Vildsvinejægere vil skyde fra bilerne – frygter bevæbnede kriminelle

Vildsvinene er ved at indtage forstænderne omkring Göteborg. Kommunen ønsker hjælp fra jægerne til at bekæmpe dem, men jægerne frygter at komme i konflikt med kriminelle i nogle af de belastede områder.

Vildsvin og kriminelle er ikke en god cocktail – i hvert fald ikke for de kommunale jægere i Gøteborg. Jægerne er den seneste tid blevet sat ind mod vildsvin, der dukker i op bebyggede områder omkring den svenske storby, men nu vil de ikke længere gå rundt, når de uønskede vildsvin skal nedlægges. De vil køre rundt og skyde fra bilen.

Den slags er ulovligt i Sverige, men de kommunale jægere ønsker at få tilladelse til at skyde fra bilerne fordi, de føler sig utrygge ved at gå rundt med våben blandt de skydeglade indbyggere i Gøteborgs forstæder.

 

Et vildsvin i sit rette miljø, men flere og flere svenske vildsvin har opdaget at der er godbidder at finde i de svenske forstæder og dukker pludselig op midt i storbyen om natten. Foto: Shutterstock / WildMedia

Det er den voksende vildsvinebestand i det nordøstlige Gøteborg, som er til gene for beboerne i området. Tidligere var svinene mest belastende i byens sydlige udkanter, men nu er rykker de også ind nordpå. Her kommer de helt tæt ind til boligerne og leder efter affald, nedfalden frugt, olden og andre godbidder.

Vildsvin i belastede områder

Derfor vil Gøteborgs kommune have de kommunale jægere til at bekæmpe grisene. Den er jægerne naturligvis med på. Der er bare et problem. Det område, hvor vildsvinene er begyndt at kommer, er et af de mange kriminelt belastede områder i den svenske storby, og et kriminelt belastet område i Sverige er ikke til at spøge med nu til dags.

De kriminelle er ofte svært bevæbnede, og er ikke bange for at bruge deres våben. Alene i 2022 har der, indtil videre, været mere end 20 skudepisoder i Gøteborg, og 4 personer er blevet dræbt af skydevåben. Den seneste i denne måned.

Det miljø huer ikke de kommunale jægere at arbejde i. De frygter at en jæger, der bevæger sig rundt med et våben om natten, kan udløse en skarp reaktion fra de bevæbnede kriminelle i området.

Bilen giver større tryghed for reguleringsjægeren

Robert Karlsson, der er en del af kommunens jægerkorps siger til Göteborg posten.

”Hvis kriminelle skulle få øje på en af de kommunale jægere, som er ude om natten, er det tryggere for jægeren at være i nærheden af en bil end at sidde ude i det åbne og vente på vildsvinene”. Derfor ansøger kommunen nu den lokale Länsstyrelse (amtet) om dispensation, så jægerne kan skyde vildsvin fra deres biler.

”Jægerne behøver at kunne bevæge sig mere diskret om natten, så de ikke fremprovokerer en episode med de lokale kriminelle” forklarer Robert Karlsson. Han og de andre jægere har indtil videre nedlagt 12 vindsvin i Göteborg, men der er flere at komme efter. Boligområdet består af klipper og små skovområder, som er perfekte for grisene at bevæge sig i, og samtidig er der masser af mad til dem.

Det mest berørte område er boligkomplekset Løvgærdet. En del af det svenskerne kalder “millionprogrammet”, som skulle bygge en million nye lejligheder i Sverige i 60erne og 70erne.

Områderne minder om de danske boligblokke, der byggedes i samme periode, men der er mange flere af dem, og mange af dem er i dag betegnet som ”særligt udsatte områder”, hvilket er svensk for mange indvandrere, sociale udfordringer og høj kriminalitet.

Se video med vildsvin, der fouragerer i det nordlige Göteborg her (eksternt link til Göteborgs Posten).

Læs også