Svenske losser i fin form

Efter rekordstor kvote for afskydning af los under årets jagt kan det svenske veterinærinstitut konstatere at losserne er i fin form.

De mange danske jægere, der jager i Sydsverige, vil nok modtage årets analyse af den svenske bestand af los med blandede følelser. Som enhver ved er losserne uhyre effektive og kan stort set fjerne en lokal råvildtbestand på imponerende kort tid.

Og losserne er da også i fin form i de svenske terræner. Det viser en analyse af årets nedlagte losser foretaget af det svenske veterinærinstitut, SVA (Statens Veterinærmedicinske Anstalt).

Under årets jagt (2023) på los i Sverige blev der nedlagt 187 dyr i hele landet. Det var 13 dyr mindre end den tildelte kvote på 200 losser. 182 af kroppene er indlevede til kontrol hos veterinærinstituttet (104 hanner og 78 hunner) der denne uge fremlagde en rapport om de svenske lossers tilstand.

De 182 dyr var markant flere end sidste år, hvor SVA kun havde 106 nedlagte losser at undersøge og gav instituttet et glimrende grundlag for at vurdere bestandens tilstand.

SVA fandt at losserne generelt var i god form. Der blev dog fundet enkelte dyr med skader og en del med parasitangreb.

To losser manglede en del af et ben. En blev indleveret i Midtsverige og en i Småland. I begge tilfælde var der tale om ældre amputationer, der var helede igen. De svenske myndigheder vil ikke udelukke, at de har været fanget i ulovlige saksefælder, men omvendt er der ikke beviser for at det har været tilfældet.

En enkelt los blev fundet med en træpind boret ind i tandkødet uden at skaden dog var alvorlig. Til gengæld havde mere end halvdelen af losserne en eller flere knækkede tænder. Det vurderer SVA dog er naturligt for rovdyr.

Den største af de nedlagte losser vejede 27 kilo. Det handler om en han fældet i Ragunda kommune i Jämtland i det nordvestlige Sverige. Generelt var losserne i det nordlige Sverige i god stand med masser af fedtreserver.

Af 64 undersøgte maver havde 36 hjorterester, 11 harer og to fugle, resten var tomme.

97 procent af de undersøgte los havde tarmparasitter, 16 procent havde øreskab, men ingen havde ræveskab.  En los havde en blodig tarmbetændelse forårsaget af colibakterier og en enkelt hun var drægtig i et tidligt stadie.

”Det er ikke normalt for en los at være drægtig så tidligt på året, men vi havde faktisk også et tilfælde under jagten i 2022.” siger Emma Höök fra Statens Veterinærmedicinske Anstalt afsluttende.

Læs også