning.

620.000 personer er aktivt involveret i jagt og skyderelaterede aktiviteter. Jagtudlejere og frivillige udfører naturbevaringsarbejde og vildtforvaltning for 500 millioner pund, svarende til 26.000 fuldtidsjob og 14 millioner arbejdsdage hvert år.

Habitatforvaltning og naturbevaring udføres på 7,6 millioner hektar i forbindelse med jagt og skydning.

Samtidig har jagten betydelig effekt på de involveredes livskvalitet. Tre ud af fire personer, der deltager i jagt og omkring jagt, siger, at jagten og arbejdet med naturen er vigtigt for dem og deres personlige velbefindende. Heraf sagde de fleste at jagt direkte bidrager positivt til deres fysiske og mentale sundhed. 

Læs også