De danske ulve skal mærkes og GPS overvåges så angreb på fåreflokke kan begrænses. Det fortalte Miljøminister Lea Wermelin på et samråd i Folketinget torsdag. Hun kunne samtidig meddele, at regeringen afsætter yderligere 1,4 millioner kroner til ulveforvaltning. Pengene skal blandt andet bruges til at øge netop overvågningen af de kontroversielle rovdyr samt til at købe trailere og udstyr, så lokale grupper af frivillige kan assistere når bønder eller andre udsættes for ulveangreb. Der skal også iværksættes dialogmøder med lokale for at ”kvalificere ulvedebatten”, som ministeren kalder det.
Læs også: Ulvekritiker risikerer fængsel på grund af læserbrev
Regeringen og flere partier i Folketinget mener, ifølge miljøminister Lea Wermelin, at: »Danmark er for lille et land til ulve. Vi så helst, at ulven ikke var indvandret, men det er den, og det er svært at gøre noget ved.” Ulvene nyder nemlig beskyttelse under EU’s Habitatsdirektiv, der blokerer for jagt og regulering af bestanden.
Sammen med politikere i andre EU-lande har både den nuværende og tidligere regeringer flere gange forsøgt at samle opbakning blandt EU-landene til at lempe beskyttelsen af ulven, men det er ikke lykkedes.
»Det er en svær opgave, vi er på. EU-Kommissionen og et flertal af landene har ikke umiddelbart et ønske om at gå samme vej, men vi fortsætter,« sagde miljøminister Lea Wermelin i forbindelse med samrådet.
I 2019 forhøjede regeringen tilskuddet til ulvesikring med hegn og siden er en ordning trådt i kraft, hvor landmænd også kan få tilskud til mobile hegn, som er lettere at sætte op. I april år blev der desuden åbnet for tilskud til alarmer, som kan mærke, hvis spændingen i hegnet falder. Siden da er der givet tilsagn om tilskud på i alt 640.000 kroner, oplyser regeringen. Tilskuddet kan tildeles, hvis man bor i en såkaldt ulvezone.
Det er endnu for tidligt at se effekten af de seneste tiltag, men Lea Wermelin er tilfreds med, at antallet af ulveangreb er faldet. I årets første 9 måneder har der været 10 ulveangreb i Danmark. I 2020 var der 43.
Læs også: Ny ulv i Danmark bag angreb ved Holstebro
Forslaget om at registrere ulvene kommer oprindeligt fra Vildtforvaltningsrådet, som består af repræsentanter fra en række relevante foreninger, institutioner og myndigheder, som rådgiver regeringen om vildt. Torsdagens samråd var indkaldt af Venstre og Dansk Folkeparti, som begge ønsker ulven ud af Danmark igen.
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_color=”#ebebeb”]
Her er ulvene i Danmark:
Der menes at være 15 ulve i Danmark. 11 voksne og mindst fire hvalpe. Størstedelen er stedfaste. Her lever de:
Et par i Ulfborg-reviret i Vestjylland.
En hanulv i Klosterhede-reviret i Vestjylland.
En hunulv i Skjern-reviret i Vestjylland.
En hanulv i Råbjerg-reviret i Nordjylland.
En ulv i Lille Vildmose-reviret i Nordjylland.
En hanulv i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland.
Seks ulve i Hovborg-reviret i det sydlige Midtjylland: Et par og mindst fire hvalpe.
To ulve formodes at være strejfende.
Kilde: Miljøministeriet[/otw_shortcode_info_box]
Læs også: Jagt er godt for biodiversitet