To danske ulve døde i weekenden

Begge ulve mistede livet ved påkørsler. Undersøgelser viser at begge dyr var sunde og ved godt helbred.

To steder i Jylland blev der i weekenden fundet døde ulve. Begge steder i forbindelse med hovedveje. Den ene blev fundet i kanten af motortrafikvejen mellem Billund og Vejle, den anden lå ved Herning-Vejle Motorvejen ved Arnborg.

Begge dyr var tydeligvis ramt af biler og havde skader på kroppen. Mandag afsluttede veterinærpatologerne ved Patologivagten på Københavns Universitet arbejdet med de dæde dyr og kunne fastslå, at begge dyr er døde af de læsioner, de har fået ved påkørsel.

”Det var to sunde, flotte og velnærede dyr i god kondition, som er blevet dræbt øjeblikkelig ved at blive ramt af et køretøj. Det er tydeligvis et rent trafikdrab, for der var ingen sygdomstegn og absolut heller ingen tegn på anskydning,” fortæller Tim Kåre Jensen der er veterinærpatolog i Miljøstyrelsens pressemeddelelse. Styrelsen fortæller og så at: Det ved obduktionen konstateredes, at begge ulve havde voldsomme blødninger og de indre organer var ødelagt. Hunulven havde brækket ryggen, baghovedet var ødelagt, og der var skader på ribbenene og bagben. Det indikerede, at dødsårsagen var påkørsel.

Under undersøgelsen blev ulvene røntgenfotograferet, og ud fra røntgenbillederne kunne patologerne se, at de ikke var blevet anskudt. Kroppenes tilstand i øvrigt, tydede på, at de havde ligget ganske kort tid, formentlig mindre end det døgn.

Det dyr, der blev fundet på motortrafikvejen mellem Billund og Vejle, var en voksen han på 43 kilo og i god stand. Det er tydeligvis et voksent dyr, men tandsættet, som kun var lidt slidt, vidnede om, at det også var et relativt ungt dyr. Dyret, som blev kørt ned på motorvejen mellem Brande og Arnborg, var en ung hun på 30 kilo og ved normalt huld.

”Der er formentlig tale om en hvalp fra sidste år. Hvalpene forlader ofte deres forældre i februar og marts, når de er knap et år gamle, og jeg vil tro, at denne hun er fra et af de ulvekuld, som blev født sidste år enten i Hovborgreviret eller Skjernreviret,” fortæller Kent Olsen, som er videnskabelig chef og seniorforsker ved Naturhistorisk Museum Aarhus og leder af den nationale ulveovervågning til Miljøstyrelsen.

Handyret kan enten være en strejfende ulv, som er kommet over grænsen for nyligt, eller en revirhævende han fra et af revirerne i det centrale Midtjylland. DNA-test vil i løbet af de kommende uge fastslå, om ulvene har været registreret før og bekræfte, at det faktisk er ulve. Kent Olsen føler sig sikker på, at det er tilfældet, selvom der findes ulvelignende hunde i Danmark, men resultatet af DNA-prøverne kan først forventes i løbet af cirka seks uger.

Dem nationale ulveovervågning vurderer, at der med udgangen af februar befandt sig 39-44 ulve i Danmark fordelt på otte kobler, én enlige, stationær ulv og resten er enlige strejfende ulve. Efter fundet af de to trafikdræbte ulve i weekenden, er antallet formentlig nu 37-42 ulve.

Læs også