Det er ikke så ofte, vi kaster os ud i våbentests her på Mit Jagtblad. Da vi fik mulighed for at prøve Tikka’s T3 Tactical, kunne vi dog ikke dy os. Vi allierede os derfor med en dygtig skytte og drog en tur til Herning Jagtcenter. Her kan du læse om vores oplevelse.
T3 – en pålidelig slider
Tikka er et særdeles velkendt brand blandt danske jægere. Siden modellen T3 blev introduceret for mere end årti siden, har modellen været blandt de bedst sælgende rifler i Skandinavien. Det er der flere grunde til. Mit gæt er, at den væsentligste årsag til den store popularitet er, at T3 på fornem vis har løftet arven fra tidligere Tikka-modeller, som alle havde et solidt ry for pålidelighed, holdbarhed og ikke mindst præcision.
Man skal lede længe efter riffeljægere, som har nogen indvendinger mod en Tikka T3. Mange vil måske foretrække en dyrere riffel i skabet med flere tekniske finesser, men stort set ingen vil rynke på næsen af at få udleveret et eksemplar som lejeriffel på en nok så dyr jagtrejse. Vi ved at det virker – det er nogenlunde det samme ry som Toyota har i bilverdenen.
Taktiske våben er hotteste mode
Igennem årene er det kommet mange variationer af T3 på markedet. Vi har kastet et nærmere blik på T3 Tactical, som er Tikkas svar på den voksende civile interesse for præcisionsskydning på lange afstande – herunder bl.a. jagtfeltskydninger.
Har man inden for de sidste år besøgt en amerikansk våbenudstilling, vil man med garanti have bemærket, at den hotteste mode blandt jægere og skytter i den del af verden er sorte skydevåben med ekstra store magasiner, militære kikkertmontager, bi-pods, lamper på riflerne og SWAT-team-agtigt sort tøj. Det hele skal være ”tactical”. Den sorte bølge er lige nu også på vej over Europa, hvor der sælges ”sniperudstyr” til civile som aldrig før. Det er der absolut ikke noget galt eller farligt i.
Våbnene, som sælges med denne betegnelse, er blot sorte udgaver af helt normale jagtvåben. For cylinderlåsriflernes vedkommende er de typisk også mere præcise end standardmodellerne i kraft af tungere piber. I sagens natur er det med til at gøre riflerne mere eftertragtede for det voksende antal skytter, som nærmest dyrker præcision som en sport i sig selv.
Tikka T3 Tactical i tre kalibre
T3 Tactical fremstilles i kalibrerne .223 Rem, .308 Win og .300 Win. Mag. I de to mindste kalibrer kan man vælge mellem løbslængder på hhv. 510 og 600 mm. I .300 Win. Mag. produceres kun den lange udgave. Piben er med sine 19 mm halvsvær. I kaliber .223 kan man vælge mellem 8” og 12” stigning på riffelgangen, alt efter om man ønsker at anvende lette projektiler (12”) eller tunge (8”).
Læs også: Nye spanske langdistancelækkerier
De to andre kalibrers piber er produceret med 11” stigning. Piberne er alle forsynet med gevind til montage af lyddæmper eller åben mundingsbremse. Åbne sigtemidler er ikke standard, men kan tilvælges. Vægten for riflerne havner på hhv. 3,6 og 3,7 kg for en tom riffel uden kikkert.
Det sorte kunsstofskæfte af fiberforstærket polypropylen er udstyret med anatomisk pistolgreb (swell) til begge sider. Skæfteryggen kan justeres i trin på 5 mm op til 25 mm. Forskæftet er forberedt for bi-pods.
Velkendt låsemekanisme på T3 Tactical
Selve mekanismen behøver næppe nogen nærmere presentation. Der er tale om den samme velkendte lås som på alle andre T3’ere. På denne model er det rustfri bundstykke teflonbehandlet for at forhindre refleksioner og sikre en problemfri låsegang. Alle andre metaloverflader er matsorte takket være en slidstærk og korrosionsbeskyttende mangan-fosfatering. Låsen er som standard udstyret med en Picatinny-skinne for kikkertmontage.
Sikringen er en almindelig to-positions sikring, som låser bundstykket i sikret tilstand. Aftrækket er et fuldt justerbart matchaftræk helt frit for slæb. Magasinkapaciteten er 6 skud i .223, 5 i .308 og 4 i .300.
T3 Tac testet på skydebanen
Vi har testet en T3 Tactical i kaliber .308 Win på skydebanen. Testvåbnet var udstyret med en A-TEC lyddæmper og en Burris Four X Long Range 3-12×56 kikkert med kuglebanekompensator.
Det giver sig selv, at en riffel som denne ikke har de samme håndteringsegenskaber som en jagtriffel med let pibe uden dæmper. Det har aldrig været intentionen. I forhold til en typisk jagtriffel er denne type tungere, længere og med en balance, som liggere længere fremme.
Jeg oplevede ikke riflen som voldsomt næsetung, og den gik helt fint at håndtere på hjortebanen. Ikke ideel for den gennemsnitlige jæger men absolut brugbar på jagt for jagtsportsskytten / præcisionsfanatikeren! På det punkt opførte våbnet sig med andre ord helt som forventet.
At præcisionsteste en riffel er ikke så enkelt, som det lyder. Det kræver kvalitetsammunition, som fungerer godt i den pågældende riffel, en god stabil kikkert og ikke mindst en stabil ”jordforbindelse”. Er disse ting ikke på plads, tester man i virkeligheden alt muligt andet end riflen…
Læs også: Kipplauf-riffel – med kun et enkel skud i bøssen
Eller sagt på en anden måde: Man kan med sikkerhed konkludere, at både riffel, kikkert, montage, ammunition og skytte er gode, hvis man kan præstere super snævre skudgrupper. Kan man ikke det, er det ganske svært at pege på årsagen, og man kan ikke konkludere, hvilken af delkomponenterne som ”driller”. Det kræver i så fald omfattende tests at nå frem til holdbare resultater.
Godkendt
I dette tilfælde skød vi med Sakos egen træningsammunition. Riflen var ikke indskudt med kikkerten, så de tre første skud sad oven i hinanden på en anden skive. Vi justerede baseret på vore fornemmelser, og et fjerde skud havnede tæt på den røde plet i den rigtige skive. En yderligere finjustering bragte det femte skud tæt på centrum af den rigtige skive, og vi besluttede at lave en femskudsgruppe med den nu varme riffel i en frisk skive.
Anlægget på det yderst stabile bord på var faconsyede sandsække fra Caldwell. Meget stabilt og med kikkerten på 12X kunne skytten se, hvad han lavede. Et efter et havnede skuddene i samme hul, og da det femte og sidste skud sluttede sig til resten af flokken, udbrød den erfarne skydebanekommandør på Herning Jagtcenter, som interesseret fulgte med i en kikkert: ”Hade ja et set det mæ ajne øyn, hade ja sawt det var løwn!”. Det er jysk og betyder ”Godkendt!”. Femskudsgruppen målte små 7 mm center til center. Resten af skydningen bekræftede, at dagens kombination var endog yderst præcis.
Skytten ønsker at forblive anonym eftersom han er dårlig til at håndtere horder af skrigende fans (han har også en løbsk fantasi).
Jeg er voldsomt imponeret af, at et våben i denne prisklasse præsterer som denne Tikka gjorde det den dag på Herning Jagtcenter. Tikka har altid – og med god ret – haft masser af fans til deres funktionelle standardvåben. Med en kvalitet som denne, bør de også tage hele ”tactical-verdenen” med storm.
Listeprisen for den testede riffel er 16.995,- Jeg vil gerne se en dyrere riffel skyde bedre.
Yderligere information på: www.tikka.fi