På den store internationale våbenudstilling i Nürnberg – IWA – som starter den 4. marts 2016, præsenterer Sauer deres nyeste våben for Europæiske jægere. Det drejer sig om en ny cylinderlåsriffel i den lave ende af prisskalaen – et område, som Sauer ikke tidligere har befundet sig på.
Et hemmeligt møde
Jeg mødte Sauers marketingchef på Vingsted Skyttecenter en dag i starten af februar. Med sig havde han Sauers nyeste riffel – Sauer 100 – som vi sammen skulle bruge dagen på at stifte nærmere bekendtskab med. Jeg havde ikke hørt om den lille ny før cirka en måned tidligere, da vi aftalte vort hemmelige møde, og Maruan, som inviterede mig til testskydningen, havde ikke sagt andet, end at det drejede sig om en helt ny riffel. Jeg havde ikke forventet at komme til at stå med en ny Sauerriffel til under 8.000 kr. i hænderne!
Ny lås
Ved første øjekast er Sauer 100’s slægtsskab med Sauers hidtil billigste model – Sauer 101 – tydeligt. Men lighederne er kosmetiske – der er i realiteten tale om to vidt forskellige rifler.
Skæftet er umiddelbart nogenlunde det samme, selvom den nye model 100 leveres med skæfter i billigere versioner – de syntetiske skæfter er f.eks. uden soft-touch belægning, og træskæfterne er lavet af bøgetræ i stedet for valnød. Magasinerne er de samme.
Låsen er fundamentalt anderledes. Bundstykket er udstyret med tre låseknaster (hvor 101 har seks), og låsningen sker i en hærdet stålring monteret i forreste del af låsestolen. Produktionsteknisk er dette en billigere løsning – skydeteknisk fungerer det helt fint!
Lydløs sikring
Sikringen på den nye Sauer 100 er en tre-punktsikring, som er flyttet ud på højre side af låsestolen til betjening med højre tommelfinger. Der er tale om en traditionel løsning af samme type, som på f.eks. Tikka-rifler. Sikringen er fuldstændigt lydløs.
Sauer har udviklet en helt ny aftagelig montage til denne riffel, som ligeledes ligger i den lave ende af prisskalaen.
Det, der imponerede mig, var, at alle disse konstruktionsmæssige tiltag for at sænke produktionsomkostningerne ikke har påvirket de praktiske brugsegenskaber negativt. Sauer 100 er, hvad jeg vil kalde en ”venlig” riffel. Altså et våben, som umiddelbart er enkelt at betjene og opnå særdeles gode skyderesultater med.
Testskydningen
Forholdene for præcisionsskydning var ikke optimale den onsdag formiddag i Vingsted. Vi manglede en ordentlig bænk at skyde fra med stabile sandsække for og bag. Nogen grundig præcisionstest var derfor ikke mulig, og resultaterne blev derfor begrænsede af mine egne evner under de givne omstændigheder. Jeg skød liggende med anlæg på en metalgaffel under forskæftet og intet under bagskæftet. Kaliberen var .308 Win – ammunitionen var Norma Jaktmatch.
De første femskudsgrupper på 100 meter lå på omkring 35 mm, men gruppe for gruppe vænnede jeg mig til den nye riffel, og spredningen blev mindre og mindre. Den sidste gruppe lå på 26 mm.
Flyvere
Det var tydeligt, at grupperne alle blev ødelagt af en eller to ”flyvere”, og jeg er ganske sikker på, at det var jordforbindelsen (mig), der forårsagede disse afvigelser fra grupper, der ellers var nærmest hul-i-hul. Jeg mener med andre ord, at den egentlige egenspredning er noget bedre end den, som jeg kunne aftvinge riflen under de givne omstændigheder.
Godt aftræk, enkel og velfungerende sikring, god vægt og balance. Jeg fik aldrig fornemmelsen af, at denne riffel er et discountprodukt, som ikke var sit fornemme tyske navn værdigt. Jeg er derfor ret overbevist om, at den nye Sauer 100 bliver et stort hit blandt skandinaviske jægere. Du får masser af riffel for pengene – faktisk så meget, at jeg tror, en del jægere vil foretrække denne riffel frem for den noget dyrere model 101. Tiden vil vise, om jeg får ret …
Standard: .243 Win., .270 Win., 6,5×55 SE, 7mm-08, 6,5 Creedmoor, .308 Win., .30-06 Spring., 8×57 IS, 9,3×62
Magnum: 6,5 PRC, .300 Win. Mag., 7mm Rem. Mag.
Magnum: 1.125 mm
Magnum: 620mm
Magnum: 4
Standard: 5