Seriøse skydepenge på vildsvin i Norge

Myndighederne i Norge hæver skydepenge på vildsvin så et enkelt nedlagt svin kan udløse op til 5.000 kroner til jægeren.

Op til 5.000 kroner per vildsvin. Det er præmien til norske jægere, der er heldige på reviret den kommende vinter. Det står klart efter at den norske regering denne uge satte skydepenge på vildsvin voldsomt op med det formål at udrydde den norske bestand

Udbruddet af afrikansk svinepest i Sverige får nu konsekvenser for de norske vildsvin. Den norske landbrugs- og fødevareminister Geir Pollestad (fra Senterpartiet) meddelte mandag, at vildsvinebestanden i Norge skal helt udryddes. 

Den ekstremt smitsomme svinepest rammer både tamsvin og vildsvin og udløser massedød, hvis den kommer ind i en bestand. I de fleste tilfælde mellem 90 og 100 procent. Rammer pesten en tam svinebesætning aflives hele besætningen hurtigst muligt.

Den norske minister præsenterede denne uge beslutningen på et informationsmøde i Aramark, der ligger i Østfold nær ved grænsen til Sverige. Området er dermed noget af det tætteste den relativt lille norske vildsvinebestand kommer på det svenske udbrud i området omkring Fagersta (små 200 kilometer til den norske grænse)

For at få sat gang i afviklingen af den norske vildsvinebestand udlovede Geir Pollestad store skydepenge for fældede vildsvin.   

  • Fra 1.000 kroner til 3.000 kroner per keiler (hangris).
  • Fra 2.500 kr. til 5.000 kr. pr so.
  • Fra 3.000 kroner til 4.000 kroner for anmeldelse af fundet af anskudte, syge eller dødfundne vildsvin.
  • Der indføres også en præmie til lodsejere per nedlagt vildsvin

Der har tidligere været skydepenge på vildsvin i Norge, men efter forhøjelsen bliver der pludselige mange penge i at nedlægge vildsvin i Norge og Landbrugsminister Geir Pollestad forventer da også at det vil være muligt stort set at udrydde vildsvin i Norge.

– Det vigtigste fremadrettet er, at jægerne skyder endnu flere vildsvin, end de gør i dag, og at lodsejere, der har vildsvin, lægger endnu bedre op til en effektiv jagt, sagde Pollestad på vildsvinemødet i Østfold mandag aften. 

De norske jægere er godt tilfredse med ordningen og sagde efter meddelelsen om de markant højere skydepenge:

– Jagten har været en vigtig del af arbejdet med at holde vildsvinebestanden nede i Norge. At taksterne nu bliver sat yderligere op, er meget glædeligt og et godt incitament for jægerne til at fortsætte det gode arbejde, sagde informationschef Espen Farstad i Norges Jæger- og Fiskerforbund efter ministerens udmelding. 

Farstad fremhæver også forsøgsordningen med vederlag til lods og  grundejerne som et godt initiativ. 

– Det kan bidrage til endnu bedre organisering af grund og lodsejere, sagde Farstad.

Den norske også udenlandske jægere kan modtage skydepenge for vildsvin i Norge og den norske fødevarestyrelse er i gang med at opdatere sine formularer og hjemmesider med de nye takster. Styrelsen forventer at det bør være på plads inden for et par dage.

Imens fortsætter udbruddet i Sverige. Indtil videre er der fundet 49 smittede vildsvin omkring byen Fagersta nord for Stockholm. Svenske jægere og hunde har været indsat og gjort en kæmpe indsats for at finde og destruere syge vildsvin. Samtidig er store områder er blevet lukkede for offentligheden og svenskerne er ved at opsætte hegn omkring det berørte område.

Der er indtil nu ikke tegn på at den afrikanske svinepest har spredt sig ud over det først berørte område i Sverige.

Læs også