Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.

En lang og ophedet debat mellem blandt andet svenske landmænd, jægere, ulvetilhængere og myndighederne, fik ikke den store effekt på den kommende ulvejagt i Sverige. De svenske Länsstyrelser (regioner) meddelte sidste uge, at kvoten for ulvejagten i 2022 bliver på 33 ulve – i hele Sverige. Dermed er myndighederne ikke engang i nærheden af de 100 ulve, som det Svenske jægerforbund støttet af Landbrukernes Rigsforbund mener, at det er hensigtsmæssigt at tage bort for at holde stammen der, hvor den skal være.

Eksperter anslår, at der er mere end 400 ulve i Sverige. Det er mindst hundrede dyr mere end det mindste-antal, den svenske Rigsdag har sat for antallet af ulve i Sverige.

Svenska Jägerforbundet er både overrasket og utilfreds over den lave kvote.

”Konsekvensen af det her er, at vi pludselig skal have 400 ulve i Sverige. Det er den median forskerne arbejder med. Det er helt urimeligt, når politikerne i Rigsdagen har besluttet, at vi skal have mellem 170 og 270 ulve. De bør tage fat i myndighederne om det her nu!” siger Gunner Glöersen, der er rovdyrsekspert i Svenska Jägerforbundet.

Læs ogsåDet svenske jægerforbund kræver 100 ulve på kvoten til vinterens jagt

Samme toner lyder fra den nyetablerede Foreningen Svenska Jägere, der betegner den lave kvote som et slag i ansigtet på folk, der bor eller driver landbrug på landet. Foreningen satser på at arbejde for, at det bliver lettere at få tilladelse til at bortskyde nærgående eller truende ulve i Sverige for delvis at opveje den nye ”faste” stamme på 400 dyr.

Balladen om de svenske ulve har kørt i årevis. Den robuste ulvebestand tager godt for sig af tamdyr og jagthunde og skaber generelt utryghed i de områder, hvor flokkene etablerer sig.

I 2020 rapporterede svenskerne 423 angreb på tamdyr fra ulve. 334 får blev dræbt og 70 blev skadet eller forsvandt. To køer blev fundet dræbt og 11 forsvandt efter ulveangreb.

Læs også: På jagt i Sverige – store oplevelser venter

Antallet af hunde, der bliver angrebet og skadet eller dræbt af rovdyr i Sverige, varierer meget. Fra 2009 hvor 70 hunde blev dræbt eller skadede til 2020, hvor 42 hunde blev dræbt eller skadede. De fleste angreb kommer fra los, men ulvenes angreb på hundene er langt mere dødelige.

De seneste meldinger tyder på, at de svenske ulve er godt i gang med – i højere grad – at etablere sig i det sydlige Sverige, hvor mange danske jægere jager.

- Annonce -
- Annonce -

Seneste nyheder

- Annonce -
- Annonce -

På jagt

Fjortenenderen

At jagtens væsen er universelt og tidløst er denne spændende fortælling fra 1920´erne af den ungarske kirurg, Stefan von Thurn-Rumbach, om en krævende jagt på en Karpatherhjort i Rumænien et fint eksempel på.

Stigende antal vildsvin nedlægges i Norge

Skal man dømme efter antallet af nedlagte vildsvin i Norge så vokser bestanden stabilt. Sidste sæson blev endnu et rekordår.

Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.
Franske jægere i demonstration

Franske jægere i demonstrationer mod forbud mod fuglejagt med fælder

Følelserne gik højt da jægere og lokale flere steder i Frankrig gik på gaden i protest imod indførelsen af forbud mod fangst af småfugle. Med millioner af stemmer i ryggen får de politikerne til at tøve   

Buejagt – tættere på

En beretning om fede oplevelser på nært hold og forøget hjerterytme.
- Annonce-
- Annonce -
- Annonce -

Våben

Sådan fungerer haglbøsser og haglgeværer til jagt

Normalt skænker vi jægere ikke mekanikken mange tanker. Når blot bøssen fungerer på jagten og er relativ let at holde ren og velpudset, er vi tilfredse. Af og til kan det dog være både interessant og lærerigt lige at få lidt mere baggrundsviden.

Synlig patriotisme

En ny trend breder sig blandt amerikanske våbenproducenter og våbenejere.

Undersøgelse viste kun små forskelle mellem effektiviteten af blyholdig og blyfri riffelammunition

Mere end 500 dyr blev nedlagt da Miljøstyrelsen testede om der er forskel på effektiviteten af blyholdig og blyfri ammunition inden udfasningen af blyholdige projektiler i 2023
Shorty haglpatron fra Federal

Det korte af det lange … ny haglpatron

Det sker sjældent. En ny haglpatron har set dagens lys. Minien er arriveret, men hvad skal vi bruge den til?
Lyddæmper

Farcen om indførsel af lyddæmpere til Sverige fortsætter – Jægerforbundet opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet.

Danmarks Jægerforbund opfordrer nu Politiet til at vise fleksibilitet i sagen om indførsel af lyddæmpere til Sverige, hvor en del danske jægere er endt mellem to stole, når det gælder registreringen af lyddæmpere.
- Annonce-
- Annonce -

Jagthunden

- Annonce-
- Annonce -

Seneste magasiner