Remington er gået konkurs

I juli måned indgav Remington sin anden konkursbegæring på to år. I oktober var alle dele af virksomheden solgt og spredt for alle vinde i den amerikanske våbenindustri.

Af Jens Ulrik Høgh

Remington er et af de ældste amerikanske varemærker. Virksomheden blev stiftet i 1816 af den dengang 23-årige Eliphalet Remington II. Hovedfabrikken i koncernen har frem til konkursen ligget så samme sted i Ilion, New York siden Eliphalet byggede den første egentlige Remington fabrik på samme grund i 1828. Virksomheden har pralet med at være den ældste fabrik i USA, der stadig befinder sig i samme branche, som da den startede.

Men nu er det endegyldigt slut. Problemerne for koncernen, der i mellemtiden havde vokset sig enorm og var USA’s største våbenproducent, blev for alvor tydelige i marts 2018, hvor virksomheden indgav en konkursbegæring med en akkumuleret gæld på næsten en milliard USD. Konkursen blev ophævet på grund af en detaljeret økonomisk redningsplan, som havde opbakning fra mere end 97% af koncernens ejere. Det holdt dog kun et par år. Den 28. juli 2020 måtte virksomheden igen give fortabt og indgive en ny konkursbegæring. Siden er koncernens forskellige aktiver blevet solgt til højestbydende, for at kradse penge ind til de mange kreditorer.

Det meste af Remingtonkoncernen forbliver i den amerikanske våbenindustri, men for en del brands og fabrikker er fremtiden særdeles usikker. De bedste nyheder først!

Marlin Firearms bliver overtaget af Ruger, som formentlig er det bedste sted for virksomheden at havne. Årene under Remington var hårde for Marlin der fik flyttet sin produktion, mistede en masse dygtige medarbejdere i den proces og oplevede vigende kvalitet og et fald i markedsandele. Mon ikke, at Marlin får et løft med den nye ejer?

Barnes, som primært producerer blyfri projektiler og færdigladet ammunition, bliver overtaget af konkurrenten Sierra, som ejes af outdoor koncernen Vista Group. Det ser ligeledes ud til at være et match med særdeles positive fremtidsudsigter. Sierra er en solid producent af projektiler, men er langt bagude i forhold til Barnes når det kommer til blyfrie alternativer, som er et marked i eksplosiv vækst.

Remingtons ammunitionsproduktion, bliver overtages af konkurrenten Federal, som er størst i USA på civil riffelammunition. Det er uvist præcis, hvad Federal har tænkt sig at gøre fremadrettet, men en del amerikanske analytikere gætter på, at man vil køre videre med Remingtonbrandet, som et billigere alternativ til Federal. Lidt lige som Geco er et billigere alternativ til RWS der begge produceres af den samme koncern.

Remingtons våbenproduktion under eget navn og Dakota’s riffelproduktion er blevet overtaget af en ret ukendt ny spiller i våbenbranchen. Der er tale on koncernen Roundhill Group som indtil nu har beskæftiget sig med ejendomsudvikling og altså ikke har nogen kendte koblinger til våbenproduktion. Det er fuldstændigt uklart, hvad de planlægger for Remington og Dakota. Det kan vist gå alle veje.

De sidste stumper – nogle mindre brands inden for våben, lyddæmpere, våbendele og piber – er overtaget af forskellige aktører i den amerikanske våbenbranche og dermed er hele Remingtonkoncernen splittet endegyldigt op og overgået til nye ejere. 204 års amerikansk industrihistorie er slut, men mange af produkterne og de brands som er opstået undervejs, kommer givetvis til at leve videre. Amerikanerne er – ikke overraskende – glade for, at ingen dele af koncernen er endt på kinesiske hænder (endnu). Intet varer evigt (med undtagelse af franske film).

Læs også

Historien om SAKO

Den ikoniske riffel 7X61 fra Schultz & Larsen

Læs også