Swarovski SLC 8×56 – Krystalklart supersyn

En gang imellem er man så heldig at få lov til at lege med det bedste af det bedste…. jeg har lige haft fornøjelsen af nogle dage med Swarovskis store bukkebruse…

Det er svært at beskrive den følelse, man altid får, når man står med et ekseptionelt godt stykke udstyr i hånden. Man kan rent instinktivt mærke kvaliteten og man er slet ikke i tvivl. Det er en blandet følelse af drenget begejstring og ærefrygt der griber ens fuld opmærksomhed, mens man bekræfter sig selv i at man vitterligt har den indbyggede sans for kvalitet.

Præcis sådan var mit førstehåndsindtryk da jeg pakkede den store grønne SLC 8×56 ud af pakken med ”ørnen” på. Det første kig gav et sug i maven. Det er næsten som om der kun er klar luft er imellem øjnene og det man betragter….

Stor kikkert – store oplevelser

Da SLC 8×56 blev introduceret i efteråret 2013 blev den kørt frem som enhver seriøs ornitologs vildeste drøm af en kikkert. Det skyldes primært to ting, som man opnår med store linser i høj kvalitet: Billedkvalitet og lys. For naturbetragteren er billedkvalitet – skarphed, kontrast, farvegengivelse osv. – naturligvis alfa og omega. Dette er jo hele oplevelsen ved at observere. Er man hard-core fuglekikker får man også glæde af kikkertens mørkeegenskaber, hvis man kigger på fugle om natten….

For jægeren opfylder den store kikkert – der med sine mere end 1200 g ikke ligefrem er en lommekikkert – tilsvarende missioner. Til pürschjagt er kikkerten for stor, men til observationer fra bil eller hochsitz er den suveræn. Man får helt enkelt ikke et klarere billede af, hvad det er man kigger på i en håndkikkert. På anstandsjagt om natten træder den for alvor i karakter – imponerende skarp og kontratrig gengivelse. En god natkikkert er afgørende på natjagt – du opdager simpelthen kun en brøkdel af vildtet uden!

Jeg testede kikkerten gennem flere nætter på vildsvinejagt og blev som altid imponeret over, hvor meget man faktisk kan se i dårligt nattelys med en fuldblods natkikkert som denne.

Ergonomien i den store kikkert er fremragende med sine udhulinger til tommelfingrene på undersiden af kikkertrørene. I kombination med vægten giver det et reelt og meget stabilt greb, hvilket igen resulterer i et roligt billede.

Billedet er skarpt fra kant til kant og detaljegengivelsen er i topklasse. En af mine store passioner på ejendommen, hvor jeg bor, er vores naturgenoprettelsesprojekt med et stort vådområde foran vores hus. Der står altid en kikkert, så vi kan følge med i, hvad der rør sig derude. Finder jeg engang midlerne, er det kikkert i denne kaliber, jeg  gerne vil have stående i vindueskarmen…

Kikkerten handles til ca. 15.000 kr. Det er mange penge, men årtiers træning har vel efterhånden vænnet jægerne til, at top-klasse udstyr er dyrt!? Til gengæld får man en kikkert som med garanti holder til et langt jægerlivs misbrug.

TEKNISKE DATA

Forstørrelse 8
Effektiv objektivlinsediameter (mm) 56
Exit pupil diameter (mm) 7
Øjeafstand (mm) 23
Synsfelt (m/1000 m) 133
Synsfelt (grader) 7.6
Synsfelt for brillebærere (grader) 7.6
Tilsyneladende synsfelt (grader) 60
Nærfokusafstand (m) 3.9
Lystransmission (%) 93
Pupilafstand (mm) 56-76
Dæmringstal iht.ISO 14132-1 21.2

 

Længde (mm)* 194
Bredde (mm)** 141
Højde (mm)** 73
Vægt (g) 1225
Driftstemperatur -25 °C / +55 °C
Opbevaringstemperatur -30 °C / +70 °C
Vandtæthed 4 m vanddybde
* Med øjestykkerne helt inde
** Med pupilafstand på 64 mm

Swarovski Official | Jewelry, Watches and Crystal Decorations

Læs også