Svenskerne modsætter sig EU’s forbud mod bly i ammunition

Den svenske regering frygter, at forbuddet vil påvirke jagt og skyttekulturen negativt

Mens den danske regering tilsyneladende ikke ser de store problemer i EU’s ambitioner omkring bly i ammunition, ser den svenske regering ud at komme til at modsætte sig EU’s kommende totalforbud mod bly i ammunition. Det meddelte den svenske Landdistriktsminister Peter Kullgren (Kristendemokraterne) og miljøminister Romina Pourmokhtari (Moderaterne) for nylig.

Svenskernes bekymring gælder hvorvidt et totalt forbud kan påvirke jagtkulturen i de europæiske lande for voldsomt. De oplever, at de foreslåede undtagelsesregler ikke tilstrækkelige til at beskytte jagt og sportsskydning i Sverige og i andre europæiske lande med stærke jagt- og skyttetraditioner.

– Bly fra ammunition er en miljørisiko, men den eksisterende regulering er tilstrækkelig restriktiv. Jeg kan ikke stå bag dette vidtrækkende forbud, sagde miljøminister Romina Pourmokhtari i en udtalelse på sin Facebook-side. Også Landdistriktsministeren Peter Kullgren har været klar i spyttet om EU’s ambitioner omkring bly.

”Vi ønsker ikke et totalforbud mod blyammunition. For mange jægere er blyfri ammunition ikke en mulighed. Det handler om risikoen for rikochetter, skyderier og dyrelidelser, sagde han for nylig.

Den svenske regering håber, at andre EU-lande med stærke jagt- og skudtraditioner vil stille sig bag den svenske linje så det kommende totale blyforbud kan revideres inden det bliver lov.

Det forslag, som den svenske miljøminister tager afstand fra, er i øjeblikket under udarbejdelse af EU-Kommissionen. I sin nuværende form mener den svenske regering at det vil påvirke den svenske jagtpraksis på en række områder.

Det svenske Jægerforbund byder regeringens bekymring over konsekvenserne af et totalt forbud velkommen.

”For os siger det sig selv, at jagt og skydning skal være så miljøvenligt som muligt. Men virkningerne af et totalforbud mod bly i ammunition bringer både skyttediscipliner og jagtformer i fare. Derfor hilser vi regeringens udmelding velkommen, siger forbundsformand Peter Eriksson på det svenske Jægerforbunds hjemmeside.

I modsætning til svenskerne har Danmark fuldt ud accepteret EU’s ambitioner om bly. Bly i haglpatroner har været forbudt længe og bly i riffelammunition skal være væk næste år.

Forslaget om blyforbud fra EU’s Kemikaliemyndighed ser nogenlunde således ud:

  • Forbud mod al jagt med blyhagl. Forbuddet foreslås at træde i kraft 18 måneder eller 5 år efter afgørelsens ikrafttræden.
  • Forbud mod skydning med blyhagl, 5 år efter afgørelsens ikrafttræden.
  • Forbud mod bly i kugleammunition i centralt antændte kalibre fra og med 5,6 mm og grovere, 18 måneder efter afgørelsens ikrafttræden.
  • Forbud mod bly i anden kugleammunition (f.eks. centeraffyret kugleammunition mindre end 5,6 mm, kantaffyret ammunition, luftgeværskugler, slugs til haglgeværammunition), 5 år efter beslutningens ikrafttræden, men kun hvis alternativer er tilgængelige.

Der foreslås undtagelser af EU’s kemikaliemyndighed for skydning med blyhagl på skydebaner for OL-skytter, hvor man kan genanvende blyet med mindst 90 procent, svarende til dele af nutidens svenske regler.

Læs også