Påfaldende lavt antal ulvelicenser i Sverige for 2022 – jægere og landmænd raser

De svenske myndigheder offentliggjorde sidste uge kvoten for den kommende vinters ulvejagt, og det vakte ikke lykke i jægerkredse. 33 ulve skal nedlægges i 2022, hvilket er langt under Svenska Jägerforbundets ønske.

En lang og ophedet debat mellem blandt andet svenske landmænd, jægere, ulvetilhængere og myndighederne, fik ikke den store effekt på den kommende ulvejagt i Sverige. De svenske Länsstyrelser (regioner) meddelte sidste uge, at kvoten for ulvejagten i 2022 bliver på 33 ulve – i hele Sverige. Dermed er myndighederne ikke engang i nærheden af de 100 ulve, som det Svenske jægerforbund støttet af Landbrukernes Rigsforbund mener, at det er hensigtsmæssigt at tage bort for at holde stammen der, hvor den skal være.

Eksperter anslår, at der er mere end 400 ulve i Sverige. Det er mindst hundrede dyr mere end det mindste-antal, den svenske Rigsdag har sat for antallet af ulve i Sverige.

Svenska Jägerforbundet er både overrasket og utilfreds over den lave kvote.

”Konsekvensen af det her er, at vi pludselig skal have 400 ulve i Sverige. Det er den median forskerne arbejder med. Det er helt urimeligt, når politikerne i Rigsdagen har besluttet, at vi skal have mellem 170 og 270 ulve. De bør tage fat i myndighederne om det her nu!” siger Gunner Glöersen, der er rovdyrsekspert i Svenska Jägerforbundet.

Læs ogsåDet svenske jægerforbund kræver 100 ulve på kvoten til vinterens jagt

Samme toner lyder fra den nyetablerede Foreningen Svenska Jägere, der betegner den lave kvote som et slag i ansigtet på folk, der bor eller driver landbrug på landet. Foreningen satser på at arbejde for, at det bliver lettere at få tilladelse til at bortskyde nærgående eller truende ulve i Sverige for delvis at opveje den nye ”faste” stamme på 400 dyr.

Balladen om de svenske ulve har kørt i årevis. Den robuste ulvebestand tager godt for sig af tamdyr og jagthunde og skaber generelt utryghed i de områder, hvor flokkene etablerer sig.

I 2020 rapporterede svenskerne 423 angreb på tamdyr fra ulve. 334 får blev dræbt og 70 blev skadet eller forsvandt. To køer blev fundet dræbt og 11 forsvandt efter ulveangreb.

Læs også: På jagt i Sverige – store oplevelser venter

Antallet af hunde, der bliver angrebet og skadet eller dræbt af rovdyr i Sverige, varierer meget. Fra 2009 hvor 70 hunde blev dræbt eller skadede til 2020, hvor 42 hunde blev dræbt eller skadede. De fleste angreb kommer fra los, men ulvenes angreb på hundene er langt mere dødelige.

De seneste meldinger tyder på, at de svenske ulve er godt i gang med – i højere grad – at etablere sig i det sydlige Sverige, hvor mange danske jægere jager.

Læs også