Vinterjagttøj

Af Jens Ulrik Høgh – fotos: Gitte Bach Høgh m.fl.

Kulde er en af jægernens værste fjender. Fryser man for alvor, forsvinder hele jagtglæden sammen med koncentrationen…. vi har set nærmere på vinterjagttøj til jægere.

Den Skandinaviske vinter er rent temperaturmæssigt en af vore mest omskiftelige årstider. I Danmark ligger vi oftere på +10 grader end på -10 og det er helt ekstremt, hvis vi kommer ned på -15 eller -20 grader. Det skyldes vort milde kystklima. Man skal dog ikke bevæge sig ret langt mod hverken nord eller sydøst, før man støder på anderledes bidsk vintervejr.

Vintergarderoben handler altså i høj grad om tilpasningsevne. På mange af de danske jagtdage kan efterårstøjet udmærket brudes i kombination med ekstra isolerende lag, men en gang imellem er der brug for polarudstyr, hvis man skal komme behageligt igennem en driv- eller anstandsjagt i bidende kulde.

Härkila Expedition Down

Härkilas brede program omfatter et komplet udvalg af funktionelt jagttøj til ekstrem kulde. Her har vi valgt at kombinere et sæt bestående af den dunforede Expedition Down jakke – som er den varmeste Härkila jakke – og Visent overalls.

Expedition Down jakken er en relativt let jakke foret med et tykt lag dun og windstopper for fremragende isolering i arktisk kulde. Dette er et godt bud på jakken til slædeturen over indlandsisen eller en anstandsjagt i sne. Temperaturen skal ikke snige sig ret meget over frysepunktet før jakken faktisk er for varm. Til gengæld yder den effektiv beskyttelse imod elementerne i ekstreme arktiske temperaturer. Skal man stå eller sidde stille på post i længere tid er denne form for beklædning ideelt fra omkring frysepunktet og ned. Bemærk, at jakken ikke er vandtæt – dette er ikke nødvendigt i frostvejr.

Visent bukserne er forede overalls med Gore-tex membran. De er – præcis som jakken – det varmeste valg i Härkilas sortiment og og jeg har med succes testet dem i mere end 30 graders kulde gennem en uge. Der findes også en Visent jakke i Härkilas sortiment. Denne er også kraftigt isoleret og i tillæg udstyret med Gore-tex, men den er ikke så varm som Expedition Down.

Skal man for alvor udfordre ekstremerne har Härkila også nogle af markedet bedste luffer – Model Expedition – og superisolerede støvler på programmet.

Bevægelsesfriheden i sættet er rimelig i betregning af isoleringsgreden. Men man skal huske på, at disse højisolerede vintersæt ikke er designede til den store fysiske aktivitet.

Pris for jakke og bukser: Ca. 8.400,-
Link: http://harkila.com

Beretta Kodiak

Berettas vintertøjsløsning er baseret på lag på lag filosofien, hvor graden af isolering og åndbarhed lynhurtigt tilpasses situationen ved at tage et eller flere lag på eller af. Dette er langt den bedste løsning på jagter med varierende fysisk udfoldelse.

Yderst er Berettas bud et sæt Kodiak skaltøj i kraftig microfiber materiale med Gore-tex membran. Testsættet er i det populære Optifade camouflagemønster, men det produceres også i ensfarvet grøn. Tøjet er vand- og vindtæt, åndbar og meget stille. Der er ikke noget isolerende foer i skaltøjet, så med et fornuftig valg af mellemlag kan det bruges over en bred vifte af jagtsituationer og temperaturer.

Jakken er udstyret med masser af smarte detaljer. Herunder skridsikker belægning på skuldrene, så våbenremmen bliver på sin plads og store ventilationsåbninger under ærmerne. Alle lynlåse er naturligvis vandtætte. Der er rigtig god bevægelsesfrihed i dette sæt.

Som isolerende lag anvendes her Beretta Warmbis Goose jakke og bukser – som naturligvis også kan anvendes for sig selv. Ultralet og ultravarmt med stretch detaljer for at øge bevægelsesfriheden. Et virkeligt effektivt mellemlag til meget lave temperaturer. Kombinationen er supervarm og giver lige så god bevagelsesfrihed som de tykkere sæt. Jeg vil absolut mene, at man er dækket ind ved alle tænkelige lejligheder i Danmark og omegn med denne kombination.

Pris for jakke og bukser (overtøj): 6.198,-
Pris for jakke og bukser (varmelag): 5.298,-
Link: www.normark.dk

Northern Hunting

Hele Northern Huntings program er baseret på et lap på lag modulsystem med seriøse bud på alle lag fra inderst til yderst. Det gør det nemt at anpasse stig forskellige temperaturer og fysiske aktivitetsniveauer.

Fra inderst til yderst består sættet af:

Langt undertøj af 100% merinould, som ud over at være varmt og svedtransporterende også i stor udstrækning er selvrensende.

Bomuldsskjorte med stretchpaneler og rygventilation for optimal bevægelsesfrihed. En rigtig fin jagtskjorte!

Fleecetrøje model Thorlak. En tætsiddende varm sag med asymmetrisk lynlås.

Jagtjakke model Skjold Aki og tilhørende bukser model Skjold Arn. Begge dele i børstet polyester – et både let, blødt og stille materiale. Jakken er forsynet med signalorange felter for optimal synlighed i forhold til andre jægere. Designet er tætsiddende, funktionelt og minimalistisk. Bevægelsesfriheden er god.

Overtøjet er med vand- og vindtæt membran som tillader kroppen at ånde. Det nye danske brand satser på en mere direkte vej til kunderne og sølges bl.a. af den grund til lavere priser, end vi er vant til.

Pris for jakke og bukser: 2.700,-

Link: http://www.northernhunting.com

Pinewood Yeti

Fra danske Pinewood præsenterer vi et foret vintersæt i effektiv Real Tree snecamouflage. Sættet er udstyret med vind- og vandtæt samt åndbar membran. Både jakke og bukser rummer rigeligt med funktionelle tekniske detaljer for den moderne jæger, som godt vil gemme sig lidt i vinterlandskabet.

God bevægelsesfrihed, stoffet er ganske stille og den aftagelige hætte sidder som den skal. Et helt igennem robust, varmt og fornuftigt sæt til europæiske vinterdage med sne. Ikke nogen overflødige detaljer og ikke umiddelbart noget, som går hurtigt i stykker.

Perfekt til kolde pürschdage eller som yderste lag på anstands- og drivjagter. Man får rigtigt meget for pengene her, hvis man vil gå hele vejen og investere i ordentlig sne-camo – og det vil man selvfølgelig, hvis man jager meget om vinteren….

Pris for jakke og bukser: 2.798,-

Link: http://www.pinewood.eu/dk/

Laksen Kamchatka

Danske laksen er kendte verden over for deres klassiske jagttøj og det er sandelig også lykkedes for virksomheden at designe vintertøj til ekstrem kulde med et klassisk snit. Pelshuen af for den bedrift!

Laksen Kamchatka jakken kan vel bedst beskrives som en kraftigt isoleret parka coat med pelskrave. 600 g Thinsulate gør jakken til et godt bud på fornuftigt tøjvalg til temperaturer helt ned til omkring 30 minusgrader. Vind- og vandtæt samt åndbar membran. Enkel, stilren og funktionel. To store lommer og to stiklommer, samt inderlommer. Ingen overflødige detaljer. Foret er signalorange, så i nødsttilfælde kan jakken vendes, så redningshelikopteren ser dig…. det er en smart detale på en jakke, der er som skræddersyet til vinterekspeditioner i øde polarområder.

Bukserne passer på alle måder fint sammen med jakken. Der er tale om et par isolerede overalls med brede elastikseler. De sidder rigtigt godt. Et harmonisk sæt til reel kulde – og så ser det (som det meste af Laksens tøj) så stilrent ud, at man sagten kan anvende det i dagligdagen.

Pris for jakke og bukser: 7.300,-

Link: www.laksen.dk

Deeerhunter Muflon

Deerhunters high-end bud på et dedikeret sæt vintertøj hedder Muflon. Der er tale om et yderst gennemtænkt sæt tøj med masser er nyttige tekniske detaljer.

Jakken – som fås i både grøn og camo – er udstyret med Deertex vand- og vindtæt samt åndbar membran. Den er desuden isoleret med et lag 3M Thinsulate, som gør jakken varm uden at gøre den tung. Der er ventilationsåbninger under armene lukket med vændtætte lynlåse. Dertil radiolomme, aftagelig hætte og radiolomme.

Bukserne i sættet er overalls som varmer godt op ad ryg og mave. Jeg har testet dette sæt på flere af afterårets drivjagter og der er virkelig tale om tøj, der vil kunne holde jægeren varm selv under lange drev igennem hele vinteren.

Et helt igennem godt og funktionelt dansk produkt i en kvalitet som tåler sammenligning med dyrere mærker. Der er tydeligvis lagt masser af faglig stolthed i denne produktserie, som da også blev udviklet for at fejre deerhunters 30 års jubilæum.

Pris for jakke og bukser: 3.698,-

Link: http://www.deerhunter.dk

Læs også